keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Savusiika


Lauantaiaamuna ajeltiin kalasatamaan tarkoituksena ostaa muikkuja savustamista varten, koska muikkuja on tänä kesänä tullut savustettua vain yhden ainoan kerran, juhannuksena. Muikkuja ei vain ollut tarjolla, kun huonojen ilmojen vuoksi kalastajat eivät olleet päässeet järvelle. Myynnissä oli tällä kertaa ainoastaan merikaloja, joten ostettiin sitten kaksi reilun kokoista merisiikaa, ettei tarvinnut ihan turhaa reissua tehdä.

Kuva: Narvi Oy

Kalat meillä savustetaan enimmäkseen aina itse, koska pyydämme myös itse suuren osan käyttämistämme kaloista. Grillikatoksessamme on Narvin puilla lämmitettävä Kota Savustin, johon ollaan vaihdettu läpi seinän katoksen ulkopuolelle tuleva isompi piippu, jottei sauhu tule piipusta sisälle. Savustimen kylkeen ollaan myös asennettu lämpömittari, josta on helppo seurata milloin savustin on valmis, ja milloin tarvitsee lisätä puita.

Savustettavat kalat meillä aina kuivasuolataan ennen savustamista. Kalan pintaan ja vatsaonteloon ripotellaan tasaisesti karkeaa merisuolaa, ja annetaan suolaantua viileässä. Suolaamisaika riippuu ihan kalan koosta. Kalat voi myös suolata vasta savustamisen jälkeen 8 - 10 prosenttisella suolaliuoksella, jolloin ehkä helpommin saa suolauksesta tasaisemman, mutta itse kuitenkin suosimme kuivasuolaamista, kun vuosien mittaan on oppinut näppituntumalta suolamäärän ja -ajan. Suolauksen jälkeen kaloista pyyhitään ylimääräiset suolat pois ja kalat laitetaan savustimen ritilälle. Kun savustin on sopivasti lämmennyt, laitetaan savustusaltaaseen leppälastuja sekä muutama sokeripala antamaan kalalle väriä. Rasvapelti asetetaan savustusaltaan pohjalle, ja sitten kalaritilä paikoilleen. Kaloja savustetaan kalojen koosta riippuen. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että evät lähtevät hyvin irti.


Koska siikoja savustettiin ulkona, katettiin pöytäkin taas huvimajaan. Aluksi syötiin sipulikeittoa. Savusiikojen kanssa oli tarjolla kukkakaaligratiinia, coleslawta, paahdettuja punajuuria, sieni- sekä punajuurisalaattia. Jälkiruokana syötiin omena-kaurapaistosta vaniljakastikkeen kanssa.


Raikkaan alkujuoman sekoittelin päärynäviinasta, valkoviinistä sekä Spritesta. Laseihin laitoin lippian eli sitruunaverbenan lehtiä sekä reilusti jäitä.

Kuva: AlkoRuoan kanssa juotiin Devil's Rock Riesling -valkoviiniä, jota meillä ostetaan aina hanapakkauksena, koska se on yksi suosikkimme valkoviineistä. Omena-kaurapaistoksen kanssa nautittiin vielä lasilliset Meukow VS Vanilla -vaniljakonjakkia.

2 kommenttia:

 1. Voi kuinka herkullisen näköinen kattaus. Savusiika on ehdottoman nam! Kaikki savukalat kyllä maistuvat, mutta siika erityisen hyvää juuri savustettuna.

  -Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Savukalat ovat herkullisia, eikä yhtään haitannut, vaikka muikkujen sijaan saatiinkin siikaa. Siika on parasta savustettuna.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-