tiistai 6. elokuuta 2013

Ratatouille


Ratatouille eli ranskalainen kasvishöystö on ollut jo kautta aikojen yksi lempiruoistani/-lisukkeistani. Tänäkin kesänä ratatouillea on tullut jo muutaman kerran tehtyä, ja pitää sitä aina välillä talvellakin tehdä, jos vain hyviä aineksia on edullisesti saatavilla. Pikkaisen aina jotkin ainekset tai ainesmäärät muuttuvat eri valmistuskerroilla, mutta aina höystö on yhtä hyvää. Tällä kertaa käytin ratatouilleen tuoreita kirsikkatomaatteja sekä tuoreita yrttejä, mutta talviaikaan tulee useimmiten käytettyä esimerkiksi tomaattimurskaa ja mausteeksi Provencen yrttiseosta.

Ratatouille

oliiviöljyä
1 - 2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 rs kirsikkatomaatteja
ripaus sokeria
suolaa oman maun mukaan
mustapippuria myllystä
tuoretta rakuunaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
tuoretta mäkimeiramia
tuoretta silolehtipersiljaa
sitruunamehua oman maun mukaan
(1 - 2 rkl Maizena vaaleaa suurustetta)

Paloittele kasvikset reiluiksi paloiksi ja hienonna valkosipuli. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kuullota kasvikset erissä, koska ne kypsyvät eri aikoihin. Laita kuullotetut kasvikset yhdessä pannulle ja lisää joukkoon kirsikkatomaatit sekä mausteet. Kiehauta ja hauduta n. 15 minuuttia. Jos kasviksista irtoaa paljon nestettä, suurusta halutessasi parilla ruokalusikallisella suurustetta.

14 kommenttia:

  1. Ratatouille on niiiiin hyvää!! En tosin ole sitä koskaan itse tehnyt, eli pistetäänpäs tämä ohje nyt korvan taakse. Nyt loppukesästä on hyvä aika tehdä tälläistä kun saa tuoreita, hyvänmakuisia kasviksia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Kestosuosikkini jo kymmenien vuosien ajan. Kannattaa tehdä itsekin, vaikka on tuossa aina hieman pilkkomista ja paistamista.:)

      Poista
  2. Ratatouille tulee tehtyä silloin tällöin ja onhan se todella hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ratatouillea pitää aina välillä saada. Maukas kasvisruoka.:)

      Poista
  3. Ratatouille maistuu minullekin,etenkin talvisin,kun on viileää.Nyt on vähän liian kuuma....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvisin tykkään maustaa ratatouillen vielä cayennella. Sopivasti tulisuutta, niin lämmittää mukavasti. Ihan kesähelteillä ei ratatouillea viitsi alkaa paistamaan, mutta onneksi välillä on viileämpiäkin, sateisia päiviä.:)

      Poista
  4. Teemme myös silloin tällöin ja tunnustan että käyn syömässä jääkaapista kylmänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistuu myös kylmänä. Niin kauan kuin ratatouillea on, niin ei se oikein rauhaa anna. Välillä pitää käydä maistelemassa.;)

      Poista
  5. Voi että kun voi näyttää hyvältä! Ihanan väristäkin, kun on kaikkia tuoreita aineksia ja paljon yrttejä. Tätä täytyy tehdäkin, ratatouille on ihanaa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värikkäät kasvikset näyttää aina hyvältä, ja tämä myös maistuu hyvältä. Nyt on ratatouillea mukava tehdäkin, kun sen voi tehdä kokonaan tuoreista raaka-aineista, joista suurin osa löytyy omasta takaa.:)

      Poista
  6. ihanan värikästä,tykkään =P

    VastaaPoista
  7. Nam! Hyvää, kaunista ja kevyttä. Tätä tulee tehtyä, kun olen katsonut "taas" lasten kanssa Disneyn Ratatouille elokuvaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen täyttävää kuitenkin, vaikka kevyttä kasvisruokaa onkin.:) Varmasti elokuva pistää aina ratatouillea tekemään.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-