perjantai 15. maaliskuuta 2013

Lemon bars eli sitruunapalat


Olette ehkä saattaneet joskus kuulla Kauniista ja rohkeista. Sehän on se saippuasarja, mitä kukaan ei katsele (tai ei ainakaan tunnusta katselevansa), mutta siitä huolimatta sitä vain vuodesta toiseen esitetään tv:stä. No, joka tapauksessa, tuo kyseinen sarja sai minut leipomaan tänään sitruunapaloja. Aina, kun satun sarjaa vahingossa vilaukselta näkemään (minäkään en siis sarjaa tietenkään seuraa), niin nykyään siellä joku nainen on aina kehumassa ja tyrkyttämässä muille lemon barsejaan. Googlettelin ohjetta ensin ulkomaisilta sivuilta, mutta löytyihän sitruunapaloihin ohjetta myös kotimaasta, joten en lähtenyt suotta ohjeita kääntämään, vaan käytin Arla Ingmanin sivuilta löytynyttä ohjetta. Ohjeesta poikkesin sen verran, että käytin sitruunoista myös kuoret, koska halusin paloihin mahdollisimman paljon sitruunan makua. Sitruunan kuorta laitoin sekä pohjataikinaan että täytteeseen. Täytteeseen tulevan sokerin määrääkin vähensin puolella desillä. Siitä huolimatta sitruunapalat ovat melkoisen makeaa tavaraa. Oikein hyviä kuitenkin niin maultaan kuin koostumukseltaan. Sitruunapalat sopivat hyvin vaikka pääsiäispöytään. Kumma, etten ollut ennen sitruunapaloihin missään törmännyt. Saippuasarjoistakin voi näköjään oppia jotain...

Lemon bars eli sitruunapalat

Pohja:
230 g pehmeää voita
1 1/4 dl sokeria
4 3/4 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori

Täyte:
4 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori
1 1/4 dl sitruunamehua (n. 2 isoa sitruunaa)

Koristeluun:
tomusokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota 30 x 25 cm kokoinen vuoka. Hiero pehmeä voi ja kuivat aineet taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjaan. Esikypsennä pohjaa 15 - 20 minuuttia. Vatkaa täytteen munat ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, sitruunan kuori ja mehu, ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista vielä 20 - 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Kääri vuoka kelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi (mielellään yön yli). Leikkaa paloiksi ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.

41 kommenttia:

  1. En ole tuota kyseistä sarjaa katsonut vuosiin,joten en muista että noita olisi siellä mainittu ;D Mutta varmaan uudemmissa jaksoissa...Lemon bars ovat tosi ihania(kuten kaikki sitruunainen)täällä yksi ystäväni aina tekee niitä;itse en ole vielä kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siellä ennen muinoin sitruunapaloja näkynyt eikä niiden leipojaakaan. Näissä uudemmissa jaksoissa näkyy olevan jonkun verran uutta porukkaa.;) Sitruunaiset leipomukset on aina ihania, ja jotenkin keväisiä. Tähän aikaan vuodesta tulee aina leivottua kaikenlaista sitruunaa sisältävää.:)

      Poista
  2. IHANIA! itsekin juuri sitruunasta leivoin, mutta nuo vievät kyllä voiton :-)

    VastaaPoista
  3. Jos maistuu Ridgelle,niin maistuu mullekin!

    VastaaPoista
  4. Nämä ovat olleet jo kauan kokeilulistalla, mutta aina ne on jäänyt. Täytyy kyllä joku päivä näitä testata. Näyttävät ihanan kosteilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkään itsekin olen miettinyt näiden tekoa, ja nyt sain lopullisen kimmokkeen, kun juuri joku päivä sitruunapaloja taas tv:ssä vilahti laatikollinen. Täyte näissä jää ihanan meheväksi ja kosteaksi.:)

      Poista
  5. Vieläkö se menee, apua :). Varmasti herkullisia, sitruuna vaan on niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o, eikä taida loppua näkyä. Jokainen on tainnut seurustella jokaisen kanssa jo useampaan kertaan. Kaunareissa, kun tuntuu olevan väestä pulaa.;D Sitruunaiset leivonnaiset on ihania.:)

      Poista
  6. Stephanien sisko niitä lemon barseja tarjoilee aina :D En muista nyt ko. rouvan nimeä. Jotenkin alkanut olemaan taas kauniiden ja rohkeiden juonenkäänteet tuoreessa muistissa, kun salille aina vahingossa eksyn lämmittelemään arkisin 17-18 maissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen vanhempi nainenhan se on, ja aina sitruunapalalaatikko kädessään, kun jossain vain televisio on auki siihen aikaan.:) Tuosta sarjasta saa kyllä hyvin nopeasti juonesta kiinni, eikä helposti tipu kärryiltä. Ei voi moittia nopeatempoiseksi.;D

      Poista
    2. Onko mukaan Stephaniella sisko? Kun hän vain tarjoa niitä ihanuksia...
      Seurasin sarjaa kun tulin Suomeen vuona 1996. Oppin sen avulla hieman kieltä :) Sitten alkoi koulu, sitten työ, sitten lapset... nyt blogikin...
      Jos on aikaa vain toiselle, niin valitsen lemon bars :)

      Poista
    3. Stephanien sisko on mukaan kuvioihin ilmestynyt ja on ilmeisen kova leipuri.:) Televisio on hyvä apu kielten opettelussa. Varsinkin tuon tyyppisistä ohjelmista on helppo kieltä seurata.:) Samaan suuntaan taitaisi omakin valinta taipua tällaisena herkkusuuna.;)

      Poista
  7. Hmm.. Vietän pääsiäisen tänä vuonna jenkeissä, täytyypä hankkiutua näiden leivosten kylkeen jossain välissä. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankkiuduhan vain. Sieltä päin, kun ovat peräisin, niin missäpäs ne sen parempia voisivat ollakaan.:)

      Poista
  8. Minäkään en muuten katsoisi, mutta kun äitini seuraa kyseistä sarjaa.. Se kyllä hämmentää, ettei siitä sarjasta vaan voi pudota kärryiltä..:D Olet kyllä taas lukenut ajatukseni, sillä jo pitkään olen unelmoinut sitruunapaloista! Nämä ovat kyllä sitruunan ystävän unelma! Hyvä tietää että täältä löytyy ohje helposti, kun päädyn näitä kokeilemaan. Nämähän sopisikin hyvin pääsiäiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin siinä vain juonikuviot pysyy aina samoina. Vähän olen kuitenkin ihmeissäni niistä kaikista uusista ihmisistä, enkä enää oikein tiedä kuinka monta kertaa ketäkin on kenenkin kanssa ollut. Brooke ja Ridgekin on taas näköjään menossa naimisiin ties monettako kertaa. Äkkiä juonesta silti sen verran saa kiinni, että seuraamaan pystyy.:D Taidetaan olla samoilla aaltopituuksilla.;) Pakkohan sitruunapaloja oli tehdä, kun se nainen on niistä aina niin innoissaan. Keväisiä leipomuksia ovat, joten pääsiäiseksi voisi hyvinkin tehdä.:)

      Poista
    2. Luin iltasanomien sivuilta, että Ridge lähtee kaunareista 25 vuoden jälkeen! Minä kun olin ajatellut, että nuo ikuisesti kestävät tuossa sarjassa.;D Näyttelijöiden viimeisimpiä kuvia sivuilla oli myös, ja ihan alkoi naurattaa Taylorin kuva! Sitä naurua seurasi järkytys. On tainnut Taylor muutaman kerran plastiikkakirurgilla vierailla... Ei ollut kaunista katsottavaa se!

      Poista
    3. Saman jutun luin. Ensin häät, ja sitten lähtö. Mikään ei näköjään ole ikuista, ei edes kaunarit.;D Taylor on pilannut kasvonsa botoxilla ja leikkauksilla. Aivan järkyttävä lopputulos! Tarvetta plastiikkakirurgialle ei olisi ollut. Luonnollisesti vanheten olisi paljon parempi.

      Poista
  9. Minäkin katson sarjaa lähinnä silloin kun käyn vanhempien luona- vaikka hekin ovat tainneet jo lopettaa sen katsomisen. En ainakaan muista, että olisin altistunut viime aikoina.
    Sitruuna on ihanaa - minä olen tässä pari päivää syönyt marenkeja sitruunakreemillä... ihanan näköisiä nuo leivoksetkin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhempien luonahan sitä useimmiten tulee sivusilmällä nähtyä, mutta nyt on sielläkin vieroitus vihdoin alkanut. Vielä, kun pääsisivät Salkkareista.;) Sitruuna on hyvää ja monikäyttöistä. Marengit sitruunakreemillä kuulostavat myös herkulta.:)

      Poista
  10. Hahaa pakko tehdä näitä! Aina kun Pam niitä kaunareissa tekee ja tarjoilee ni mietin että miltähän ne maistuu :)
    T. Kaunarikoukussa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran usein sitruunapalat siellä on vilahtaneet, vaikken säännöllisesti seuraakaan, että väkisinkin mielenkiinnon herättivät. Kokeile sinäkin. Näitähän voi sitten syödä vaikka Kaunareita katsellessa.:)

      Poista
  11. Maistuu varmasti yhtä herkulliselta kuin näyttääkin! Sitruunaleivonnaiset maistuu aina.
    Kaunareita en ole aikoihin katsomalla katsonut, joskus jos kanava on sattumalta siihen aikaan auki niin muutaman kohtauksen jää katsomaan. Yleensä aina Brookella on eri mies, ja jollakin turvonnut huulet vähän lisää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ovat niinkuin kaikki sitruunainen.:) Sivusilmällä tosiaan välillä tulee seurailtua milloin Brookella on Ridge, milloin Eric, Thorne tai joku tyttärien aviomiehistä/poikaystävistä. Stephanien ja Taylorin kanssa ei sentään ole tainnut olla (vielä).;D Botox ja kauneusleikkaukset ei aina kaunista...

      Poista
  12. Voi mikä herkku pala... ja taas maistuisi ;)

    VastaaPoista
  13. Minä en enään ole katso kaunareita 4 vuoteen. Olen kyllä aikoinaan katsonut ja tarkkaan:) Mutta tämä näyttää kyllä hyvältä, nam..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuaikoina tuli myös seurattua joka jakso, mutta kyllä kaikkeen kyllästyy. Varsinkin tällaiseen sarjaan, missä ei niin hirveästi tapahdu mitään uutta.;) Hyviä olivat.:)

      Poista
  14. Minä katon kyseistä ohjelmaa, jos vaan olen ehtinyt jo töistä kotia...tai ainakin toisella silmällä esim päivän postia samalla lukien. Hyvin pysyy mukana, vaikkei ihan kaikkia jaksoja katsoisikaan. Pam hallitsee varmaan sitruunapalojen teon todella hyvin, sen verran usein hän/roolihahmo niitä olevinaan tekee. Minä kokeilin muutama vuosi sitten yhden netin syövereistä ongitun ohjeen ja en tykännyt siitä olleskaan, eikä ne olleet ollenkaan oikean näkösiä. Sinun tekemäs näyttävät ihanille, joten voisin uusintakokeilun nyt tehdäkin, kun tiedän tämän ohjeen toimivan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taustalla hyvin menee, samalla pystyy tekemään kaikkea muuta. Ja välillä on rentouttavaakin katsella "aivot narikkaan" -ohjelmia.;) Sitruunapaloihin näkyi olevan monenlaisia ohjeita. Koitin vähän ulkoisen olemuksen perusteella valita ja ajattelin, ettei Arla Ingmanin ohje voi kauheasti metsään mennä. Ihan hyviä olivat, mutta pikkaisen mietin myös, että voisi vielä jotain muutoksiakin tehdä. Esim. pohjasta leivinjauhetta sisältävän, jolloin siihen tulisi vähän kuohkeuttakin.;)

      Poista
  15. nami,näistä tykkäisin,kun kaikki sitruunaiset on ihania =P todella ihanan näköistä...joskus''ennenvanhaan''tuli katseltua kaunareita,mutta ei enää vuosiin,silloin teilorin ja ritken ym lapset oli pieniä,synnytettiin lomamajassa yms.eikä oikein tiennyt kenen lapsia olivatkaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväisiä ja ihania on sitruunaleivonnaiset.:) Kyllä silloin alkuun koukutti, mutta kaikkeen kyllästyy. Ja nuo suhdekoukerot on niin sekavat.;D

      Poista
  16. Tein näitä eilisille lasten synttäreille, ja voi että olivat ihania! Jakoivat toki mielipiteet; osa irvisteli kirpeydelle ja osa sanoi suussasulaviksi. Itse kuitenkin rakastuin! Kiitos tästä ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kokeilit.:) Itsekin pidän näistä kovasti. On hyvä makean ja kirpeän yhdistelmä. Mutta kaikki eivät aina välttämättä kirpeydestä välitä. Itse rakastan sitruunaisia leivonnaisia.:)

      Poista
  17. Wou, iski kauhee inspis tehdä jotain sitruunaista ja tulipa mieleen että voi kun olis kaunareiden sitruunapaloista jossain oikein resepti ja ihan sattumalta osuin tänne, close enough, kiitos! Nimim. Kaunarifani92

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunaiset leivonnaiset alkavat kummasti houkuttaa aina kevään korvilla. Noita sitruunapaloja näkyy kaunareissa niin usein, että pakkohan ne on kokeilla. Ja hyviähän nämä on, vaikkakin tosi makeita. Mutta riittoisia, kun pieni ruutu kerrallaan riittää.:)

      Poista
  18. Kokeilin ohjetta innostuneena mutta omat sitruunapalani menivät kyllä pilalle. Palat eivät leikkaantuneet ja täyte jäi oudon löysäksi. :( Harmittaa, kun näyttivät kuvassakin niin hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kuulla, ettei sitruunapalasi onnistuneet. Mikähän mahtoi mennä vikaan? Mittasithan sitruunamehun määrän? Uuneissakin on paljon eroja, joten ehkä olisi vaatinut pidemmän kypsennysajan?

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-