keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Pulled pork & whiskey-cola bbq sauce & coleslaw


Ensimmäinen nyhtöpossukokeilu oli niin onnistunut, että possua alkoi jo pian tekemään uudelleen mieli. Viime perjantaina sain sitten vihdoin possun siirrettyä suunnitteluvaiheesta toteutukseen. Tai oikeastaan possun valmistus alkoi jo torstaina marinoimisella, mutta perjantaina possu oli vihdoin uunissa ja myöhemmin illalla ruokapöydässä hampurilaisten välissä. Aamulla laitoin yön yli marinoituneen kasslerpaistin uuniin kypsymään miedolla lämmöllä useammaksi tunniksi. Possun mentyä uuniin, keittelin bbq soosin valmiiksi. Koska kaapissa oli vajaa viskipullo ja coca colaakin löytyi, ajattelin käyttää niitä kastikkeen pohjana. Aika kivan makuinen soosista tulikin ja chilin ansiosta siinä oli myöskin sopivasti potkua. Kaalisalaatin ainekset silppusin vielä valmiiksi, ja sitten oli sopivaa aikaa pestä ulkona mattoja. Välillä kävin vilkaisemassa, miltä liha uunissa näyttää. Viiden tunnin haudutuksen jälkeen liha alkoikin olla sopivaa. Säikeet irtosivat hyvin haarukalla vetämällä. Ei muuta kuin soosit riivityn lihan joukkoon ja vesi kielellä odottelemaan illan hampurilaisten grillaamista. Illalla grillissä lämpeni hampurilaissämpylät sekä nyhtöpossu foliovuoassa. Hampurilaisista tuli taas niin hyvät, ettei tosikaan. Voi olla, ettei meillä kohta enää hampurilaisten väliin kelpaakaan muu kuin pulled pork. Possun lisäksi hampurilaisten väliin laitettiin majoneesia, cheddaria, suolakurkkua sekä kasvimaalta oli tietenkin pakko hakea muutamat salaatin lehdet. Coleslawta syötiin kylkiäisiksi, ja vatsat oli aika piukassa ruokailun jälkeen.

Pulled pork & whiskey-cola bbq sauce

n. 800 g porsaan kasslerpaisti

Marinadi:

2 rkl lipstikkasuolaa
1 rkl Chipotle Tabascoa
1 rkl Worcestershire -kastiketta
1 rkl sherry-viinietikkaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 dl coca colaa

Bbq-kastike:
3 dl coca colaa
1 dl viskiä
1 dl sweet chili -kastiketta
4 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl ketsuppia
4 rkl Worcestershire -kastiketta
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele se kauttaaltaan paistin päälle. Anna paistin marinoitua yön yli jääkaapissa. Lusikoi marinadia pintaan muutaman kerran marinoitumisen aikana. Ota paisti hyvissä ajoin (n. 1 tunti) ennen kypsentämistä huoneen lämpöön. Laita paisti uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Pudota lämpö sitten 100 asteeseen  ja hauduta paisti hitaasti niin kypsäksi, että lihasäikeet irtoavat helposti toisistaan haarukalla riipien. Aikaa kypsentämiseen menee n. 5 tuntia. Poista valmis paisti vuoastaan ja riivi haarukalla. Mittaa bbq-kastikkeen ainekset pannulle ja keitä kastiketta kasaan hiljaa poreiluttaen n. puoli tuntia. Kaada kastike nyhtöpossun joukkoon ja sekoita, jotta kastiketta on lihassa kauttaaltaan. Tarjoile possua esim. hampurilaisten täytteenä.


Coleslaw

1 pieni varhaiskaali
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 prk ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 tl Dijon -hunajasinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkealla terällä kaalin joukkoon. Kuori punasipuli ja hienonna pieneksi. Lisää sipuli kaalin ja porkkanan joukkoon. Sekoita keskenään muut aineet ja lisää kaalin joukkoon. Sekoita ainekset tasaisesti sekaisin keskenään ja anna maustua viileässä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

33 kommenttia:

  1. Nämä on kyllä niin loistavia hampurilaisia, ettei tosikaan! Kun vaan olisi joku päivä virtaa näitä taas tehdä. Mä oon kosvasti tykästynyt olut-bbq-kastikkeeseen, mutta seuraavaksi voisi kokeilla tuota viskiversiota. Täytyy vaan kysyä isännältä lupa, että mistä viskipullosta tohtii tilkan ottaa. Omin lupineni en noille pulloille tohdi mennä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein voi sanoa, että parhaat hampurilaiset tulee nyhtöpossutäytteellä.:) Minä taidan seuraavaksi kokeilla olut-bbq:lla. Meillä onneksi on jokunen lahjaviski sellaista, ettei mies halua niitä juoda, ja minä saan suosiolla käyttää mihin huvittaa.;)

      Poista
  2. Onpas herkullisen näköistä ! Minustakin pulled pork on kyllä yksi parhaista resepteistä ikinä ja sitä voi käyttää niin monessa jutussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja olikin tosi hyvää.:) Mainio tapa valmistaa lihaa. Ei ainakaan tule kuivaa ja sitkeää. Ja hyvä, kun tähän käy edulliset lihapalat.:)

      Poista
  3. Ovat kyllä niin herkullisia, muttei mitään pikaruokaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään pikaista valmistaa, mutta onneksi tuo kypsennys menee melkein itsestään, ja samaan aikaan voi tehdä kaikkea muuta. Vaivansa arvoista kuitenkin.:)

      Poista
  4. Mattojenpesupäivälle loistava ruoka, kun muhii uunissa monta tuntia! Olet kyllä ahkeroinut, meilläkin on matot pesty, mutta nyhtöpossu on edelleen kokeilematta. Tykkään cokis-marinadeista, ollaan joskus tehty. Tämä annos näyttää aivan taivaalliselta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset ruoat onkin siitä hyviä, että niiden aikana ehtii tekemään isompiakin hommia. Sitten onkin ruoka valmista, kun saa työt tehtyä.:) Pakko oli mattojakin jo taas pestä, mutta se käy kätevästi tässä kotona painepesurilla ja märkäimurilla saa kuivumista paljon nopeutettua. Vielä, kun saisi puhtaat matot taas takaisin lattialle, mutta ensin pitää odottaa haukun tervehtymistä... Cokis antaa ainakin hyvää makeutta marinadeihin. Kiitos, hampurilaiset oli tosi hyviä, ja loppu possusta syötiin seuraavana päivänä ihan kylmiltään normaalisämpylöiden välissä.:)

      Poista
  5. Eikös olekkin hyvää ja seuraavana päivänä voisi ottaa uusiksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, ja useamminkin voisi nyhtöpossua syödä, kun vain viitsisi tehdä.:)

      Poista
  6. Coleslaw on kyllä niin parasta grillatun ruoan kanssa. Täytyypä testata tuota sinun reseptiäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Coleslaw on meillä kestosuosikki. Melkein aina sitä pitää grilliruokien lisukkeeksi tehdä. Tällä kertaa tuli tehtyä tuollainen versio.:)

      Poista
  7. voi,kidutusta katsella tuollaista herkkua tähän aikaan =P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaistahan se ruokablogien katselu aina on.;)

      Poista
  8. Tein coleslaw-salaattia tällä sun ohjeella tänään ja oli kyllä tosi hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu. Kiva kuulla, että muillekin maistuu.:)

      Poista
  9. Aivan mahtava resepti!! Kävin kaupassa ostamassa tykötarpeet ja eikun hommiin!!
    Kiitos loistavasta reseptistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidät!:) Tässä mausteet ja soosi osui aika nappiin omastakin mielestä. Ja tätä meilläkin nyt taas tehdään. Possu odottelee tuolla maustamista ja huomenna uuniin.;)

      Poista
  10. Luin tossa, että olit käyttänyt n. 800 porsaan kassleria.. Sikalassani ei ole kuin 600 porsasta, riittävätköhän ne? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi vähänkin ruokaa laittaneet varmasti ymmärtävät, mitä tuossa tarkoitetaan, vaikka g olikin jäänyt pois.;D

      Poista
  11. Mahtava resepti!! Monet kerrat tehty ja taas pari kiloa ui marinaadissa :) Suuret kiitokset!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos paljon! Kommenttisi ilahdutti päivääni. On mukava kuulla, että muutkin tykkää.:)

      Poista
  12. Tein viikonloppuna pulled porkia (2 kg:n kasslerpaisti) ensimmäistä kertaa. Päätin tehdä marinadin kaapista löytyvistä mausteista, joten korvasin lipstikkasuolan tavallisella suolalla, Tabascon Chipotle-kastikkeella (löytyy kaupan meksikolaishyllystä) ja sherryviinietikan omenaviinietikalla. Lisäsin mukaan hieman hunajaa makeutta tuomaan. En usko, että nämä juurikaan muuttivat lopputulosta. Pistin paistin ja marinadin vahvaan pakastepussiin, jonka laitoin yöksi jääkaappiin. Välillä kävin kääntämässä ja puristelemassa pakettia :) Seuraavana päivän paisti uuniin ja ulos, kunnes sisälämpötila oli 93 ‘C.
    AIVAN LOISTAVAA TULI! Kiitokset. Onko marinadin resepti itsekehittelemäsi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvillä aineksilla olet puuttuvat korvannut. Varmasti on tullut hyvää.:) Tämä resepti on oma kehitelmäni, joten on mukavaa, kun monelle on kuulunut maistuvan.:)

      Poista
  13. Paljonko tuosta määrästä tulee valmista kastiketta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, ei ole tullut muutamaan päivään kirjauduttua blogiin, joten en huomannut kysymystä. Olitkin näköjään jo ehtinyt kastiketta tehdäkin. Aika paljonhan nuo kastikkeet aina tiivistyvät, kun niitä keittelee kasaan. Tulisikohan tästä viitisen desiä...

      Poista
  14. Tullut tehtyä tuota marinadia pihveille ja bbq kastiketta siihen kaveriks. Todella hyviä reseptejä ja ens viikolla aionkin kokeilla tehdä koko setin :) Pulled pork hamppareita kehiin. Kiitos paljon näistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että reseptejä on kokeiltu ja niistä on vieläpä tykätty.:) Tulee kyllä tosi hyvät hampurilaiset, kun täyttää tällä nyhtöpossulla. Ja coleslaw maistuu lisukkeena aina.:)

      Poista
  15. erittäin hyvää oli :) kiitos hyvästä reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Kiva kuulla, että oli mieleen.:)

      Poista
  16. Hei montako annosta tosta pulled porkista tuli ja montako siitä coleslaw salaatista ? :) suunnittelen juhlia ja pitäisi tietää paljonko kannattais ostaa.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-