tiistai 11. helmikuuta 2014

Viimeiset siemenhankinnat, ensimmäiset itäneet taimet ja kasvilamppu vihdoin testissä


Jokunen aika sitten ostin viimeiset siemenet ensi kesän kasvatuksia varten lähikauppojen siemenvalikoimista. Tai ainakin luulisin, että siemeniä alkaa olla jo tarpeeksi hankittuna. En silti vanno, etteikö jotain heräteostoksia tulisi vielä tehtyä, koska siemenet ovat kaupoissa aina niin puoleensa vetäviä. Varsinkin multasormien alkaessa syyhytä kevätauringon paisteessa. Ainakin kaikki tarvittava on nyt hyötykasvipuolta varten valmiina. Keväämmällä ostetaan vielä istukassipulit sekä sertifioitua siemenperunaa.
 • Kesäkurpitsa 'Cucurbita Pepo Atena Ploka F1', kylvetään huhti-toukokuussa ruukkuihin. Kesäkuussa hallaöiden mentyä taimet istutetaan lämpimälle paikalle. Kastellaan runsaasti. Kullankeltainen, pitkänomainen ja satoisa.
 • Kesäkurpitsa 'Cucurbita Pepo Nimba', kylvetään huhtikuussa ruukkuihin. Touko-kesäkuun vaihteessa istutetaan ulos lämpimälle kasvupaikalle. Kannattaa peittää harsolla, kunnes kukinta alkaa. Pitkänomainen ja nopeakasvuinen lajike. Tummanvihreä ja harmaajuovainen.
 • Silpoydinherne 'Kelvedon Wonder', kylvetään toukokuun lopussa suoraan avomaalle. Vaatii tuennan. Palot korjataan täysin kehittyneinä, ja vain siemenet voidaan käyttää.
 • Basilika 'Dark Opal', kylvetään sisälle ruukkuihin helmikuusta lähtien. Avomaalla kasvatettaessa lyhyt esikasvatus tai suora kylvö kesäkuussa avomaalle. Lehdet ja nuoret versot käytetään ennen kukintaa. Yksivuotinen.
 • Basilika, kylvetään sisälle ruukkuihin helmikuusta lähtien. Avomaalla kasvatettaessa lyhyt esikasvatus tai suora kylvö kesäkuussa avomaalle. Lehdet ja nuoret versot käytetään ennen kukintaa. Yksivuotinen.
 • Timjami, voidaan kylvää suoraan avomaalle tai taimikasvattaa. Esikasvatus aloitetaan huhtikuun alussa. Sato kerätään ennen kukintaa. Käytetään tuoreena tai kuivataan. Monivuotinen. Talvisuojaus on tarpeellinen.

 

Viime viikon alussa, 4.2., kylvin ensimmäisen erän esikasvatettavia siemeniä, eli pitkän kasvukauden vaativia chiliä ja paprikaa. Sweet Chocolate -paprikan sekä Hot Padron -chilin siemenet olivat ostettuja, lisäksi kylvin viime keväänä kaupan minipaprikoista talteen ottamiani siemeniä.


Siemenet itivät jo muutamassa päivässä. Chilit ja paprikat itävät parhaiten lämpimässä ja pimeässä. Hyvä idätyspaikka on esimerkiksi kylpyhuoneessa lattialämmityksen päällä. Koska itse pelaan siemenien kanssa nyt kellarikerroksessa, laitoin kylvöastiat pannuhuoneeseen pannun päälle. Heti itämisen jälkeen astiat siirretään viileämpään ja valoisaan paikkaan. Koska kellarikerroksessa ei ole kuin ikkunaluukku, pääsin vihdoin aloittamaan mielenkiintoiset testaukset hankkimallani kasvilampulla. Mieheni teki lampulle telineen, missä lamppua on nyt kätevä siirtää aina tarpeen tullen ylemmäs. Pikkuruiset taimet ovat olleet nyt lampun alla eilisillasta lähtien, ja aamuun mennessä olivat ainakin suoristaneet itseään ja pikkuiset lehdet saaneet hyvän, vihreän värin. Jännittävää nähdä, miten jatkossa käy...


Toivottavasti kukaan ei ala ihmettelemään kellarikerroksestamme tulevaa outoa valonkajastusta. On aika metkan näköistä ulkona pimeään aikaan. No, ainakin kaikki kasvatettavat kasvit ovat laillisia.


Lisään tämän vielä vähän jälkijunassa. Huomasin juuri, että edellisiltana kylvetty basilikakin oli jo noussut pintaan. Kylvöastia oli myös pannuhuoneen lämmössä pimeässä. Nyt siirsin basilikatkin valoon.

10 kommenttia:

 1. Toivottavasti kukaan naapuri todellakaan ei päätä tehdä poliisille ilmoitusta "omituisesta valosta" ;) Mielenkiinnolla seurailen, miten tuo toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä täältä onneksi mitään laitonta tule löytymään. Noloa poliiseille sekä ilmiantajalle.:) Jännää on nyt seurata, onko tuosta lampusta mihinkään, vai saako heittää romukoppaan. Palailen asiaan.:)

   Poista
 2. Tulee ihana kevät fiilis kuvia katsoessa :) Meidän asunnosta ei löydy yhtään viileää paikkaa, joten olen pähkäillyt miten saisin kasvatettua karastuneita yrttejä. Viime vuonna kokeilin joitain lajeja, huonoin tuloksin. Sinulla on hyvät lähtökohdat kasvulle, innolla katselen tulevia kuviasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo kaikki mullan kanssa pelaaminen saa jo keväisiin tunnelmiin. Ja kivointa on, kun mullasta alkaa pilkistää pieniä alkuja.:) Meillä on kellarikerroksessa, pannuhuonetta lukuun ottamatta, viileämpää kuin asuintiloissa, joten olosuhteet on siltä osin aika hyvät. Vielä kun valaistus vain toimisi, niin sitten on jatkossakin tuolla hyvä paikka taimien kasvatukselle.:)

   Poista
 3. Hienot sävyt tosiaan kuvissa ja ilmeisesti myös valossa livenä. Jännittävää. Itse pistin jo kirkasvalolampun kaappiin, vaikka huonekasvit siitäkin pitivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan täysin en sävyjä saanut kameralla vangittua oikein, mutta lähelle kuitenkin. Jännä valo syntyy, kun lampussa on punaisia ja sinisiä ledejä. Pitäisi olla erityisesti kasvien mieleen. Nähtäväksi jää. Kirkasvalolamppua en olekaan tullut kokeilleeksi kasveille, itseltä vaan olen koittanut saada vihannesmaista olotilaa pois.;)

   Poista
 4. Hyvin olet päässyt alkuun! Minä olen usein miettinyt, näin kerrostalossa asuessani, että koskahan poliisi tulee tarkastamaan asuntomme. Tuosta violetista valosta kun voi joku vetää johtopäätöksensä. Ei siinä mitään, saa tulla.. Kyllä minä voin chilini ja bougainvilleani esitellä.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun on päästy, ja toivottavasti näistä nyt kelpo taimia saataisiin. Toistaiseksi näyttää ainakin hyvältä.:) Violetti valo herättää väkisinkin huomiota. Siinä voi äkkiä joku luulla, että asunnossa on huumeviljelmät. Mutta kyllä meille sopii tulla asia tarkistamaan ihan ilman kotietsintälupiakin.;)

   Poista
 5. Hauskan ja pätevän näköinen valaisin, varsinkin hintaansa nähden! Miten tämä valaisin, kuumeneeko missä määrin? Itselläni Parasta puutarhasta -blogissa testauksessa vähän toisenlainen led-valaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta-laatusuhde tuntuisi ainakin näillä näkymin olevan hyvinkin kohdillaan, ja toistaiseksi lamppu on toiminut ihan niinkuin pitääkin. Pikkuruiset taimet ovat lampun alla saaneet hyvän vihreän värin, eivätkä ole kasvaneet ainakaan vielä honteloiksi. Lamppu tuntuu sormissa vain hieman lämpimältä, vaikka se on vuorokaudet ympäriinsä päällä. Toistaiseksi olen siis ollut hankintaan tyytyväinen, mutta mielenkiintoista on seurata myös muunlaisten lamppujen toimintaa. Sinulla testissä oleva lamppu vaikuttaa aika hyvältä. Välttämättä ei olisi paha, jos sellaisenkin vielä joskus hommaisi avuksi taimikasvatukseen.

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-