maanantai 17. maaliskuuta 2014

Vorschmack peurasta


Meillä oli vihdoin tukkipuut sahauksessa, ja lauantaina miehen ollessa sahalla, ajattelin sillä välin kokata hieman paremman aterian. Alunperin tarkoituksenani oli tehdä isompikin ateria alkuruoasta jälkiruokaan, mutta ateria supistui sitten vain pääruokaan. Vahtimme ei ole nyt ihan kunnossa, ja lauantaiaamuna metsälenkiltä palattiin niin, että kannoin vahdin kotiin muutaman kilometrin metsässä rämpien. Kotiin päästessä olin kantourakasta sen verran poikki, että suurin kokkausinto lopahti. Vielä tätäkin kirjoittaessa kädet on ihan kipeänä kantamisesta. Mutta ei se mitään, pääasia olisi saada vahti vielä kuntoon.


Ruokaa piti kuitenkin laittaa, joten pysyin silti edelleen pääruokasuunnitelmissa. Ja peuran jauhelihakin oli jo sulanut käyttövalmiiksi. Peurasta halusin kokeilla yhtä Mannerheimin lempiruoista eli vorschmackia. Vorschmackiin, kun tulee anjovista, niin arvelin voimakkaan makuisen peuran sopivan silloin hyvin siihen lihaksi. Vorschmackin tein pienehköihin annosvuokiin, mutta voisi sen tehdä yhteen isoonkin vuokaan. Välillä annosvuoat vain ovat mukavia. Kun vorschmackit aikansa muhivat uunissa, peuran ja anjoviksen maut tasaantuivat tosi herkulliseksi yhdistelmäksi. Yksi annosvuoka jäi lauantaina syömättä, kun ei kumpikaan enää jaksanut enempää, ja vorschmack oli eilen kylmänäkin tosi hyvää. Meni hyvin leivänkin päällä.


Vorschmackin kanssa syötiin suolapedillä kypsennettyjä uuniperunoita, smetanaa, punasipulihilloketta, punajuurisalaattia sekä maustekurkkulohkoja. Tein myös raikkaan tuoresalaatin vuonankaalista, jäävuorisalaatista, kurkusta, tomaatista, paprikasta ja fetasta. Juomana oli kuusenkerkkälikööriä, punaviiniä ja vettä.


Etelä-Afrikkalaisen viinintuottajan, Stellar Wineryn, viinit ovat eettisesti tuotettuja luomuviinejä. Yritys on mukana Fair for life -ohjelmassa, ja viinien myynti noudattaa reilun kaupan periaatteita. Fair for life -sertifiointi takaa ihmisoikeudet tuotannon joka tasolla. Sain Norex Spiritsiltä maisteltavaksi Live-a-Little Wildly Wicked White ja Live-a-Little Really Ravishing Red -viinit. Molemmat viinit ovat siis eettisesti tuotettuja luomuviinejä, joten niitä voi nautiskella hieman paremmalla omallatunnolla.


Vorschmack peurasta

n. 700 g peuran jauhelihaa
tilkka ruokaöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk anjovista
1 prk tomaattipyreetä
4 - 5 dl ruokakermaa
valkopippuria 
suolaa

Kuumenna pannulla öljy ja laita jauheliha ruskistumaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää sipulit pannulle ja jatka paistamista, kunnes jauheliha ja sipulit on kypsyneet. Jäähdytä seos, ja jauha sitten monitoimikoneessa yhdessä anjoviksen kanssa puolikarkeaksi seokseksi. Lisää seokseen anjoviksen liemi sekä ruokakermaa niin, että seoksesta tulee löysähköä massaa. Mausta massa valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. Jaa seos pienehköihin uunivuokiin tai yhteen isoon vuokaan. Kypsennä uunissa 150 asteessa vähintään kaksi tuntia, kunnes massa sakenee niin, että sitä pystyy lusikalla muovailemaan. Sekoita seosta muutaman kerran kypsentämisen aikana, mutta anna lopuksi annoksiin tulla hyvä pinta. Tarjoile uuniperunoiden, smetanan ja maustekurkkujen kanssa.

Viinit saatu blogin kautta Norex Spirits Oy:ltä.

8 kommenttia:

  1. Vahdille pikaista tervehtymistä toivottavat Söpö ja Höpö :)

    VastaaPoista
  2. Pitäisi kokeilla tätä! Toivottavasti selviää missä vika on vahdillanne ja tervehtymisiä täältäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Me ainakin tykkäsimme.:) Kiitos. Valitettavasti edelleenkään ei tiedetä, mikä vahtia vaivaa. Kahdesti on käyty lääkärissä, muttei olla tultu viisaammiksi.

      Poista
  3. Toivottavasti vahti voi jo paremmin.
    Olipa houkuttelevan kuuloinen resepti! En ole koskaan syönytkään Vorschmackia ja viiniä tulen kyllä kokeilemaan, hauskan näköiset pullot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahti voi välillä paremmin, välillä huonommin. Tänään on ollut tosi hyvä päivä, ja vahti ollut pirteä kuin mikä.:) Vorschmackia kannattaa ehdottomasti joskus kokeilla. Tosi hyvää on, ja leivänkin päällä oli kylmänä kuin jotain herkullista pateeta.:) Noissa viinipulloissa on hauskat etiketit. Hinta-laatusuhdekin ihan kohdillaan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-