perjantai 30. marraskuuta 2012

Lanttukukkoset


Lanttukukko on tuttu herkku jo lapsuudesta saakka. Mummo teki isoja lanttukukkoja, joista leikattiin syöjille siivuja, mutta meillä kotona alettiin leipoa pieniä kukkosia. Kukkosista pidän itse enemmän, koska niissä on enemmän kuorta kuin leikatuissa siivuissa, ja niitä on huomattavasti helpompi syödä. Pienet kukkoset myös kypsyvät uunissa nopeammin. Lanttukukkosia meillä leivotaan muutaman kerran talven mittaan. Omiin kukkosiini laitan pelkästään lanttua täytteeksi, lihansyöjä saa kukkosiin myös possua. Kuoritaikinan voi tehdä pelkästään ruisjauhoista, mutta voi joukkoon sekoittaa hieman vehnäjauhojakin sitomaan taikinaa enemmän ja hieman miedontamaan rukiin makua.

Lanttukukkoset

Taikina:
4 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 11 dl hienoa täysjyväruisjauhoa

Täyte:
lanttu
kasvislientä
suolaa
siirappia
voita
(possun kylkisiivuja)

Voiteluun:
voisulaa tai lantun keitinlientä

Kuori lanttu ja leikkaa se ohuiksi siivuksi. Keitä lanttusiivut kypsäksi kasvisliemessä. Kaada keitinvesi tarvittaessa talteen, ja mausta lanttusiivut  siirapilla ja lisää tarpeen mukaan suolaa. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Ota taikinasta nokareita ja kaulitse ne jauhotetulla alustalla soikeiksi n. 3-5 mm vahvuisiksi  kuoriksi. Laita jokaiselle kuorelle lanttusiivuja, muutama voinokare sekä halutessasi paloiteltuja possun kylkisiivuja. Taita kuori vastakkaiselta laidalta toiselle laidalle ja paina reuna tiiviisti kiinni.  Paista 225 - 250 asteessa n. 40 min. Ota kukot uunista ja voitele voisulalla tai lantun keitinliemellä. Kääri kukot yksittäin voipaperin sisälle sekä siihen päälle vielä foliota ja laita paketit liinan alle. Näin reuna ja kuori pehmenevät.

15 kommenttia:

  1. En ole koskaan tehnyt lanttukukkosia, mutta kuulostavat herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus kokeilla, jos vain pitää lantusta ja ruiskuoresta. Kukot on hyviä!:)

      Poista
  2. Nam, tulee ihan lapsuus mieleen. Minun synnyinkodissani tehtiin hyvin usein kaikenmoisia kukkoja (sekä äiti että isä olivat karjalasta savoon muuttaneita) niin peruna-, lanttu-, liha-, kuin erilaisia kalakukkojakin. Semmosia isoja lakikukkoja tai sitten helppoa patakukkoa. Tällaiset pienet ovatkin söpöjä...vieläköhän sitä saisi ennen joulua aikaiseksi kukon teon??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karjalasta meidänkin suku on lähtöisin. En kuitenkaan muista, että lantun lisäksi olisi muita kukkoja tehty. Taisi lanttukukot olla parhaita.:) Itse teen joskus aina avonaisia lohikukkoja, ja joskus on tullut tehtyä ihan umpinaisia kalakukkojakin. Lanttukukot on mukavia tällaisina pieninä, kun lanttutäyte pakkaa aina pursuamaan ulos. Näitä on helppo syödä ihan käsin. Joululeipomuksia pitäisi aloitella, ei siinä sivussa paljon muuta tule leivottua.

      Poista
  3. voi miten herkullisen näköinen kuva taas =P kukkosten kokeilulistakin on jo melkoinen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kaikenlaiset kukot on hyviä, kun täytteet muhivat ruiskuoren sisällä.:)

      Poista
  4. Mä oon kokeillut joskus tehdä lanttukukon tapaista vuoassa ja sitten joka syksy tehdään "instant"-lanttukukkoja. Täytyypä kokeilla joskus tätäkin ohjetta.

    Lanttukukot on herkkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla odottelee kokeilua vuoassa tehtävä kalakukko. Vuokaan on varmasti näppärä kukko tehdä.:) Kannattaa kokeilla tällaistakin kukkoa, vaikka vähän työläämpää onkin pieniä kukkosia tehdä. Ovat kuitenkin kaiken vaivan arvoisia.:)

      Poista
  5. Näistä tuli aika kovia! Mitähän tein pieleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukot pitää heti uunista oton jälkeen voidella todella hyvin, ja kääräistä kunnon paketteihin. Voi vaikka ihan kunnolla pyöräyttää koko kukon lanttujen keitinliemessä, jos uunista tullessa jo tuntuu oikein kovalta.

      Poista
  6. Montako tuolla ohjeella suunnilleen tulee ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, pistitpä nyt yhtäkkiä pahan, kun ei ole vähään aikaan tullut tehtyä. Minun pitää jatkossa selvästi kiinnittää enemmän huomiota myös noihin annosmääriin. Tuo taikinamäärä ei kovin iso ole. Riippuu vähän kaulitsemisesta ja kukkojen koosta. 12 - 16... Hyvä pellillinen nyt kuitenkin.:)

      Poista
    2. Ok, kiitos. 50 kpl tuollaisia tilattiin syntymäpäiville, joten vähän suuntaa sain, moninkertaisena tekee taikinan :)))))))

      Poista
  7. Nämä lanttukukkoset ovat olleet jo yli kuusikymmentävuotta minun kausiherkkua. Nykyisin myös evääksi lentokoneeseen, maistuu niin turkasen hyvältä kahvin kanssa siellä pilvien yläpuolellani! Ja nälkä lähtee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen pitänyt lanttukukoista lapsesta asti. Herkullisia ja täyttäviä.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-