Kurpitsapiirakasta ylijääneen myskikurpitsan palan sain eilen käytettyä pois. Sadepäivä innosti leipomaan sämpylöitä ja raastoin loppukurpitsan taikinan joukkoon. Aiemmin olin jo paahtanut kevyesti öljytyt ja suolatut siemenet uunissa, ja nyt sain nekin käytettyä sämpylöiden päällä. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä. Kunhan talven tullen alkaa taas olla enemmän aikaa, pitää ottaa jälleen tavaksi useammin leipoa itse sämpylöitä ja leipää. On se juuri uunista tullut leipä vain niin hyvää!
Myskikurpitsasämpylät
2 1/2 dl vettä
2 dl hienoksi raastettua myskikurpitsaa
1 tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
25 g tuorehiivaa
1 dl rouheisia sämpyläjauhoja
6 - 7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta
Päälle:
kurpitsan siemeniä
Mittaa kulhoon vesi ja kurpitsaraaste, ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola, siirappi ja murennettu hiiva. Vaivaa joukkoon jauhot vähitellen ja lisää loppuvaiheessa rasva. Kohota taikinaa vedottomassa ja lämpimässä paikassa n. 1 tunti. Leivo taikina sämpylöiksi hyvin jauhotetulla alustalla. Laita sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota vielä liinan alla n. 30 min. Ripottele sämpylöiden pinnalle kurpitsan siemeniä ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10 - 15 minuuttia.
Näyttävät tosi hyviltä.kasvisten lisäys leipätaikinaan tekee niistä tosi hyviä:)
VastaaPoistaKiitos. Sämpylöihin saa helposti upotettua kaikenlaista, ja kasvisraasteet ovat tosi hyvä lisä.:)
PoistaTosi herkullista!!!!
VastaaPoistaHyviä olivat ja vielä tänäänkin pehmoisia.:)
PoistaKuulostavat ihanilta!
VastaaPoistaOlivat ja kiva rouskutella noita siemeniä päältä.:)
PoistaNam, ihania sämpylöitä!
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaTäälläkin tehty sämpylöitä :) mainostin hiukan cocovin keittoasi facebookissa ;)
VastaaPoistaItse tehdyt sämpylät on parhaita.:) Voi, kiitos! Kiva olisi, jos jonkun äänen saisi, ettei jäisi nolosti nollille.:)
PoistaIhanan näköisä! Blogissani on sinulle haaste :)
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaMitä jos korvaisi kurpitsan kokonaan bataatilla, kävisikö? :)
VastaaPoistaSopii vallan hyvin. Bataattisämpylöitäkin olen joskus tehnyt.:)
PoistaMukavan pehmeitä tuli. Ja vielä, kun jättää taikinan niin löysäksi kuin vain pystyy. Talvella on aina paremmin aikaa leipoa, ja silloin paremmin sopii uuninkin lämmetä. Kesähelteillä uunin käyttöä koittaa pitää mahdollisimman vähäisenä.
VastaaPoistaIhania sämpylöitä. Ei ole tuoreen leivän/sämpylöiden voitanutta. Minullakin on tullut nyt lomaviikolla pyöräytettyä parikin ihan tavallista pientä sämpylätaikinaa.
VastaaPoistaKiitos.:) Ei ole ei. Ja omatekoiset on aina hyviä, vaikkei taikinaa edes maustaisi millään. Ihan perussämpylätkin ihania uunituoreina.:)
Poista