keskiviikko 29. elokuuta 2012
Ohrakollamot
Kollamot ovat karjalainen perinneruoka Räisälän pitäjästä. Näitä tehtiin aina isän kotona, ja sitä kautta myös meillä kotona. Nyt, kun jääkaapissa oli avaamaton piimäpurkki tulossa kohta vanhaksi, tein itsekin kollamoita pitkästä aikaa. Taikinaan ei tule ollenkaan suolaa, vaan suolaisuus tulee voisulasta. Jos kuitenkin tuntuu, ettei voisulan suola riitä, taikinaan voi suolaa lisätä ripauksen. Taikinan voi tehdä kokonaan ohrajauhoista, ja niin se olisikin perinteisempi, mutta itse tykkään laittaa osaksi myös vehnäjauhoja. Kollamoista tulee näin miedomman makuisia kuin pelkästä ohrasta tehtynä. Yleensä kollamot ovat uunissa saaneet tasaisemman värin, mutta tänään ne jostain syystä paistuivat kovin täplikkäiksi. Makuun se ei kuitenkaan vaikuttanut, ja nyt niistä tulikin aika rieskamaisen näköisiä. Kollamot ovatkin aikalailla rieskan oloisia, ja pannarikin niiden koostumuksesta tulee mieleen. Kollamoita voi syödä ihan sellaisenaan, tai miksei myöskin hillon kera.
Ohrakollamot
1 l piimää
3 kananmunaa
5 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
voiteluun:
voisulaa
Sekoita keskenään piimä, jauhot, sooda ja kananmunat. Kaada taikinaa uunipellille leivinpaperin päälle pieniksi "letuiksi". Paista 300 -asteisessa uunissa, kunnes kollamot saavat kauniin värin. Voitele voisulalla, ja syö heti lämpimänä.
Tunnisteet:
Suolaiset leivonnaiset
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Katsoin ensin, että rieskasia (olen savolainen) ja sitten luin, että kollamoita. Ikuna kuullukaan moista sanaa. Ihana.
VastaaPoistaNäit kokeilen, kun voin syödä ohraa (en vehnää, enkä kauraa). Maistuis varmaan mullekin. :D
Aikalailla rieskan näköisiä ovatkin. Perinneruokien joukossa on aika jännän kuuloisia ruokia.:) Kokeile vaan maistuiskos! Minä ainakin tykkään näistä.:)
PoistaOnpas mielenkiintoinen ohje!! Näyttää kyllä erittäin maukkaalta!! Perinneruokia pitäisi kyllä itsekkin enemmän kokeilla ja testata... etteivät vallan jää unholaan!
VastaaPoistaKollamot on ihan kivoja. Vaihtelua letuille ja pannarille. Perinneruokien joukossa on paljon kaikkea kokeilemisen arvoista.:)
PoistaSamaa sanon minäkin;mielenkiintoinen ohje! Taatusti tulee kokeiltua!
VastaaPoistaMua houkuttaa oikeastaan kaikki mikä voidellaan voisulalla:)
Kokeile!:) Voisula tekee kaikelle ihmeitä.;)
Poista