keskiviikko 8. elokuuta 2018

Savustettu lohifilee


Ostimme tässä taannoin kalasatamasta savusiian. Yleensä ostamme tuoretta kalaa ja savustamme itse, mutta silloin kello oli niin paljon, ettei savustushommiin enää jaksanut ryhtyä, ja savukalaa teki kuitenkin mieli. No, se savusiika oli iso pettymys! Suolaton, ja koostumuskin oudon pehmeää ja vetistä mössöä. Vähän heräsi epäilys, oliko kala savustukseen laitettaessa enää kovinkaan tuore... Opittiin nyt ainakin se, että itse savustettu on itse savustettu, ja ainakin tietää miten tuoretta kalaa on laittamassa. Viimeksi savustimme itse juhannuksena. Juhannusaaton pöytään savustettiin sekä muikkuja että lohifilee. Lohifilee on yksi takuuvarmimmista savustettavista. Se onnistuu aina, ja on todella helppo savustettava. Lohifileen lisäksi ei tarvita kuin karkeaa merisuolaa, savustuslastuja, pari sokeripalaa sekä savustuspönttö.

Savustettu lohifilee

lohifilee
karkeaa merisuolaa

Lisäksi:
savustuslastut
2 - 3 palasokeria

Ripottele ruodottoman lohifileen pinnalle reilusti karkeaa merisuolaa. Anna suolaantua 1 - 2 tuntia jääkaapissa. Lämmitä savustuspönttö. Laita savustuslastut savustuspöntön pohjalle lastulaatikkoon. Lisää joukkoon palasokerit antamaan lisäväriä kalalle. Pyyhi lohifileen pinta ylimääräisestä suolasta. Laita filee ritilälle ja nosta ritilä savustuspönttöön, kun siellä alkaa savua muodostumaan. Savusta fileen koosta ja savustuspöntön lämpötilasta riippuen, kunnes kala on kypsää ja saanut hyvän värin.

3 kommenttia:

 1. Yum! This looks so tasty, I would love to try this out for dinner some time this week. Thanks for the share, have a fantastic rest of your week. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä niin herkkua:) Täällä tosin saan tuollaista erittäin harvoin.

  VastaaPoista
 3. Nam. Huomenna savustan mieki, otin kalan sulamaan :)

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-