maanantai 20. toukokuuta 2013

Voikukkapesto


Nokkosten lisäksi tällä hetkellä ovat ruoanlaittoa ajatellen parhaimmillaan myös eräät viheliäiset rikkaruohot eli keltaisenaan kukkivat voikukat. Voikukkien lehdistä voi valmistaa esimerkiksi pestokastiketta. Pestoon kannattaa kerätä mahdollisimman nuoria ja sileäreunaisia lehtiä. Muuten pestosta saattaa tulla kitkerän makuista.


Voikukkapesto

3 dl nuoria voikukan lehtiä
2 rkl raastettua emmentaljuustoa
2 rkl auringonkukan siemeniä
1 pieni valkosipulin kynsi
1/2 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Katkaise pois voikukanlehtien paksujen lehtiruotien tyvet, ja pienemmistäkin lehdistä lehtiruodit voi riipiä pois. Hienonna tehosekoittimessa voikukan lehdet, siemenet, kuorittu valkosipulin kynsi, juustoraaste ja osa öljystä. Lisää öljyä, kunnes saat tasaisen kastikkeen. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.

10 kommenttia:

  1. Hih, jos sulta loppuvat voikukat, niin täältä saat ja pal-jon.

    VastaaPoista
  2. Meilläkin nautitaan pihan antimista monipuolisesti :) Voikukistakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei niitä voi muuten voittaa, niin käytetään sitten hyödyksi ja syödään.;)

      Poista
  3. Kauniin väristä pestoa.:) Mihin mahdoit tätä käyttää? Vähän tuo maku mietityttää, eli juurikin se kitkeryys, eikö sitä pestossa huomannut?:) Kyllä voikukkia piisaa taas omasta takaa. Kovan taistelun isä teki juuri kotipihansa kanssa ja mökillä olisi ruohonajo myös tiedossa. Pariin kertaan saa pihan ajaa, ja ei se sittenkään vielä hyvä ole, niin paljon tuota voikukkaa on..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin vihreää pestoa voikukista tulee. Mozzarellan ja tomaatin kanssa meni tämä.:) Pientä kitkeryyttä oli, muttei liian häiritsevästi. Pitää vain todellakin kerätä vain hyvin nuoria ja pieniä, sileitä lehtiä ja poistaa ruodit. Tietysti lehtiä voisi ensin vaikka ryöpätä. Se varmasti miedontaisi makua, mutta sitten lehtiä tarvittaisiin pikkaisen enemmän. Mutta lehtiähän tuolla ulkona riittää.;) Tänään tuli jonkun verran voikukkia poistettua istutuksista. Nurmikolla voikukat nostavat heti leikkuun jälkeen päätään. Kova työ niiden kanssa aina on, kun hankala saada kokonaan juurineen irti.

      Poista
  4. Meinasin juuri kokeilla nokkospestoa, mutta kyllä tätäkin rikkaruohoa meillä rehottaa ja eilisen ohjelman mukaan en kyllä istuta ruukkuun :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, muuten nokkosestakin voisi hyvin tehdä pestoa. Kiitos vihjeestä.:) Voikukkaa kasvaa pihassa niin paljon, ettei enää ruukuissa viitsi alkaa katselemaan. Äitini teki juuri nokkoselle oman kasvupaikan, mietin pitäisikö itsekin.;)

      Poista
  5. Täällä olikin ihan mahtava määrä uusia juttuja, hiukan on olleet ajatuksen muualla ja tämä bloggailu hiljaisempaa. Ihana tuo burgeri ja tämä pesto myös kokeilemisen arvoinen, minun pitää kaikki pestot tehdä itse ilman pähkinää...nokkosia myös katselin aamulla ja nokkoskeittoa alkoi tekemään mieli, ehkä viikonloppuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on sitten jo väkisinkin postaustahti hiljentynyt, eikä meinaa millään ehtiä kommentteihinkaan vastaamaan. Vielä, kun ehtisi tekemään teidän muiden blogeissa kierroksen.:) Nyhtöburgeri oli todella hyvää. Täytyisi katsoa taas sopiva possunpala, niin voisi taas tehdä. Onneksi auringonkukan siemenetkin sopivat peston raaka-aineeksi. Nokkoskeittoa voisikin tehdä, kun ei vielä pinaattiakaan saada omasta maasta vähään aikaan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-