tiistai 16. huhtikuuta 2013

Rosetit


Rosetteihin olen tutustunut ensimmäistä kertaa yläasteella, jolloin niitä tehtiin kotitaloustunnilla. Silloin ihastuin tähän rapeaan vappuherkkuun niin, että rosettirauta oli hankittava. Ihme ja kumma, löysinkin sellaisen ihan vain paikallisen S-marketin taloustavaraosastolta. 80-luvulla täällä oli S-marketissa hyvät valikoimat kaikkea muutakin kuin ruokaa, ihan vaatteista lähtien. Nykyään ei rosettirautaa taitaisi enää kotipaikkakunnaltani löytyä mistään liikkeestä. Hyvä, kun ruokaostokset saa tehtyä, ja niistäkin uutuudet ja erityisemmät tuotteet pitää ostaa aina kaupungissa käydessä. Maalaiselämän nurjia puolia...


Nykyään rosetteja tulee tehtyä vain silloin tällöin vapuksi, useimmiten munkit riittävät. Joskus kuitenkin tulee kaivettua rosettirautakin esille, ja hyvältä rosetit maistuu edelleen. Rosetit teen aina kotitalousvihkosta löytyvän reseptin mukaan. Taikinamäärä tuntuu varmaan pieneltä, mutta se on todella riittoisaa. Paistamista riittää tälläkin määrällä, kun ei yhteen rosettiin taikinaa paljon kulu.


Rosetit

Taikina:
1 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl maitoa

Paistamiseen:
rypsiöljyä

Päälle:
tomusokeria

Sekoita keskenään vehnäjauhot ja sokerit. Lisää kananmuna ja maito, ja sekoita taikina tasaiseksi. Kuumenna padassa öljy n. 170 - 180 asteeseen. Kuumenna rosettirauta kastamalla se joksikin aikaa kuumaan öljyyn. Valuta ylimääräinen öljy pataan ja kasta rauta sitten taikinaan raudan yläreunaan saakka. Älä kastele raudan yläosaa taikinaa, koska silloin rosetti ei irtoa raudasta. Upota rauta öljyyn ja nosta ylös, kun rosetti on vaaleanruskea. Rosetti paistuu n. yhdessä minuutissa. Irrota rosetti raudasta talouspaperin päälle. Käytä apuna vaikka veistä, koska rauta on todella kuuma! Toista, kunnes koko taikina on paistettu. Sihtaa jäähtyneiden rosettien päälle tomusokeria.

Tällainen on rosettirauta. Omassani on kaksi vaihdettavaa muottia, joista valita minkä mallisia rosetteja haluaa tehdä.

32 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyviltä ja aivan uus tuttavuus mulle! En ole ikinä nähny tai kuullukaan roseteista saati noista raudoista :) aina oppii jotain uutta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että tuli sitten rosetitkin tänne laitettua.:) En ollut minäkään koskaan roseteista kuullut ennen kuin koulussa näitä yläasteella tehtiin. Jotain tuli siis opittua sielläkin.;) Ovat kiva makea tarjottava vappuna siman kanssa. Rosettirautoja näkyy olevan ainakin nettikaupoissa tarjolla.;) Kaikki muotit vain eivät ole yhtä hyviä. Omassani toimii paremmin pyöreäkuvioinen.;)

      Poista
  2. Ihanaa, vappu lähestyy ja voi tehdä vappuherkkuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta pitää laittaa sima valmistumaan.:) Itse tehdyt, tuoreet ja lämpimät munkit on ihan parasta vappuna.:)

      Poista
  3. Mä oon etsinyt rosettirautaa jo hyvän tovin, mutta en ole paikallisista kaupoista löytynyt. Rosetit ovat hurjan hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosettirautoja taitaa olla aika heikosti kaupoissa, ja ovat vähän kuin sesonkituote. Kannattaa tilata netin kautta, jos ei muualta löydy.;) Rosetit on ihanan rapsakoita makupaloja.:)

      Poista
  4. Rosetit on hyviä. Pitäisi vain rohkaistua tekemään niitä myös itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta.:) Kannattaa kokeilla. Taikinahan on tosi helppo, ja paistamaankin äkkiä oppii.

      Poista
  5. Mielenkiintoinen herkku. Jotain ihan uuttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun vappu ei ole pelkkää munkkia ja tippaleipää. Rosetit on hyviä.:)

      Poista
  6. ONpa ne nätit:) Joskus katselin rosettirautoja mutten sitten ostanut kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivan mallisia muotteja löytyy rosetteihin.:) Rosetit on kivan erilaista vapputarjottavaa, kun ei niitä oikein kaupastakaan saa valmiina.

      Poista
  7. Nää kyllä houkuttelevat kovasti. En ole koskaan maitanut, mutta silti kiehtovat kovin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki uusi aina kiehtoo.;) Rosetit on ihania, rapeita ja makeita. Toiselta puolelta ovat onttoja, eli ovat kivan ohuita.:)

      Poista
  8. Kauniita! En ole koskaan tehnyt, edes kotitaloustunnilla. Kuitenkin simaa ja munkkeja meillä tehdään aina.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roseteista tulee tosi nättejä.:) Jos koulussa näitä ei olisi tehty, niin en varmaan olisi koskaan näistä innostunut, tuskin edes kuullutkaan.;) Simaa ja munkkeja pitää vappuna ollakin.:)

      Poista
  9. Sieviä rosetteja! Ystäväni oppi tekemään näitä köksäntunnilla ja olen joskus saanut makupaloja hänen kauttaan. Miksiköhän vappuherkuista niin moni paistetaan rasvassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kotitaloustunnilla näiden teko opetettiin, niin oli helppo kotonakin rosettien paistoa jatkaa.:) Enpä tiedä mikä ihmeen uppopaistovimma vappuna on. Silloin tekee mieli tehdä ranskalaisiakin oikein kunnolla öljyssä friteeraamalla. Vaikka toisaalta sitä samalla koittaa paistorasvat käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksi.;)

      Poista
  10. Ei meidän kotitaloustunneilla tälläsiä herkkuja tehty, pöh!
    Olisi ihan hirmu kivaa tehdä tälläisiä ja munkkejakin, vaan mulla on kamala kammo tota öljyä kohtaan!
    Mutta munkkeja kohtaan ei ole minkäänsortin kammoa, jos joku on niitä paistanut niin mieluusti niitä maistelen!! ;)
    Joskun kun olin vanhusten kotiapulaisena, eräs mummo tarjosi aina ennen lähtöä kahvit ja itsetehtyjä munkkeja. Ne oli aina niin suussasulavan herkullisia!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihme kyllä meidät pistettiin kuuman rasvan kanssa pelaamaan.;) Kammoat siis ilmeisesti sitä öljyn kuumentamista... Friteerauspadan kanssa homma on aika turvallista. Omatekoiset, tuoreet munkit on kyllä niin hyviä!:)

      Poista
  11. Oho, uusi tuttavuus minullekin! Kuinkahan monta rosettia tuolla taikinamäärällä mahtoi suurinpiirtein tulla? :) Jos nyt vappuna muutenkin uppopaistellaan, niin samallahan sitä kokeilisi näitäkin herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän noita tuolla taikinamäärällä tule 20-30. Riippuu käytetystä muotistakin. Toiset muotit on koukeroisempia kuin toiset, ja niihin menee silloin tietenkin enemmän taikinaakin.;) Samalla vaivalla, kun padan ottaa esille, paistelee useampaakin sorttia. Ja tulee rasvat hyödynnettyä.

      Poista
  12. Tosi ihania ja ovat myös mielettömän herkullisia...olispa jo vappu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosetit on ihania, ja varsinkin, kun ovat harvinaista herkkua.:) Ei nyt ihan vielä vappua, että ehtii saada simankin tehtyä.;)

      Poista
  13. Lukeutuuvat myös minun herkkuihini, varsinkin vienosti sitruunalla maustetusta taikinasta tehtyinä nämä keisarinkruunut... tuskin tulee täksi vapuksi tehtyä... nyt on muutaman uuden munkkimaisen leivonnaisen vuoro päästä kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietein myös, että sitruunalla/limellä näihin voisi saada kivasti lisämakua. Täytyy ensi kerralla rosetteja tehdessä raastaa kuorta mukaan.:) Hienot nimet tämä vappuherkku on saanut.:) Voi olla, etten täksi vapuksi itsekään paistele mitään. Munkkimuffinien ohjeita olen nyt katsellut, ja ne voisi olla kivoja. Olisi vähän kevyempää kuin rasvassa uppopaistetut.;)

      Poista
  14. voi kun kiva, tippaleipiä rosettien muodossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole muuten koskaan maistanut tippaleipiä. Pitäisiköhän vapuksi ostaa pari kokeeksi... Taitaa taikina olla aika samanlaista roseteissa ja tippaleivissä? Erilainen koostumus vain tulee, kun eri muodossa paistetaan.

      Poista
  15. Mä olen löytänyt rosettiraudan muutama vuosi sitten kirpparilta, mutta kertaakaan en ole vielä kokeillut. Tänä vuonna testaan varmasti ja juurikin sinun reseptilläsi. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirppariltakin voi tehdä löydön. Kannattaa harkita myös vaikka sitä sitruunan tai limen kuorta joukkoon, vaikka on nämä kivoja tällaisenaankin.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-