maanantai 9. syyskuuta 2013

Beluga-linssejä, lohta & sahramikastike


Sunnuntaiateriaksi valmistui eilen lopulta näin värikäs annos. Nälän alkaessa päivällä pikkuhiljaa kaihertaa vatsassa, oli ruoanlaittointo taas ihan hukassa. Tiesin vain, että jotain lohiruokaa olisi tehtävä, koska ostettuna oli kaksi merilohifileetä, ja toisen oli jo aika päästä lautaselle. Olin jo aikaa sitten saanut ihanan Andalusian auringossa -blogin pitäjältä pakkauksen sahramia kiitokseksi ahkerasta vierailusta ja kommentoinnista, ja totesin, että olisi aika tehdä sahramistakin jo jotain, ennen kuin siellä aletaan epäillä, ettei sahrami kelvannutkaan. Sahramista sain sitten ajatuksen keitellä lohelle valkoviinipohjaisen kastikkeen. Koska tiesin sahramin antavan kastikkeelle kauniin keltaisen värin, aloin miettiä miten sen värin saisi annoksessa vieläkin paremmin esille. Peruna ei siis hailakan värisenä olisi paras mahdollinen lisuke, vaikka pitihän pottuihmiselle niitäkin keittää... Beluga-linsseihin olen nyt kesän aikana tutustunut, ja niitä kaapissa vielä pussillinen olikin. Ja mikäpä keltaiselle kastikkeelle paremmin kontrastia antaisikaan kuin tummat linssit. Kasvimaalta toin vielä perunoita hakiessani herneenpalkoja ja höyrytin annoksen koristeeksi heleän vihreitä herneitä. Ja antoi makeat herneet värin lisäksi annokseen lisämakuakin. Valmiissa annoksessa riitti sekä väriä että makua. Perunansyöjäkin otti santsiannoksen linsseillä, eikä linssit kuulemma yhtään hassumpia olleet.


Beluga-linssejä, lohta & sahramikastiketta

Beluga-linssit:
2 - 3 dl Beluga-linssejä
5 - 8 dl vettä
nokare voita
suolaa

Lohi:
n. 400 - 500 g merilohifileetä
suolaa
viherpippuria
rosepippuria
timjamia
sitruunaviipaleita

Sahramikastike:
25 g voita
2 - 3 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 dl valkoviiniä
loraus kermaa
1 kalaliemikuutio
rosepippuria
1 ps sahramia

Tarjoiluun:
höyrytettyjä herneitä

Huuhtele linssit ja keitä vedessä 15 - 20 minuuttia. Valuta linssit siivilässä ja lisää sitten linssien joukkoon nokare voita ja mausta suolalla. Leikkaa lohifilee annospaloiksi ja mausta palat suolalla, rouhitulla viher- ja rosepippurilla sekä timjamilla. Laita lohipalojen päälle sitruunasiivut ja kypsennä uunissa 200 asteessa, kunnes kala on kypsää. Sulata kastiketta varten kattilassa voi. Lisää joukkoon jauhot ja vähitellen vesi, valkoviini ja loraus kermaa. Mausta kastike kalaliemikuutiolla, rouhitulla rosepippurilla sekä sahramilla. Keitä  kastiketta n. 5 minuuttia välillä sekoittaen. Kokoa annos. Laita lautaselle annos beluga-linssejä. Poista lohipalasta nahka ja aseta pala linssien päälle. Kaada annoksen ympärille sahramikastiketta ja koristele annos herneillä.


Sahramia suoraan Andalusian auringosta. Kolme pussia jäi vielä käytettäväksi. Paella kiinnostaisi, kunhan löytäisin siihen ensin hyvän reseptin. Pullastakin tulee hyvää ja kauniin väristä, kun lisää taikinaan sahramia. Sahramipäärynöitäkin on tullut joskus tehtyä. Aika näyttää, mihin loput sahramit kuluu...

12 kommenttia:

  1. on muuten hehkeät värit :-) tosi kaunis annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan olekin hienot värit!:) Pieni tilkka sahramia antaa väriä vaikka kuinka paljon. Makua unohtamatta. Kiitokset sinulle sahramista!:)

      Poista
  2. Aika mahtavan värinen annos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, aika kivat, kirkkaat värit annokseen tuli.:)

      Poista
  3. Ihanan värinen ja näköinen ruoka-annos! Kivan lahjan sait.:) Jos löydät hyvän paellaohjeen, niin minuakin kiinnostaa se.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Väriä riitti ja hyvälle maistui.:) Kiva oli saada sahramia. Sitä ei olekaan taas tullut pitkään aikaan käytettyä missään.:) Täytyypä katsella paellareseptejä, ja ainahan voi pikkaisen "säveltää" itsekin.;)

      Poista
  4. upea annos...ihan kuin ravintolassa :)

    VastaaPoista
  5. Onpas ihanan näköinen annos. Kalaruoat ovat parhaita.

    VastaaPoista
  6. Ihanan värikäs annos! Kaiken lisäksi terveellistä :)

    VastaaPoista
  7. Ihanan värikäs annos! Kaiken lisäksi terveellistä :)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-