sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Pieni pavlova-kakku


Yksi päivä tarvitsin ruoanlaitossa kahta keltuaista. Yli jääneille valkuaisille ei paljon tarvinnut miettiä käyttökohdetta. Marenki! Marengistahan olen pitänyt ihan pienestä lähtien. Valkuaisista valmistui pieni marenkikakkupohja pavlovaa varten. Marengin maustoin sitruunan kuorella ja mehulla, ja pohjasta tuli, niin kuin pitääkin, rapea pinnaltaan ja pehmeä sisältä. Alpro Airy & Creamya on ollut aikomus kokeilla, ja nyt vaahdotin siitä kakkuun vaahdon. Soijapavuista valmistetussa, vaahdotetussa Airy & Creamyssa oli hyvä maku ja koostumus. Ja mikä parasta, rasvaa 45 % vähemmän kuin kermassa. Eli hyvä ja terveellinen vaihtoehto leivonnaisiin sekä jälkiruokiin. Kakkuun löytyi vielä sopivasti koristeita omasta pihasta eli  vadelmia, pensasmustikoita, viherminttua sekä ruusun terälehtiä. Pienestä pavlovasta riittää reilut palat neljälle hengelle, ja pienempään makean nälkään kuudelle, tai jopa kahdeksalle. Makea marenkikakku onkin hyvin riittoisa myös pienemmässä koossa.


Pieni pavlova-kakku

Pohja:
2 valkuaista
1 1/2 dl hienoa sokeria
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tl sitruunasta puserrettua mehua

Täyte:
1 prk Alpro Airy & Creamya
maun mukaan tomusokeria

Koristeeksi:
tuoreita vadelmia
tuoreita pensasmustikoita
vihermintun lehtiä
ruusun terälehtiä

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lisäten joukkoon vähitellen hieno sokeri koko ajan vatkaten. Mausta vaahto loppuvaiheessa sitruunan kuorella ja mehulla. Vaahto on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin. Levitä tai pursota marenkiseos pyöreän kakkupohjan muotoon uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 100 asteessa n. 1 tunti. Sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna marenkilevyn jäähtyä uunissa. Vatkaa Airy & Creamy vaahdoksi. Makeuta vaahto tomusokerilla ja levitä marenkipohjan päälle. Lopuksi koristele kakku.

19 kommenttia:

  1. Henkeäsalpaavan kaunis kakku! Ruusun terälehdet tekevät siitä kolmen michelintähden annoksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Harkitsin koristeeksi myös kehäkukkia tai krassin kukkia, mutta ruusun terälehdet olivat sopivimman väriset. Ja ruusu on aina ruusu.;)

      Poista
  2. Voi miten kaunis kakku... varmasti myös ihanan makuinen:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Pavlova on ihanaa. Tässä maistui pohjassa kivasti sitruuna ja mintunlehdetkin antoivat hyvän aromin.:)

      Poista
  3. Ihastuttava kakku.<3 Komppaan ylempiä kommentteja! Tämähän olisi täydellinen vaikka hääpäivää viettävälle parille.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Sopisi kyllä hääpäivään. Vaikka onkin suht tummat sävyt koristeissa, niin kuitenkin jotenkin hempeän oloinen.:)

      Poista
  4. Näyttääpä herkulliselta! Pavlovaa ei tule usein tehtyä, vaikka se onkin helpohko kakku/jälkiruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Harvoin tulee varta vasten pavlovaa leivottua. Yleensä sitten, kun valkuaisia jää jostain muusta. Söisihän tuota silti useamminkin, ja helposti valmistuu.:)

      Poista
  5. Upean näköinen kakku <3

    Tein tänään taas marenki-kokeiluja ja kokeilin värjäystekniikoita ;)Oletko maustanut usein marenkia? Ja mikä on ollut onnistunein maku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Pieniä marenkeja ei ole tullut tehtyä vuosikausiin, vaikka mielessä onkin ollut. Niihin olisikin kiva erilaisia makuvaihtoehtoja kokeilla. Näihin kakkupohjiin tykkään käyttää limettä tai sitruunaa, mikä ettei appelsiiniakin, kun ne antavat marengille niin ihanan maun.:)

      Poista
  6. Toinen marenkifriikki ja Pavlova-fani ilmoittautuu...
    Peggy - minä rakastuin hasselpähkinä-suklaamarenkeihin (http://eriqou.blogspot.fi/2013/04/hasselpahkina-suklaamarengit.html) eivätkä turkinpippurimarengitkaan olleet yhtään hullumpia ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokin marengeissa on aina viehättänyt. Maku, koostumus, muoto... Hasselpähkinä-suklaamarengit olisi varmasti ihania. Ja onhan se turkinpippurikin hyvää. Pitää noita pikkumarenkeja ehtiä myös tekemään.:)

      Poista
  7. tosi nätti kakku,meillä rakastetaan pavlovatyyppisiä herkkuja.Ihan uusi juttu,että uuninluukkua pidetään auki kun marenki on paistettu,vaikka olen monen monta pavlova yms.marenkihässäkkää tehnyt...mitä se vaikuttaa kakkuun,koostumukseen? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsis, jäänyt syyskuussa vastaamatta.;) Pavlovat, marengit ynnä muut vastaavat uppoavat meilläkin. Eiköhän tuo uuniluukkujuttu ole sitä varten, että marenkipohja vielä siellä uunin lämmössä kuivahtaa ja ylimääräinen kosteus pääsee pois.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-