Uudenvuoden aattona tein laavulle mukaan otettavaksi perunagratiinia. Gratiinin paistoin pienissä, kannellisissa annosvuoissa, molemmille omansa. Normaalisti teen gratiinin isossa vuoassa, mutta pikkuvuoat oli helppo ottaa metsään mukaan ja niistä gratiinin sai syödä suoraan. Kun perunaviipaleita paistaa pannulla, tai kattilakin käy, hetken aikaa maidon ja kerman kanssa, maito ja kerma sakeutuvat hyväksi kastikkeeksi ja gratiiniin tulee hyvä koostumus. Valkosipulia laitoin tietenkin mukaan, ja kaikkein parasta perunagratiinissa on ihanan rapea pinta.
Perunagratiini
400 - 500 g perunoita
2 dl täysmaitoa
1 1/2 dl kuohukermaa
pari rkl voita
1 - 2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
cayennepippuria
muskottipähkinää
voita
Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi
viipaleiksi. Hienonna valkosipulin kynnet ja sekoita perunoiden
joukkoon. Sulata pannulla voi, ja lisää sekaan perunat sekä maito. Mausta
suolalla, pippurilla, cayennepippurilla sekä muskottipähkinällä. Kiehauta ja paista
n. 5 min. kunnes maito sakeutuu. Lisää kerma ja paista
kiehumispisteeseen. Voitele uunivuoka ja levitä perunat pohjalle niin,
ettei kerroksen paksuus ole kahta senttiä enempää. Lisää tarvittaessa
vielä kuohukermaa niin, että se leviää kaikkialle. Laita perunakerroksen
pinnalle muutama voinokare ja kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa n.
1 - 1 1/2 tuntia.
Näyttää todella herkulliselta!
VastaaPoistaKiitos, perunagratiinista tuli tosi hyvää. Ei olekaan tullut aikoihin tehtyä.:)
PoistaMmm,herkulliselta näyttää!
VastaaPoistaKiitos, olikin.:)
PoistaHerkullisen näköistä! :)
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaHyvää oli, vaikkei ollutkaan montaa sorttia. Ei oikein viitsi kauheasti kaikkea sinne kanniskella. Mutta kyllä noilla jo nälkä lähti, ja makkaroita ja salaattia jäi seuraavillekin päiville.:)
VastaaPoista