maanantai 19. elokuuta 2013

Porsaan ulkofile uunissa


Porsaan ulkofileen seuraksi tein kastikkeen fileestä kypsennyksen aikana irronneesta nesteestä lisäämällä joukkoon liki saman verran kermaa kuin nestettäkin oli. Kiehautin seoksen ja suurustin kastikesuurusteella. Kastikkeeseen lisäsin mausteeksi vielä samoja pippureita kuin fileessäkin. Lisukkeeksi tein uunissa timjamiperunoita. Pestyt perunat leikkasin reiluiksi viipaleiksi, maustoin huhmareessa hienonnetulla karkealla merisuolalla, timjamilla sekä paprikajauheella. Lisäksi tietenkin loraus ruokaöljyä. Perunat olivat uunissa 200 asteessa, kunnes olivat kypsiä ja kauniin värisiä. Toisena lisukkeena oli oman maan papusatoa valkosipulin kera voissa paistettuna, suolalla ja cayennepippurilla maustettuna.

Porsaan ulkofile uunissa

reilu 1 kg porsaan ulkofilettä

Paistamiseen:
tilkka ruokaöljyä sekä nokare voita

Fileen mausteet:
Dijon -hunajasinappia
suolaa
mustapippuria
viherpippuria
rosépippuria
rosmariinia

Ota ulkofile huoneenlämpöön lämpenemään pari tuntia ennen valmistusta. Kuumenna pannulla ruokaöljy ja voi. Ruskista ulkofileen pinta pannulla kauttaaltaan. Sivele fileen pintaan hunajasinappia. Mausta pinta suolalla, rouhituilla pippureilla sekä rosmariinilla. Kypsennä filettä uunissa 150 asteessa, kunnes fileen sisälämpö on 70 astetta. Ota file uunista ja peitä vuoka foliolla. Anna fileen vetäytyä noin 15 min. Leikkaa file lopuksi viipaleiksi.

21 kommenttia:

  1. Oi kun näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  2. Possu on niin hyvvää ja nuo perunat on taas niin ihanan näköisiä :) Hyvän kuuloinen soosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Lihasta tuleva neste kannattaa aina hyödyntää kastikkeisiin.:)

      Poista
  3. Ihana ateriakokonaisuus....kassasyöjä ei paljoa persta ruokablogeista, vaan hänkin kävi tätä kuvaa katselemassa ja toiveikkaan kyseli milloinhan meillä olis tällaista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukas ateria oli.:) Kiva, että tämä ruoka houkutteli myös kanssasyöjää. Tällaiset ruoat alkaa taas kesän jälkeen maistumaan. Ilmat viilenee ja ruoat tuhdistuu.;)

      Poista
  4. Tämä maistuisi meidän porukalle. Noita timjamiperunoita täytyy kokeilla!:)

    VastaaPoista
  5. 70 ASTETTA ONKO VARMASTI KYPSÄ SISÄLTÄ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä ainakin oli. Ja kannattaa tosiaan muistaa vielä paistamisen jälkeen se foliossa vetäytyminen. Voi ulkofileen tietysti kypsentää 75 - 80 asteeseen, jos haluaa. Makuasioita. Joissain ulkofileohjeissa olen nähnyt niinkin alhaisia lämpötiloja kuin 60 - 62 astetta, mutta niitä pidän itsekin pikkaisen liian alhaisina.

      Poista
    2. 75 astetta, mulla meni ihan kuivaksi, ei ollut kiva syödä. Käytin digitaalista paistomittaria, seuraavan kerran jätän 70 astetta.

      Poista
    3. Itsekin suosin tuota 70 astetta. Liian kuivaa on meidän makuun, jos päästää kypsemmäksi.

      Poista
    4. lämpöhän nousee vielä helposti viisikin astetta lihan vetäytyessä folion sisällä. Itse teen kanssa tuon 70 tai jopa hivenen alle

      Poista
    5. Totta. Liha kypsyy vielä uunista oton jälkeen useamman asteen, joten raa'aksi tuo ei todellakaan jää.

      Poista
  6. Tehtiin "vahingossa" kasslerista - ja tehdään jatkossakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti toimii kassleristakin. Kassler on hieman rasvaisempaa kuin ulkofile, niin tulee mehevämpää.:)

      Poista
  7. Oli kyllä ihan taivaallista,laitoin porkkanaa,selleriä,lanttua,sipulia ja valkosipulia viellä lihan kylkeen,kastikkeen tein niin kuin neuvoin mutta laitoin hyvää punkkua sekaan ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että kokeilit ja tykkäsit.:) Juurekset sopii hyvin lihan mukaan. Saavat lihasta makua ja kaikki kypsyvät helposti samaan aikaan ja ilman ylimääräistä tiskiä.:) Punaviini on oikein mainio lisä kastikkeeseen.:)

      Poista
  8. Uunissa...nyt odotellaan vesi kielellä.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-