perjantai 17. huhtikuuta 2020

Violet Queen -perunavohvelit


Meidän viime kesänä kasvattamat, antioksidantteja täynnä olevat, Violet Queen -perunat ovat säilyneet hyvin maakellarissa. Niitä on tullut käytettyä vähän turhankin säästeliäästi, koska tuon hienon violetin värin haluaisi joka ruoassa tulevan mahdollisimman hyvin esille. Eli ihan joka arkiaterialle Violet Queenia en ole malttanut käyttää. Mutta nyt alkaa keltaiset Annabellet olla kellarista loppu, niin Violet Queenkin pääsee useammin lautaselle.


Perunavohvelit ovat olleet jo jonkin aikaa kokeilulistalla, ja nyt yksi päivä innostuin niitä vihdoin paistamaan meille lounaaksi. Kun perunavohveleiden teko alkaa perunoiden keittämisellä, muusaamisella ja taikinan teolla, ja lisäksi on vielä lisukkeiden valmistus, aikaa kuluu aika rutkasti ennenkuin valmiit annokset ovat edessä. Mutta oikein maukkaita perunavohvelit olivat. Pinnalta rapeita, sisältä pehmeitä. Seuranaan rapeaksi paistettua pekonia ja aurajuustoa, sekä annosten kruununa uppomunat sekä miniversoja. Perunavohvelit tein siis Violet Queen -perunoista, mutta yhtä hyvin ne voi tehdä vaaleasta lajikkeesta, kunhan vain on jauhoinen peruna. Nämä perunavohvelit ovat maidottomia, joten taikina on paksua, ja vohveleista tulee ruokaisia, koska ne ovat pääasiassa perunaa.


Violet Queen -perunavohvelit
(4 - 6 vohvelia)

Perunavohvelit:
2 rkl voita
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
5 dl kypsäksi keitettyä, soseutettua perunaa
1/2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi:
paketti pekonia
aurajuustoa
miniversoja

Uppomunat:
4 - 6 kananmunaa (joka vohvelille yksi)
2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Sulata pannulla voi ja kuullota sipulit pehmeiksi. Sekoita kuullotetut sipulit rasvoineen perunasoseen joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja kananmunat. Mausta taikina suolalla ja mustapippurilla. Paista perunavohvelit vohveliraudalla. Levitä taikinaa vohveliraudan keskelle lusikalla. Paista n. 4 - 5 minuuttia, kunnes pinta saa väriä ja rapeutta. Kuutioi pekonisiivut ja paista pannulla rapeiksi. Keitä uppomunat. Mittaa laakeaan kattilaan vesi ja kuumenna liki kiehuvaksi (90 astetta). Lisää etikka. Riko munat esim. kahvikuppeihin ja tee hiljalleen kuplivaan veteen kauhalla voimakas pyörre. Kaada munat yksitellen veteen. Kypsennä n. 4 minuuttia ja nosta sitten uppomunat reikäkauhalla lautaselle. Kokoa perunavohveliannokset. Asettele lautaselle perunavohveli, lisää päälle paistettua pekonia ja murusteltua aurajuustoa. Nosta päälle uppomuna, ripottele sille hieman suolaa ja mustapippuria. Viimeistele annos miniversoilla.


2 kommenttia:

  1. Violetit perunat ovat niin nättejä, ja tosi nätti on tuo annoskin💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hieno väri on. Ja muutenkin hyviä perunoita. Kiitos.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-