tiistai 23. huhtikuuta 2013

Vanhanajan lihamureke peurasta ja possusta & uunijuurekset



Hirmu kiirettä pitää, kun vihdoinkin on päästy aloittamaan pihatyöt. Se tietää hieman hiljaisempaa tahtia tänne blogin puolelle, kun puolen hehtaarin tontissa riittää hoitamista, ja viereiselle hehtaarin metsätilkullemmekin pitäisi mennä jotain vähän tekemään. Eilenkin aamukuuden jälkeen join aamukahvit. Ennen seitsemää lähdin jo koiran kanssa aamulenkille. Kahdeksan aikaan jatkoin pihan haravointia, ja siinä vierähti parisen tuntia. Seuraavaksi leikkasin vähän kuusia, ja kannoin ulos paikoilleen kaikki pihapatsaat/-koristeet sekä ulkopenkin. Uudet kottikärryni tuotiin kotiovelle saakka, ja niiden kasaamisessa meni jokunen hetki. Ainoastaan kaksi osaa oli "ylimääräistä", mutta myöhemmin hoksasin niidenkin tarkoituksen, ja laitoin paikoilleen. Sitten olikin jo kiire laittamaan ruokaa, että pöytä olisi katettuna töistä tulijalle.

Pari päivää aiemmin otin pakastimesta sulamaan jauhettua peuraa ja possua. Mielessä oli vihdoinkin kokeilla Ruokaa rakkaudella -ohjelmassa tehtyä lihamureketta juureksineen. Ohjeesta poikkesin vain sen verran, että porkkanan ja sipulin lisäksi laitoin mukaan myös perunaa ja lanttua. Ja viiden pekonisiivun sijaan minulla meni murekkeen päällystämiseen koko paketti. Ehkä pekonini olivat kapeampia kuin ohjelmassa. Ruoan ollessa uunissa ehdin tekemään pikaisen päivityksen blogiini ja hieman katsastamaan muiden aikaansaannoksia. Ruoka ehti pöytään ajallaan, ja hyvääkin kuulemma oli. Ruoan jälkeen sekoittelin äkkiä limpputaikinan kohoamaan, ja menin ulos jatkamaan haravointeja. Kun sain limput puolentoista tunnin päästä uuniin, oli vuoro taas käydä vähän lenkillä. Varttia vaille yhdeksän limput sai uunista, ja iltapalalle saatiin uunituoretta leipää. Sen jälkeen pääsi vihdoin sohvalle selälleen katsomaan tv:tä silmät lupsuen. 

Vanhanajan lihamureke peurasta ja possusta & uunijuurekset

Lihamureke:
400 g  peuran jauhelihaa
400 g possun jauhelihaa
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl kermaa
2 dl lihalientä huoneenlämpöisenä
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria
tilkka oliiviöljyä
2 sipulia pilkottuina
2 sellerinvartta pieniksi pilkottuina

Murekkeen päälle:
1 tlk tomaattipyreetä
2 tl vahvaa sinappia
1 pkt pekonia

Uunivuokaan murekkeen ympärille:
4 - 6 perunaa kuorittuina ja paloiteltuna
4 - 5 porkkanaa kuorittuina ja paloiteltuna
pala lanttua kuorittuna ja paloiteltuna
2 sipulia kuorittuina ja halkaistuina
2 dl lihalientä
(1 dl kuohukermaa)
pieni nippu persiljaa

Anna korppujauhojen turvota kerman ja lihaliemen seoksessa n. 15 min. ja lisää sitten munat ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuullota sipulit ja sellerinvarret öljyssä ja ripottele päälle suolaa. Yhdistä korppujauhoseos, sipulit ja sellerit sekä jauhelihat kulhossa. Anna maustua 15 - 30 min. Muotoile taikinasta uunivuokaan polakan muotoinen murekepitko ja sivele se sinapin ja tomaattipyreen seoksella. Asettele pekoniviipaleet vinottain murekkeen päälle. Aseta kuoritut ja pilkotut vihannekset murekkeen ympärille vuokaan ja kaada lihaliemi päälle. Paista mureketta 200 -asteisessa uunissa n. 45 min. Avaa uuninluukku ja lorauta halutessasi lihaliemen sekaan kerma ja anna sen vielä kiehahtaa. Hienonna lopuksi juuresten päälle persiljaa.

13 kommenttia:

  1. ehi joo..täähän vois toimia myös hirvijauhelihan ja kauriin jauhelihan kanssa. Kiitti kovasti ohjeesta..laittelen muistiin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin toimi ainakin peuralla. Varsinkin, kun oli possua joukossa antamassa vähän rasvaa, ja tuo pekonipäällyskin on hyvä. Pekoni pitää murekkeen mehevänä.:) Ole hyvä, vaikka suurin kiitos taitaa kuulua Sikke Sumarille.;)

      Poista
  2. Olipas sulla hurja päivä! Mutta joskus se vaan menee noin, varsinkin naisilla. Itsellä ainakin tahtoo mennä myöhäiseen iltaan asti kaikki kotihommat. Varmasti tulee uni kyllä silmään tuollaisen päivän päätteeksi :) Hyvän näköinen ruoka ja ihanaa kun teet leivänkin itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän aikaan vuodesta aika on kortilla, kun pihatöitä riittää. Ja siihen päälle on kuitenkin kaikki sisätyötkin jossain välissä hoidettava ruoanlaitosta pyykinpesuun. Pääsee vähän irti nettiriippuvuudesta, kun siihen ei yksinkertaisesti aika eikä voimat riitä.;) Uni tulee hyvin, kun koko päivän puurtaa, ja aamu liian aikaisin.;) Tämä oli oikein kiva ruoka, kun koko ateria valmistui samassa. Suosittelen.:) En sentään kaikkea leipää tee itse, mutta aina välillä pitää omatekoistakin saada.:)

      Poista
  3. On ollut työntäyteinen päivä sulla! On tämä ihanaa aikaa kun pääsee vihdoin ulos, rakastan näitä kevätpäiviä kun aamusta iltaan saa touhuta ulkona ja sitten illalla kaatua rättiväsyneenä petiin. Olen huomannut että olen silloin kaikkein tehokkaimmillani kun on oikein paljon pihatöitä. Tulee suunniteltua ruuat paremmin ja leivottua kahvinkin kanssa jotain ekstraa. :)

    Ruoka kuulostaa hyvältä, olen pikkuhiljaa maistellut taas pekonia ja ihan hyvältä se maistuu. Voisi tehdä tälläisen paketin ensi kerralla, selleri kuulostaa hyvältä myös.
    Sikellä on aina kaikkia ihania ohjeita, tykkään hänen ohjelmastaan kun aina vain muistaisi katsoa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona on nyt paljon tekemistä, ja varsinkin, kun kaiken haluaa aina äkkiä kuntoon talven jäljiltä. Pihan sain onneksi jo eilen haravoitua loppuun, puolet kuusista ja kuusiaidoista on vielä leikkaamatta, kun niitähän meillä riittää. Monenlaista muutakin puuhaa on, ja aika työntäyteinen kesä taas tiedossa, jos kaiken suunnitellun koittaa toteuttaa. Mutta on nuo pihatyöt sellaisia, että niitä tekisi ihan aamusta iltaan. Melkein ei malta syömässäkään välillä käydä.;) Olisi kiva, kun joku huolehtisi sisätöistä, ja minä voisin vain koko kesän painella pitkin pihamaata.:) Ihan totta, että keväällä ja kesällä on paljon tehokkaampi. Tekemistä on paljon enemmän, ja pitää paljon paremmin kaikki suunnitella, että saa tehdyksi.:)

      Ainakin murekkeeseen pekoni antaa kivan lisän. Pinnasta tulee rapea, ja mehut pysyvät paremmin murekkeen sisällä.:) Minä pääsin talven aikana sellerin makuun, ja sitä on nyt melkein aina jääkaapissa. Sopii hyvin keittoihinkin. Kiva, kun mureketaikinaankin tuli selleriä. Se antaa paljon makua.:) Hyviä ja käyttökelpoisia ohjeita on, ja hyvät neuvot saa ohjelmasta tekemiseen.:)

      Poista
  4. äärimmäisen herkullisen näköistä =P

    VastaaPoista
  5. No ei kyllä ole ollut tylsä päivä, hommaa on riittänyt ja ahkera olet. Pääasia kuitenkin, että nauttii siitä mitä tekee. Eipä ole meillä omaa pihaa vielä tässä vaiheessa elämää, toivottavasti vielä joskus on. Tällaisilla hetkillä tulee ikävä lapsuuden kotia ja sitä, että me lapsetkin osallistuimme aina kaikkeen. Omasta tahdostamme. Koko lapsuuden kun asui lähellä luontoa maaseudun rauhassa, ja oma piha oli aina jännittävä.. Ikinä ei ollut tylsää. Kyllä sitä sinne maalle kaipaa, vaikka ei siis nyt tälläkään hetkellä miehen kanssa asuta kaupungissa, mutta kerrostalossa taajamassa kuitenkin.

    Itsekin olen löytänyt inspiraation kaappien siivoamiseen ja parvekkeen laitoin jo kevätkuntoon. Mökiltä lumet olivat suureksi osaksi sulaneet, mutta tilalle oli tullut tulva.. Rakennukset ovat kuitenkin turvassa korkeammalla.:) Viikonloppuna seurailtiin joutsenia jotka tänne saapuivat. Joitakin kuviakin yritettiin ottaa heikoin tuloksin, sen verran kuvasta sai tolkkua, että 49 saimme lasketuksi..;)

    Ruoka näyttää jälleen todella herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon tuli saatua aikaiseksi yhden päivän aikana, mutta eipä siinä sitten paljon istuskelemaan ehtinyt. Eilen pidinkin sitten vaihteeksi vähän rennomman päivän, kun välillä satoi vettäkin, niin ei ulkohommia viitsinyt tehdä.:) Kyllä pihatyöt mukavia on sopivissa määrin, mutta välillä nekin käyvät sitten ihan työstä, kun tuota alaa meillä riittää. Illalla tietää jotain tehneensä.;) Inspiraatiota on alkanut enemmän löytymään, kun kevät vihdoin saapui. Ihan hirveät tulvat monessa paikassa. Onneksi teillä rakennukset on säästyneet. Voi niitä, joilla vesi tulvii kotiin.:( Muuttolintuja on paljon saapunut. Olin viikonloppuna iloinen, kun pikkuinen punarintakin pihalle ilmestyi.:) Ehtisipä jossain välissä lintuja kuvaamaankin. Kiitos.:)

      Poista
  6. Niin herkullisen näkönen. Varmasti hyvää, kun nuo kasvikset on muhineet tuossa lihan ja pekonin liemessä, nam..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tulee hyvää, kun kaikki on samassa vuoassa ja antavat toisilleen makua.:)

      Poista
  7. Onneksi aamupala tukevasti syötynä ;) herkullisen kuuloinen ohje. Kyllä se vaan niin on , että meilläkin ihan just pääsee pihatöihin ja koska olen puutarhahullu, taitaa blogissakin olla aika paljon kesällä tuota hyötykasvipuolta, nyt on menossa juoksukausitreeni ja siksi postaukset hiukan harvemmassa. Kaikkeen ei koko ajan repeä millään :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyhjällä vatsalla ei ruokablogeissa kannata käydäkään.;D Oikein hyvä ohje oli, teen varmasti uudelleenkin.:) Sama hulluus vaivaa täällä ja varmasti hyötykasvipuoltakin blogiin tulee, kun hyötypuutarhakin on meillä iso, ja monenlaista syötävää puutarhasta saadaan.:) Olisi kiva harrastaa juoksemista, jos vain kunto antaisi myöden.;) Eikä tule erikseen lähdettyä kokeilemaan juoksemista, kun koiran kanssa kuitenkin pitää käydä lenkillä. Ja juokseminen ei sen kanssa kunnolla onnistu. Se koittaa metsästyskoirana saada vain minua kiinni.;) Aina ei aika riitä bloggailuun. Tärkeämmät asiat on kuitenkin aina hoidettava ensin.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-