tiistai 31. heinäkuuta 2012

Lipstikkakeitto


Keväällä perustettuun yrttimaahan istutin lipstikan taimen, joka on lähtenyt hyvään kasvuun. Lehtiä on riittänyt ruoanlaittoon ja talteenkin sitä on saanut hieman säilöttyä talvella käytettäväksi. Lipstikkakeittoakin on tullut keiteltyä, ja keitto onkin hienon makuista ja tosi hyvän tuoksuista. Lipstikan maku on aika vahva ja se sopii mm. keittoihin korvaamaan liemikuutiot ja vähentämään turhan suolan käyttöä.

Lipstikkakeitto

1 rkl ruokaöljyä
1 isohko sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
n. 2 dl lipstikan lehtiä
3 jauhoista perunaa
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 2 dl ruokakermaa
(suolaa)

Kuori ja lohko sipuli, valkosipulin kynsi ja perunat. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, perunat sekä lipstikan lehdet. Keitä, kunnes perunat on pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Lisää tarvittaessa vielä suolaa.

6 kommenttia:

  1. Lipstikka on minulle vielä vähän vieras, mutta siksi kiinnostava tuttavuus. Lipstikkakeittoa pääsinkin jo tänä kesänä maistelemaan, mutten enää muista mausta muuta kuin että hyvää oli. :) Pitää ottaa lipstikka henkilökohtaisen yrttioppimispolkuni lähiaskeleiksi!

    Mukavaa, että bloggailu jatkuu. Vaikeuksista huolimatta puhtaalta pöydältä aloittamisessakin on puolensa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi tuttavuus lipstikka on meilläkin, mutta eiköhän se vielä tutuksi tule, kun omassa maassa kasvaa.:) On tässä uudessa alussa omatkin puolensa, vaikka harmittaahan se vuosien hukkaan mennyt työ. Hyödynnän nyt kuitenkin täällä noita vanhojen reseptien parhaimmistoa, ja uuttakin tulee sitten, kun vain jotain tulee tehtyä.;)

      Poista
  2. Mahtavaa, että päätit jatkaa! Minäkin olen jo osannut luoda uuden blogin tänne, joten uusi aikakausi voi alkaa. Ensin täytyy yrittää harjoitella lisää. Kyllä tämä hieman hankalalta tuntuu näin aluksi, kyllä se tästä ajan kanssa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä vain osaa mukavaa harrastusta kokonaan jättää. Suht "puhtaalta pöydältä" päätin aloittaa uudelleen, vaikkakin myös vanhoja reseptejä käytellen. Alku bloggerin kanssa tuntuu todellakin hankalalta, mutta ihmeesti sitä vain uutta oppii. Melkeinpä hankalinta oli keksiä blogille nimi, kun ruokablogeja on jo äärettömästi, ja kaikki hyvät nimet varattu.;)

      Poista
  3. Lipstikka on kyllä ihan nerokas yrtti. En ymmärrä miten se on voinut mennä multa aikaisemmin ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On vallan mainio yrtti. Monivuotinen ja kasvaa todella reheväksi. Ja ihanaa makua ja tuoksua riittää. Vähän myös ihmettelen, miksen itsekään ole aiemmin sitä puutarhaan hankkinut.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-