tiistai 23. lokakuuta 2018

Maa-artisokkakakku


Jos makeaan leivontaan sopii porkkanat, punajuuret, palsternakat ja ties mitkä kaikki muutkin juurekset, niin miksei myös makeahko ja miedon makuinen maa-artisokka? Koska maa-artisokkaa meillä nyt riittää yllin kyllin, ei muuta kuin tuumasta toimeen ja kokeilemaan. Jos nyt tulisi maa-artisokkaa ahkerasti käytettyä maan jäätymiseen asti, saadaan maa-artisokkapenkki siinä samalla ainakin kavennettua, vaikkei ihan uusiksi saadakaan vielä laitettua. Edistystä kuitenkin, jos maa-artisokka ei valtaa koko kasvimaata. Ja kyllähän tässä voisi loppuvuoden hyvinkin herkutella maa-artisokkakeitoilla ja -kakuilla. Hyvinhän se maa-artisokka nimittäin sopi porkkanakakun tapaiseen kakkuun. Raastettu maa-artisokka teki kakusta mehevän ja pehmeän. Maa-artisokan lisäksi kakussa maistui sitruuna ja pikkaisen muskotti. Saksanpähkinät antoivat kakulle hyvää purutuntumaa ja pähkinöiden maku sopi maa-artisokan rinnalle.



Maa-artisokkakakku

Taikina:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 dl raastettua maa-artisokkaa
150 g voita sulatettuna
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
2 tl sitruunan raastettua kuorta
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl muskottia

Vuokaan:
voita
korppujauhoja

Kuorrutus:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
25 g pehmennyttä voita
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua

Koristeeksi:
saksanpähkinöitä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon fariinisokeri. Sekoita joukkoon maa-artisokkaraaste, josta on kevyesti siivilässä paineltu hieman ylimääräistä nestettä pois (maa-artisokkia ei tarvitse kuoria raastetta varten). Sekoita joukkoon jäähtynyt voisula sekä lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet, rouhitut saksanpähkinät ja sitruunankuoriraaste. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (22 cm). Kypsennä kakkua uunissa 175 asteessa n. 45 min., kunnes taikina ei enää tartu tikkuun kokeiltaessa. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä. Poista kakku vuoasta ja valmista kuorrute. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään tasaiseksi ja levitä kakun päälle. Koristele kakku saksanpähkinöillä.


2 kommenttia:

  1. Ei oo kyllä tullut koskaan mieleen käyttää maa-artisokkaa leivontaan! Mutta totta tosiaan, miksipä ei, kun kaikenmaailman muitakin juureksia niin paljon käytetään :D Näyttää tosi herkulliselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kakusta tuli tosi hyvää.:) Kaikenlaisia ideoita sitä juolahtaa, kun jotain raaka-ainetta on paljon käytettävissä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-