perjantai 14. syyskuuta 2012

Luumu-vadelmamehu


Välillä, kun luumusato on oikein runsas, otan avukseni mehumaijan, ja niin osa luumuista päätyy myös pulloihin. Kun vadelmia on pakastimessa paljon, käytän myös niitä luumujen kanssa. Vadelma antaa mehuun lisää makua ja makeutta. Joskus olen mehua höyryttänyt pelkistä luumuistakin, ja ihan kelpo mehua tulee niinkin. Mehu on kauniin punaista, joten siitä saa hyytelökakkuihinkin hienon kiilteen.


Luumu-vadelmamehu

n. 5 kg luumuja
n. 2 kg vadelmia
n. 3,5 kg sokeria
Atamon -jauhetta 1/2 tl/ 1 mehulitra

Täytä mehumaijan vesikattila vedellä ja aseta kattila liedelle. Nosta mehuosa vesikattilan päälle. Tarkista, että pullotusletku on paikoillaan ja suljettu. Aseta marjaosa mehuosan päälle ja täytä se puhtailla luumuilla ja vadelmilla. Säädä keittolevyn lämpötila niin, että vesi kiehuu tasaisesti koko mehustamisen ajan. Näin syntyvä vesihöyry irrottaa mehun hedelmistä ja marjoista. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana. Kun vesi on kiehunut n. 30 min., valuta litra mehua kannuun ja kaada takaisin marjojen päälle. Valuta mehu kattilaan sitä mukaa, kun mehua valmistuu. Kun kaikki mehu on saatu talteen, lisää kattilaan sokeri, ja kiehauta mehu vielä nopeasti. Lisää mehun joukkoon Atamon -jauhe säilyvyyden parantamiseksi ja pullota mehu puhtaisiin lasipulloihin ja sulje pullot tiiviisti.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta ja kivan värinen mehu! Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-