maanantai 31. joulukuuta 2012

Lanttulaatikko


Imelletyn perunalaatikon lisäksi jouluksi tehtiin tietenkin myös lanttulaatikkoa. Porkkana- ja maksalaatikoista meillä ei välitetä, mutta toisinaan tulee joulupöytään tehtyä myös bataatti- ja/tai punajuurilaatikoita. Jouluruokamme noudattavat hyvin perinteistä linjaa.

Lanttulaatikko

n. 1,2 kg lanttua
vettä
suolaa
3 - 4 dl kuohukermaa + lantun keitinlientä
1 dl korppujauhoa
2 munaa
siirappia
jauhettua inkivääriä
kanelia
valkopippuria

Kuori ja paloittele lantut. Laita lanttupalat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että lantut peittyvät. Mausta suolalla ja keitä palat täysin pehmeiksi. Mitä kauemmin keität, sen syvempi väri ja parempi maku laatikkoon tulee. Kaada keitinvesi talteen. Survo lantut. Lisää jäähtyneeseen survokseen muut aineet ja mausta hyvin. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 150 asteessa 2 - 2 1/2 tuntia.

Oma lautaseni on jouluna aina hyvin kalavoittoinen. Myös erilaiset sienikastikkeet/-muhennokset kuuluvat jouluumme. Tänä vuonna tein keitettyjen perunoiden seuraksi muhennoksen korvasienistä. 


Kinkunhakureissulta tarttui mukaan kokeeksi myös hirsisaunassa palvattua hevosen paistia. Lihansyöjä piti paistista paljon, joten toistekin ostetaan, jos vastaan tulee. Hevosen paistin lisäksi joulupöydässä oli lihapuolelta palvikinkkua ja -kalkkunaa sekä hirvipullia.

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä jouluruokaa teillä on ollut! Todella houkuttelevan näköisiä on nuo itsetehdyt laatikot, pitäisi itsekin yrittää. Tänäkin jouluna tuntui aika loppuvan kesken. Ainoastaan punajuurilaatikon tein itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä jouluruoat maistui taas hyvältä. Ihan ähkyyn tuli aattona syötyä.;) Parhaat laatikot tulee itse tehtynä tuoreista juureksista. Loppujen lopuksi eivät edes niin kauhean työläitä ole, vaikka aikaa vievätkin. Monenlaista tehtävää jouluksi aina on. Jotkut suunnitelmat jäi minultakin toteuttamatta, kun ei enää viitsinyt keittiössä häärätä, ja kuka kaiken söisikään.:D

      Poista
  2. Korvasienimuhennos näyttää toooosi hyvältä. Ja tuo hevospalvi tosiaan pistetään korvan taakse :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sienistä tehdyt muhennokset ja kastikkeet on aina hyviä. Korvasienet ovat parhaimmasta päästä.:) Ainakin meillä hevospalvista pidettiin. En tiedä kuinka usein sitä on tarjolla, mutta kannattaa kysyä, jos myymälän puolella ei näy. Usein saattaa tuotteita silti löytyä. Pitää alkaa hieman useammin käymään Kivikylässä. Mm. porsaan kielet ja sydämet ovat todella halpoja (haukun herkkuja), ja irtomyynnissä olevat ihan erilaatuista kuin ne kaupan vakuumiin pakatut.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-