maanantai 24. kesäkuuta 2013

Juhannusruokia


Kesä menee hurjaa vauhtia. Siinähän se juhannuskin taas jo meni, päivät alkavat lyhentyä, ja syksy lähestyä. Juhannuspäivät meillä otettiin kerrankin rennosti. Alkukesän tahti on ollut niin kiireinen ja työntäyteinen, ja univelkaa kertynyt, että parin päivän jouten olo tekikin vain hyvää. Oltiin kotona kaikessa rauhassa, ja välillä käytiin ajeluttamassa autoiluhullua, karvaisinta perheenjäsentä. Samalla hauveli pääsi myös aina uimaan. Uiminen on hyvää liikuntaa vanhan nivelrikkoiselle tassulle, ja vielä viilentääkin hyvin helteillä. Itse emme vielä tarjentuneet talviturkkia heittämään. Parempia kelejä odotellessa...

Ruokapuoli juhannuksena noudatteli perinteistä linjaa eli uusia pottuja, salaatteja, grilliruokaa sekä savukalaa. Aattona syötiin uusia perunoita ja piparjuurisilliä, savustettiin muikkuja sekä grillattiin possupihvit. Pihvien lisukkeeksi tein Onko nälkä? -blogin reseptillä maustevoita. Maustevoi on niin maukasta, ettei itse pihvi kaipaa sen kummempia mausteita ja marinadeja. Lisäksi oli vielä perunasalaattia sekä papu-mozzarellasalaattia.

Ranch -maustevoi
(5 - 6 annosta)

100 g voita
1 ps Taffel Ranch -dippijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
kuivattua rakuunaa
pippuria myllystä
(tilkka konjakkia, n. 1 tl)

Anna voin hieman pehmetä. Lisää maut ja sekoita kunnolla sekaisin. Laita leivinpaperille ja rullaa pötköksi. Laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.


Papu-mozzarellasalaatti

pala jäävuorisalaattia
1 rs kirsikkatomaatteja
1 prk mozzarellapalloja
n. 1/2 prk kidneypapuja
1 pieni prk vihreitä paprikatäytteisiä oliiveja
1 pieni punasipuli
oliiviöljyä
balsamicoa
mustapippuria myllystä

Paloittele jäävuorisalaatti. Sekoita joukkoon halkaistut kirsikkatomaatit ja mozzarellapallot. Lisää joukkoon pavut, oliivit ja siivutettu punasipuli. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja balsamicoa maun mukaan. Rouhi salaattiin hieman mustapippuria.


Juhannusaattona pitää aina saunan lisäksi lämmetä myös savustuspönttö. Useimmiten meillä juhannuksena savustetaan Pyhäjärvestä pyydettyä muikkua. Niin myös tänä vuonna. Kylkeen keitettyjä uusia pottuja, piparjuurisilliä ja salaattia. Parasta kesäruokaa!


Juhannuspäivänä grillattiin muun muassa liha-kasvisvartaita. Maustevoita jäi aatolta, ja loppu syötiin vartaiden kanssa. Varsinkin varrasperunoiden kanssa voi maistui tosi hyvältä.

Liha-kasvisvartaat

1 pkt marinoitua porsaan sisäfilettä
keitettyjä uusia perunoita
herkkusieniä
kesäkurpitsa

Paloittele vartaan ainekset reiluksi paloiksi ja pujottele ainekset vuoron perään varrastikkuihin. Grillaa vartaita välillä käännellen, kunnes liha ja kasvikset on kypsiä ja saaneet pintaan väriä.

13 kommenttia:

  1. Voi miten tekee mieli ihanaa savukalaa! Mutta jo huomenna olen Suomessa joten enköhän pian saa...Herkulliset juhannusruuat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savukala on aina hyvää. Nyt syöt Suomessa sitä rutkasti, ja varsinkin lohta.;) Kiitos.:)

      Poista
  2. Ihanat herkut, meillä oli myös vartaita ja kaikkea helppotekoista ja nopeaa sillä energia meni hautajaisvalmisteluihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, juhannuksena tehtiin vain kaikkea hyvin simppeliä, mutta kuitenkin niin hyvää. Välillä pitää saada itsekin rentoutua. Sinulla olikin paljon noita valmisteluja, joten ymmärrettävästikin juhannusruokien tekoon ei edes voinut jäädä paljon aikaa.

      Poista
  3. Ihania juhannusruokia on teillä ollut ja ihan tarpeeksi valinnanvaraa! Mielelläni olisin näistäkin aterioista nautiskellut. Onneksi ei koko juhannus mennyt keittiössä itsellänikään, aika helpolla pääsin. Tein salaatteja ja kakun..:) Ruokaa kyllä riitti koko juhannukseksi, vaikka maltillisesti yritettiin ostaa tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyvää oli. Vähemmän sortteja kuin muina vuosina, mutta ihan riittävästi. Ei meinannut nämäkään ruoat jääkaappiin sopia. Kivampi juhannuksenakin olla enemmän ulkona kuin keittiössä.:) Ruokaa tuli kyllä hankittua silti niin, ettei vielä ole tarvinnut paljon kaupassa käydä.;)

      Poista
  4. Ihanat herkut teillä, vartaita täytyy ehdottomasti itsekkin ehtiä tänä kesänä grillaamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Vartaat on kivoja grillattavia, ja meillä ihan suosituimmasta päästä. Niihin saa aina laitettua monenlaista.:)

      Poista
  5. Täälläkin tehtiin jussina vartaita,oikein peurasta ;) todella herkullinen jussi teillä on ainakin ollu ruokien perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, peuravartaita. Kuulostaa hyvältä!:) Herkullista oli yksinkertaisuudesta huolimatta, mutta ei kesällä aina jaksa mitään monimutkaisia alkaakaan vääntämään.;)

      Poista
  6. Tosi herkulllisia ruokia. savumuikut kuuluvat mullakin herkkuihin (harvoin toki niitä saa) ja tuo pavuilla höystetty salaatti pitää pitää mielessä.... harvoin tullee nykyisin papuja käytettyä salaattiin.

    VastaaPoista
  7. voi että on herkkuruokia ollut tarjolla =P me käytiin aattona Äidillä,muuten oltiin vaan mökillä perheen kesken,hyvin rauhallista ja rentoa meininkiä...nyt on sitten uitu kun on helle ja muksut kun saivat trampoliinin,rauhakin on vähän niin ja näin ;D tosin kyllä tämä mammakin vähän hyppii ja nauraa joskus vähän kiljuukin ;D

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-