torstai 20. syyskuuta 2018

Puolukkaposset -piirakka


Olin aikeissa tehdä meille jälkiruoaksi possettia, eli kermavanukasta, jonka tällä kertaa olisin hyydyttänyt puolukoilla. Miettiessäni jotain sopivaa lisuketta tuolle puolukkapossetille, mieleeni juolahtikin kokeilla tehdä piirakka, jonka täytteeksi posset tulisi. Tuumasta siis toimeen ja piirakan tekoon. Tähän piirakkaan en nyt tarvinnut ollenkaan uunia. Pohjan tein kekseistä ja itse possethan keitetään liedellä kattilassa. Possetin hyydyttämiseenhän riittää hapan mehu, mutta taatakseni piirakan palojen koossa pysymisen, lisäsin possettiin vielä kaksi liivatelehteä. Sitten vain jännättiin yön yli, mitä piirakasta tulee. Täysi fiasko vai jotain muuta. Ja jotain muuta puolukkaposset -piirakasta tuli. Piirakka onnistui täydellisesti. Täyte oli juuri sopivaa koostumukseltaan. Koossa pysyvää leikatessa, mutta samettisen pehmeää. Tosi herkullista ja mikä kaunis värikin!


Puolukkaposset -piirakka

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
75 g voita

Täyte:
6 dl puolukoita
1/2 dl vettä
4 dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
2 liivatelehteä

Koristeeksi:
kermavaahtoa
puolukoita

Jauha keksit hienoksi vaikka monitoimikoneella. Sulata voi ja sekoita jauhettujen keksien joukkoon tasaisesti. Painele keksi-voiseos suorakaiteen muotoisen irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin ja anna pohjan jähmettyä ennen täytteen tekoa. Valmista täyte. Mittaa kattilaan puolukat ja vesi. Kiehauta ja keitä n. 15 min., kunnes puokukoista irtoaa mehu. Siivilöi mehu talteen (1 dl). Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kuohukerma ja sokeri. Kiehauta ja keitä n. 10 min. Sekoita koko ajan, äläkä päästä kuohumaan yli. Nosta kattila liedeltä ja liuota joukkoon ylimääräisestä vedestä puserretut liivatelehdet. Sekoita joukkoon puolukkamehu ja kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Kun täyte on hyytynyt, poista piirakka varovasti vuoasta. Koristele kermavaahtopursotuksilla ja puolukoilla.


2 kommenttia:

  1. Minkä kokoiseen vuokaan tuo kannattaisi tehdä? Näyttää todella hyvältä 🤩 Synttärit tulossa ja tuo sopisi loistavasti kakkupöytään. Tuo tehty oikeaan piirakka vuokaan? Voiko kuvitella että tavallinen kotileipuri saisi keikautettua vuuasta? Ilman, että täyte on pöydällä 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tuon omani tehnyt irtopohjaiseen 35 x 11 cm suorakaidevuokaan, jossa reunat 2,5 cm. Saa helposti piirakan pois, kun varovasti lähtee pohjasta painamaan. Jos sopivaa irtopohjavuokaa ei ole, jättäisin piirakan tarjoillessa vuokaan ja sieltä sitten vain leikataan paloja. Keikauttamalla on kyllä se vaara, että koko piirakka leviää pitkin pöytiä.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-