Punajuuri on ehdottomasti yksi suosikkijuureksistani. Makea punajuuri sopii niin suolaisiin kuin makeisiin resepteihinkin. Kaikkein parasta punajuuri on mielestäni paahdettuna, kun sen maut oikein tiivistyvät ja pehmenevät. Niinpä, kun lähdin tekemään punajuurihummusta, paahdoin myös siihen tulevat punajuuret. Samalla paahdoin myös valkosipulin kynnet, jottei punajuurihummuksessa valkosipuli maistuisi liian terävästi. Punajuurihummuksesta tuli upean väristä. Makeahkossa hummuksessa maistui juuri sopivasti pehmeän makuiseksi paahtunut valkosipuli, ja punajuuren maku säilyi pääosassa. Aamiaiseksi tai välipalaksi maistuu leivät, jotka on päällystetty punajuurihummuksella, raejuustolla ja sinapin mikroversoilla. Voimakkaan makuiset sinapin mikroversot antavat hummusleiville sopivasti potkua.
Paahdettu punajuurihummus & hummusleivät
Paahdettu punajuurihummus:
2 punajuurta
2 - 3 valkosipulin kynttä
1 tlk (400 g) kikherneitä
2 rkl seesaminsiemeniä
2 - 3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
vettä
suolaa
mustapippuria myllystä
Hummusleivät:
hyvää leipää (tässä Lidlin luomu kaurasydämiä)
punajuurihummusta
raejuustoa
sinapin mikroversoja
Kuori pestyt punajuuret ja leikkaa kuutioiksi. Levitä kuutiot uunipellille ja pirskottele kuutioille hieman oliiviöljyä. Paahda punajuuret uunissa 200 asteessa kypsiksi n. 1 tunnin ajan. Lisää valkosipulin kynnet kuorineen pellille paahtamisen puolivälissä. Kun punajuuret on kypsiä, ota pelti uunista ja anna jäähtyä. Laita monitoimikoneeseen punajuuret, kuoritut valkosipulin kynnet, valutetut kikherneet, seesaminsiemenet, oliiviöljy ja sitruunamehu. Soseuta tahnaksi. Lisää joukkoon vähitellen vettä, kunnes saat punajuurihummukselle sopivan notkean koostumuksen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä leiville punajuurihummusta, ja lisää päälle raejuustoa. Viimeistele leivät sinapin mikroversoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-