perjantai 28. maaliskuuta 2014

Nyhtökanaburgerit


Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa -keittokirjasta ensimmäisenä pääsi testiin nyhtökanan resepti. Nyhtöpossuun ihastuneena olin jo pidemmän aikaa suunnitellutkin, että nyhtöä pitää kokeilla tehdä myös kanasta. Koska kirjasta löytyi valmis resepti kanalle, mikään ei enää ollut esteenä kokeilulle. Possuun verrattuna nyhtökanasta tuli kevyemmän oloista, koska rasva on lihoissa erilaista. Nyhtökanassa oli positiivista myös se, että sen valmistaminen oli paljon paljon nopeampaa kuin possun. Puolestatoista kahteen tuntiin haudutusta, ja sitten on jo valmista. Possua taas saa kypsentää tuntitolkulla. Nyhtökanaa tuleekin varmasti kesän mittaan tehtyä useasti juurikin nopeutensa vuoksi. Nyhtöpossu saa jäädä talviruoaksi, jolloin ei haittaa ollenkaan uunin tuottama ylimääräinen lämpö.

Nyhtökanaa tehdessäni en ollut vielä ihan varma, minkä kanssa tulisin kanani tarjoamaan, mutta päätin sitten seuraavana päivänä mennä edelleen keittokirjan mukaan, ja leivoin kirjan ohjeella hampurilaissämpylät. Sämpylöitä tehdessäni luulin jo kuitenkin, ettei päästäkään hampurilaisia syömään. Taikina oli aika löysää, vaikka laitoinkin jauhoja hieman reilummin kuin ohjeessa. Taikina kohosi todella hyvin, mutta löysyyden vuoksi sitä oli vaikea käsitellä ja pyöritellä sämpylöiksi. Kaiken lisäksi tekemäni kahdeksan sämpylää näyttivät uunipellillä tosi pieniltä. Mutta uunissa tapahtui ihme, ja taikina kohosi siellä hyvin uudelleen. Sämpylöistä tuli sittenkin sopivan kokoisia ja olivathan ne ihan toista kuin kaupan valmiit, höttöiset sämpylät.

Koska nyhtökanaa tehdessäni en ollut vielä tiennyt tekeväni hampurilaisia, coleslaw-ainekset uupuivat. Kirjassa Jenni tarjoili nyhtökanahampurilaiset punakaalin kanssa, ja minä halusin ihan välttämättä lisukkeeksi coleslawta. Meillähän ei nykyään enää pahemmin hampurilaisia laiteta ilman sitä ja kesällä grillatessakin coleslaw on vakiolisuke. No, ruusukaaleja oli sitten pahimpaan hätään, ja oivallinen slaw niistäkin valmistui. Hampurilaissämpylöiden väliin ei tarvittu muuta kuin nyhtökanaa ja ruusukaalislawta. Hampurilaisten seuraksi tein vielä uunissa omista perunoista ranskalaisia, ja olipahan ruokailun jälkeen vatsat täynnä. Ruoka oli niin hyvää, ettei syömistä osannut lopettaa ajoissa, ja loppupäivä kärsittiin ähkystä.

Nyhtökana
(kahdeksalle)

1 kg maustamattomia koipipaloja tai kanankoipia
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 chili
3 valkosipulin kynttä
400 g paseerattua tomaattia
2 rkl ruokosokeria
2 rkl worcestershire-kastiketta
0,5 dl (omena)viinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
cayennepippuria
suolaa
pippuria

Ota kanat huoneenlämpöön. Poista chilistä siemenet. Kuumenna padassa öljy ja voi, ja kuullota silputtua sipulia ja chiliä 5 minuuttia. Lisää viipaloitu valkosipuli ja lähes heti perään loput aineet lukuun ottamatta kanoja. Anna hautua 5 minuuttia. Poista kanoista paksuin nahka. Lisää kananpalat ja anna hautua hiljalleen ilman kantta 1,5 - 2 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista. Nosta kanat pois kastikkeesta ja nyhdä niistä lihat irti kahden haarukan avulla. Laita lihat takaisin kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

Hampurilaissämpylät
(8 - 10 kpl)

Taikina:
25 g tuoretta hiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Voiteluun:
1 kananmuna
1 rkl vettä

Päälle:
unikonsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita ja anna seistä 10 minuuttia. Lisää oliiviöljy, kananmuna ja sokeri. Lisää suola ja jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin 5 minuuttia. Laita taikina öljyllä siveltyyn isoon kulhoon ja nostata 1,5 tuntia kostealla liinalla peitettynä. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Jaa taikina 8 - 10 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja litistä sämpylöitä hieman. Sekoita kananmunaan ruokalusikallinen vettä ja sudi sämpylät. Koristele unikonsiemenillä. Paista 20 - 25 minuuttia.


12 kommenttia:

  1. Nuo sämpylät on täydellisen näköisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisitpa nähnyt ne tekovaiheessa. Olivat kaukana täydellisestä, mutta uuni teki ihmeitä ja komeat sämpylät tuli.:)

      Poista
  2. Ihan mielettömän näköiset kuvat!:) Tosi mahtava resepti. Menee kokeiluun lähiaikoina. Tykkään tuosta Jennin esikoiskirjasta, siinä on paljon kokeiltavaa ensi kesälle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Jouduin ottamaan kuvat sisällä, koska ulkona porotti aurinko liikaa. Kerran niinkin päin. Ja apuvälineistöä olen koittanut nyt testata.;) Jennin kirjasta tulee olemaan iloa vuosikausiksi. Meillä ei koskaan käydä missään hampurilaispaikoissa, grilleillä, mutta kuitenkin tykätään tuon tyyppisestä ruoasta itse tehtynä, joten testattua tulee vielä monta reseptiä.:)

      Poista
  3. meilläkin ollaan ihan rakastuneita tuohon kirjaan - herkullisen näköiset kuvat teillä :-)!

    VastaaPoista
  4. Näyttää niin herkulliselta! Ihanasti väriä tuossa täytteessä! :)

    VastaaPoista
  5. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Mullakin on tuo kirja ostettuna, mutta vielä en ole kovin hartaasti ehtinyt siihen keskittyä. Tämä ohje menee kuitenkin varmasti testaukseen! En ole koskaan ennen maistanut, saatika tehnyt nyhtökanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hampurilaisista tuli tosi hyviä. Vaikka possu on possua, kannattaa kokeilla nyhtökanaakin. Kesällä varsinkin nyhtöä tekee paljon mieluummin kanasta kuin possusta.:)

      Poista
  6. Voi vitsit miten herkullisen näköisiä :) Itsetehdyt hampparit on ihan mahtavia! Ja kiva kun porukka on alkanut nyhtää muitakin lihoja kuin porsasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin hyvää oli, että tuli ahmittua ihan liikaa.:) Itsetehdyt hampurilaiset on parhaita. Ei meillä muita syödäkään.;) Ei nyhdön onneksi aina tarvitse olla possua. Kana valmistuu ihanan nopeasti.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-