tiistai 4. helmikuuta 2014

Burgundinpata hirvestä

 

Vihdoin saatiin taas muutama palanen riistaa, hirven lihaa ja peuraa. Hirven paistia otin heti sulamaan, ja viikonloppuna tein siitä aina niin herkullista Burgundinpataa. Burgundinpadan teenkin aina hirvestä, koska meillä edelleen toinen ruokailija pelkää hullun lehmän tautia, eikä meillä sen vuoksi koskaan käytetä naudanlihaa. Hirven kanssa pataan meni pekonia, mutta possun kylkisiivutkin kelpaisivat yhtä mainiosti. Sipulilaatikosta valikoin pataan viime kesän sipulisadon pienimmät sipulit, jotka saivat padassa muhia ihan kokonaisina. Mitä niitä suotta pilkkomaan. Kokonaisia säilykeherkkusieniä, ja  porkkanaa meni reiluina lohkoina mukaan. Sitten tietenkin se punaviinipohjainen liemi, joka tekee padasta Burgundinpadan. Viiniksi ei kannata valita ihan mitä tahansa viiniä. Jos viini ei maistu juodessakaan hyvältä, ei se maistu padassakaan. Huonolla viinillä myös padasta saa helposti huonoa. Viiniksi kannattaa valita hyvä, marjaisa Pinot Noir -rypäleistä valmistettu punaviini, joka maistuu myös lasista juotuna. Pata muhi uunissa reilu pari tuntia ja sitä syötiin perunamuusin ja karpalohillokkeen kanssa. Samaa viiniä kuin padassakin oli, juotiin ruokajuomana. Onneksi pataa oli reilusti ja siitä riitti seuraavan päivän ateriaksikin. Uudelleen lämmitettynä oli melkein vieläkin parempaa kuin valmistuspäivänä.


Burgundinpata hirvestä

n.  1,3 kg hirven paistia kuutioina
n. 200 g pekonia paloiteltuna
n. 20 pikkusipulia kuorittuna
5 valkosipulinkynttä reiluina viipaleina
5 porkkanaa kuorittuina reiluina lohkoina
1 prk kokonaisia herkkusieniä
4 - 5 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
5 dl punaviiniä
2 lihaliemikuutiota
1 prk tomaattipyrettä
1 - 2 rkl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
3 laakerinlehteä
(suolaa)

Ota liha hyvissä ajoin huoneen lämpöön ennen paistamista. Kuivaa lihakuutiot ja ruskista pienissä erissä. Ruskista myös pekoni. Laita lihat sipuleiden, porkkanoiden ja herkkusienien kanssa uunipataan. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, tomaattipyre, timjami, mustapippuri, sekä laakerinlehdet. Kaada lihojen paistamisen jälkeen vesi paistinpannulle, jotta saat lihojen paistinliemet talteen. Sekoita veteen lihaliemikuutiot. Kaada lihaliemi ja punaviini pataan lihojen päälle. Hauduta pataa uunissa 150 - 175 asteessa 2 - 3 tuntia. Tarkista suola. Tarjoa esim. perunamuusin kanssa.


Vihdoin pääsin testaamaan myös joululahjaksi saamaani isoa valurautapataa. Tässä saa tehtyä isommankin padan kerralla. Juuri ja juuri pata mahtui kannen kanssa uuniimme. Valurautainen pata on todella painava. Uunin ritilä olikin kovilla ja hieman notkollaan koko hauduttamisen ajan.

10 kommenttia:

  1. On todella herkullisen näkönen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli tosi herkullista. Saisipa useamminkin pataa tehdä.:)

      Poista
  2. Tässä on sitä jotain. Aitoa ja rehtiä ruokaa. Loistavaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruoat on aina mainioita, ja Burgundinpata yksi parhaista. Aika simppeliä, mutta todella hyvää, kun aikansa uunissa muhii.:)

      Poista
  3. Herkullista. :) Minulla on muuten kovin saman näköinen pata kotona, kädensijat ovat kyllä minun padassani hieman ohuemmat. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on.:) Valurautapata on kyllä hyvä, ja tällainen punainen on niin pirteän värinenkin.:)

      Poista
  4. tätä olisin mielellään maistanut,burgundinpata on herkkua ja hirvestä tehtynä olisi uusi kokemus,nam!!Hieno pata,kunpa itsekkin pian saisi padan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Burgundinpata on tosi hyvää ja hirvi sopii siihen oikein mainiosti.:) Iso valurautapata oli kiva saada patavalikoimiin, kun nuo keraamiset on paljon pienempiä.:)

      Poista
  5. Ostin uuden padan!:) Olen siitä asti, kun muutin pois kotoa, elänyt ilman kannellista keraamista pataa. Syynä tähän on se, että padat ovat hirveän kalliita. Suurinpiirtein 70 € ylöspäin. Nyt vihdoin löysin Prismasta Kultakeramiikan padan, koko 1,8 l, hinta about 30 €. Varmaan arvaat, että ostin heti. Tein karjalanpaistia padassa heti samana viikonloppuna, ja oli kyllä ihana pata (vaikka onkin musta, eikä punainen). Burgundinpatahan on aivan ihana talvinen ruoka, josta olen haaveillut pitkään. Aikaisemmin sitä tuli tehtyä monen monta kertaa. Ehkäpä nyt vihdoin toteutan sen!:) Vielä kun saisi jostain hirvenpaistia, olisi kaksinverroin parempaa.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kunnon pataa aina tarvitaan.:) Hyvän löydön teit, kun noin edullisesti löysit tuollaisen padan. Eihän sitä kauppaan voi jättää.;) Eikä sillä värilläkään niin väliä. Tuon lisäksi meillä on nyt tumma Arabian Kokkipata sekä joku ruskea keramiikkapata. Kaikki vähän eri kokoisia, niin kaikille on käyttöä.:) Pataruoat on parasta talviruokaa, ja Burgundinpata on yksi parhaimpia. Vähän kuin ranskalaisten versio meidän karjalanpaistista. Hirvenliha sopii siihen tosi hyvin. Riistassa on enemmän makua kuin naudassa.:) Riistaa saisi olla paremmin saatavilla. Kaupoissa täällä ei pahemmin sitä myynnissä koskaan ole, joten sitten ollaan metsästäjien hyväntahtoisuuden varassa.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-