sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Hapankirsikkamehu


Nyt on hapankirsikoiden pääsato kerätty pois, ja kirsikoita saatiin niin hyvin, että kivien poistossa olisi mennyt koko ikä ja terveys. Siksi menin siitä missä aita on matalin, eli otin mehumaijan avuksi, ja keitin osan kirsikoista mehuksi. Ei yhtään hassumpi käyttötapa sekään. Kirsikkamehu on hyvän makuista, ja netistä lukemani tiedon mukaan se auttaa jopa nukahtamisessa. Kirsikkamehu lisää unihormonin eli melatoniinin tuotantoa ja melatoniini parantaa unen laatua. Lasillinen kirsikkamehua illalla voi nopeuttaa nukahtamista jopa 17 minuutilla. Pitää testata, koska olen aina ollut aika huonouninen. Unilääkkeenä toimimisen lisäksi kirsikkamehu sopii varmasti myös booleihin sekä erilaisiin juomasekoituksiin.

Hapankirsikkamehu

mehumaijallinen hapankirsikoita
vettä
300 - 500 g sokeria mehulitraa kohden
Atamon säilöntäainetta pakkauksen ohjeen mukaan

Täytä mehumaijan alakattila vedellä ja kiehauta vesi. Laita puhtaat ja kannattomat kirsikat siiviläosaan ja kokoa keitin. Nosta mehuosa vesikattilan päälle. Tarkista, että pullotusletku on paikoillaan ja suljettu. Aseta siiviläosa mehuosan päälle. Säädä keittolevyn lämpötila niin, että vesi kiehuu tasaisesti koko mehustamisen ajan. Näin syntyvä vesihöyry irrottaa mehun marjoista. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana. Kun vesi on kiehunut n. 30 min., valuta litra mehua kannuun ja kaada takaisin marjojen päälle. Valuta mehu kattilaan sitä mukaa, kun mehua valmistuu. Kun kaikki mehu on saatu talteen, lisää mehukattilaan sokeri, ja kiehauta mehu vielä nopeasti. Lisää mehun joukkoon Atamon -jauhe säilyvyyden parantamiseksi ja pullota mehu puhtaisiin lasipulloihin ja sulje pullot tiiviisti.

4 kommenttia:

 1. Kauniita liljoja.:) Kivien poistossa on tosiaan melkoinen urakka joten ihan hyvä ratkaisu keittää mehuksi. Mehuista voi talven mittaan tehdä myös kiisseleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo liljat on tosi upeita. Tuossakin on maljakossa vain yksi ainoa varsi. Tulee tosi monta kukkaa yhteen varteen.:) Mehu oli oikein hyvä ratkaisu. Ei tuollaisesta määrästä enää olisi viitsinyt alkaa kiviä poistamaan. Totta, kiisseliäkin voi talvella tehdä. Voikin muuten tulla tosi hyvää kirsikkamehukiisselistä.:)

   Poista
 2. Mun kirsikat meni linnuille :( millä te keräätte muuten kirsikat? Meidän puu on niin iso ettei sinne latvaan pääse millään! Jää haaveeksi kaikki kirsikkaohjeet :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin osan aina linnut syö.:( Tänä vuonna saatiin kirsikat hyvin kerättyä. Miehelle tuotiin juuri sopivasti henkilönosturi korjattavaksi. Sieltä korista käsin kirsikat oli helppo kerätä.:D Keskelle latvusta tosin jäi jonkun verran. Kaikkiin ei millään päässyt käsiksi, mutta sentään suurin osa saatiin talteen. En sitten tiedä, miten ensi vuonna, jos tulisi taas hyvä sato...

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-