sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Karpalokiisseli


Viikolla kävin suolla poimimassa karpaloita. Karpaloita on tänä syksynä hyvin, ja pitääkin koittaa käydä vielä uuden kerran keräämässä marjoja talteen talveksi. Suurimmaksi osaksi karpalot kuluvat meillä kiisseliin, koska karpaloista tehty paksu kiisseli on kiisseleistä parhaimpia. Silloin tällöin karpalot päätyvät johonkin muuhunkin, mutta kiisseli on ehdoton ykköskohde. Ja kermavaahtoa pitää tietenkin aina kiisselin kanssa olla. Se tuo annokseen ihanaa pehmeyttä karpalon kirpeyden rinnalle.

Karpalokiisseli

6 dl karpaloita
1 l vettä
1 1/2 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja

Keitä karpaloita ja vettä, kunnes karpalot pehmenevät ja niistä irtoaa mehu. Kaada keitos siivilän läpi. Kaada mehu takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri sekä perunajauhot kylmään vesitilkkaan sekoitettuna. Kun kiisseli hieman pulpahtaa, ota kattila levyltä ja kaada kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään. Voit ripotella pintaan hieman sokeria kuorettumisen estämiseksi. Tarjoa kiisseli jäähtyneenä kermavaahtonokareen kera.

7 kommenttia:

 1. Tämä peruskiisseli on kyllä aina yhtä nam. Meilläkin tehdään samaan tapaan, ja tietysti kerma kuuluu asiaan! :D Jännitän juuri, josko mökkikävijöiltä olisi tulossa karpaloita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin muodikkaita tällaiset vanhat mummojen aikaiset kiisselijälkiruoat eivät taida olla, mutta hyvin ne vain maistuu vuodesta toiseen. Punaherukka on toinen suosikkimarja kiisseleissä, ja kermavaahtoa pitää aina nokare saada.:) Toivottavasti saat karpalotuliaisia!:)

   Poista
  2. Höh, saan kuulemma vielä viikon tai pari odotella tuoreita karpaloita... ;) Vaan kyllä karpalokiisselin luonteikkaassa maussa on semmoista vaatimattoman kaunista muotia, mikä kestää hyvin mummoilta seuraaville sukupolville eteenpäin. :)

   Poista
 2. En ole koskaan poiminut karpaloita(onkohan niitä edes eteläisessä Suomessa..) mutta käytän niitä muuten paljon (kuivattuna ja pakastettuna)Tuo kiisseli näyttää tosi hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka karpalot ovatkin herkkua, niin niiden poimiminen ei ole. Työlästä hommaa yksitellen suomättäältä kerätä, käy aika tavalla selän päälle. Ja yleensä alkaa olla jo ilmat viileitäkin, kun karpaloita päästään poimimaan. Karpaloita on tullut kerättyä räntäsateessakin, ja nytkin sade kasteli, kun täällä ei enää tunnu muuta kuin aina vain satavan. Nytkin on parin päivän sisällä satanut lähemmäs 100 mm. Suollakin saa vähän katsoa minne kulkee...;) Karpalo on kuitenkin sen verran hyvä ja terveellinen marja, että vähän sen eteen näkee vaivaakin. Kiitos, kiisseli on hyvää.:)

   Poista
 3. Ihanan näköinen annos. Muodikkuudesta en menisi vannomaan, mutta kiisselit ovat meidän perheen herkkua.:D Ja syksyllä ja talvella erityisen usein tulee tehtyä pakastetuista marjoista juuri kiisseliä. Kermaa tai vaniljavaahtoa päälle, joskus ei mitään. Karpalot ovat minulle aika uusi tuttavuus. Keräämään en kyllä ole vielä uskaltautunut, enkä ihan äkkiä uskallakaan...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.:) Muodikkuudesta viis, mutta varmaan kuitenkin sellaisia ikiklassikkoja ovat. Kiisseleitä jaksaa arkenakin keitellä, kun valmistuvat helposti ja nopeasti.:) Suollakin on nyt ihan mahdottoman märkää, kun koko ajan on vain satanut vettä. Saa olla tarkkana suonsilmäkkeiden kanssa.;) Mukavaa suollakin on kuitenkin käydä. Täällä on noita pitkospuulenkkejä, niin niiden kautta pääsee hyvin karpalopaikoille.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-