Välillä, kun luumusato on oikein runsas, otan avukseni mehumaijan, ja niin osa luumuista päätyy myös pulloihin. Kun vadelmia on pakastimessa paljon, käytän myös niitä luumujen kanssa. Vadelma antaa mehuun lisää makua ja makeutta. Joskus olen mehua höyryttänyt pelkistä luumuistakin, ja ihan kelpo mehua tulee niinkin. Mehu on kauniin punaista, joten siitä saa hyytelökakkuihinkin hienon kiilteen.
Luumu-vadelmamehu
n. 5 kg luumuja
n. 2 kg vadelmia
n. 3,5 kg sokeria
Atamon -jauhetta 1/2 tl/ 1 mehulitra
Täytä mehumaijan vesikattila vedellä ja
aseta kattila liedelle. Nosta mehuosa vesikattilan päälle. Tarkista,
että pullotusletku on paikoillaan ja suljettu. Aseta marjaosa mehuosan
päälle ja täytä se puhtailla luumuilla ja vadelmilla. Säädä keittolevyn
lämpötila niin, että vesi kiehuu tasaisesti koko mehustamisen ajan.
Näin syntyvä vesihöyry irrottaa mehun hedelmistä ja marjoista. Lisää
tarvittaessa vettä keittämisen aikana. Kun vesi on kiehunut n. 30 min.,
valuta litra mehua kannuun ja kaada takaisin marjojen päälle. Valuta
mehu kattilaan sitä mukaa, kun mehua valmistuu. Kun kaikki mehu on
saatu talteen, lisää kattilaan sokeri, ja kiehauta mehu vielä nopeasti.
Lisää mehun joukkoon Atamon -jauhe säilyvyyden parantamiseksi ja
pullota mehu puhtaisiin lasipulloihin ja sulje pullot tiiviisti.
Kuulostaa herkulliselta ja kivan värinen mehu! Hauskaa viikonloppua!
VastaaPoistaHienon punaista on ja hyvää. Kiitos!:)
Poista