perjantai 14. maaliskuuta 2014

Vihoviimeiset siemenhankinnat & pikkuruiset taimet


Viime kerralla puutarhapuolesta kirjoittaessani kerroin hankkineeni jo viimeiset siemenet hyötytarhaan. Eipäs ne sitten ihan viimeisiksi jääneetkään. Kaupoissa jatkoin edelleen siemenhyllyjen ihailemista, vaikka hankinnat olikin jo tehty, ja onneksi jatkoin. Yksi kerta sitten yhtäkkiä hoksasin, että eihän palsternakan siemeniä olekaan vielä ostettu. Ja palsternakkaahan pitää joka kesä kasvatella. Koska noita siemenpusseja usein myydään viisi pussia kahdella eurolla, eli säästöä tulee hurjat 50 senttiä, niin pakkohan se oli palsternakan lisäksi ostaa vielä vähän jotain muitakin siemeniä.
 • Palsternakka 'Hollow Crown', kylvetään avomaalle toukokuussa. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Satoisa juureskasvi, jonka sato korjataan myöhään syksyllä. B- ja C-vitamiineja runsaasti.
 • Punajuurikas 'Chioggia', kylvetään touko-kesäkuussa suoraan avomaalle. Juuret ovat punavalkoraidalliset ja pyöreät. Aikainen, hyvälaatuinen ja herkullinen lajike, jolla on hyvät varastointiominaisuudet.
 • Villirukola eli isohietasinappi, kylvetään avomaalle toukokuussa. Kasvaa erinomaisesti myös ruukussa. Uusintakylvöjä voi tehdä 2 viikon välein, jotta satoa riittää koko kesän. Aromaattinen ja nopeakasvuinen mauste- ja salaattivihannes, jonka maku on pähkinäinen.
 • Pikkubasilika, voidaan kasvattaa ruukussa tai kasvimaalla. Voidaan myös kylvää ja kasvattaa sisätiloissa ympäri vuoden. Kasvutapa pallomainen. Pienilehtinen versio basilikasta.
 • Sitruunabasilika, kylvetään huhtikuussa ruukkuihin tai laatikkoon, avomaalle kesäkuussa. Lehdet käytetään tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna. Korjataan ennen kukintaa. Maku on voimakas ja täyteläinen.


Chilit ja paprikat kasvavat kellarikerroksessa hitaasti, mutta varmasti. Koulein taimet jo yksittäisiin, isompiin muoviruukkuihin. Ensimmäiset basilikat siirsin alhaalta keittiön ikkunalaudalle. Uusia kylvöksiä pitää tehdä kevään mittaan niin ruukkuihin kuin suoraan yrttimaallekin.


Tomaattien kasvukin on jo lähtenyt käyntiin. Siementen itäminen vei viikon verran. Pintaan tullessaan ne äkkiä venähtivät, mutta kyllä se tuosta koulimisen myötä korjaantuu, kun taimet voi aina istuttaa entistä syvemmälle. Kevät on jo harvinaisen pitkällä, joten uusia kylvöksiäkin pitää alkaa kohta taas suunnittelemaan.

7 kommenttia:

 1. Eikös vaan ole kummallista kuinka askeleet suuntautuvat kaupassa aina siemenhyllylle ja puutarhaosastolle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeesti ne aina puoleensa vetävät.:) Mutta ainakin mies tietää aina mistä etsiä, kun kaupoissa erkanemme usein eri teille.;)

   Poista
 2. Sain itse vihdoinkin tilattua siemenet ja odotan niitä nyt malttamattomana :) elämäni ensimmäiset chilit on myös laitettu itämään, kylläpä odottavan aika on pitkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatus on kivaa puuhaa. Ja varsinkin syötävien kasvien.:) Onneksi chilit itävät tosi nopeasti, niin kohta sinullakin on pikkuruisia taimia. Harmi vain, että itämisen jälkeen kasvavat tosi hitaasti. Kaikkein hauskinta on aina seurata sellaisia kasveja, jotka kasvavat ihan silmissä.:)

   Poista
 3. Söpöt pikku taimet:) Minullakin on nyt taimet salviasta ja basilikasta ja oikeastaan ihan vain huvin vuoksi,koska täällähän saan ympäri vuoden edullisesti isoja yrttikimppuja.Mutta niiden kasvua on vain niin mukavaa seurata:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuosta aikaa myöten vankistuvat.:) Teillä on siellä kyllä hyvät valikoimat aina, mutta onhan siinä oma hauskuutensa kasvattaa jotain myös itse.:)

   Poista
 4. Nyt olen koulinut tomaatintaimia. Osa on vielä koulimatta, mutta sen jälkeen pitää taas jotain uutta laittaa kasvamaan. Monenlaista esikasvatettavaa siementä vielä odottelee.:) Kiva, kun nykyään yrteistäkin on monenlaisia eri versioita. Minulla ei ole ennen sitruunabasilikaa ollut, eikä sitä ole täällä kaupoissakaan ollut, joten on pakko kokeilla. Kesällä on ihanaa, kun on yrttejä omasta takaa. Saa annokseen kuin annokseen aina jotain vihreääkin koristeeksi.:)

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-