perjantai 16. kesäkuuta 2017

Nokkosvohvelit & voikukkamarmeladi


Siitä saakka, kun muutama vuosi sitten näin Herkkuhovi -blogissa voikukkahilloa, on itsekin pitänyt sitä kokeilla. Jotenkin vain se alkukesän paras voikukkien kukinta on päässyt menemään ohi, mutta nyt vihdoin sain tarvittavat kukinnot kerättyä. Ihan hilloreseptin mukaan en sitten lopulta mennytkään, vaan käytin kaapista pois vanhan hillo-marmeladisokeripaketin, ja alkuun suunniteltu hillo jalostui marmeladiksi. Kuten Herkkuhovissakin voikukkahillosta todettiin, myös voikukkamarmeladi on hyvin hunajamaista. Mies ensin luulikin hunajaa syövänsä, ennenkuin paljastin syöttäväni hänelle rikkaruohoja. Voikukkamarmeladi on tosi makeaa, mutta hyvää. Kannattaa kokeilla hilloa tai marmeladia, koska raaka-aineistahan ei ole pulaa, ja samalla voi hoitaa kitkemishommat.


Voikukkamarmeladia tarjosin vohveleiden kanssa, ja jatkoin vohveleissakin samalla linjalla. Rikkaruohot hyötykäyttöön. Eli vohvelitaikinaan upposi pihan nokkoset. Nokkosvohveleita paistoin vain pienen erän, mutta makean voikukkamarmeladin kanssa ne riittivät ihan hyvin kahdelle.

Luonnon antimia kannattaa käyttää ruoanlaitossa hyväksi mahdollisimman paljon. Villiyrttien käyttö on helppo aloittaa voikukasta ja nokkosesta, koska kaikkihan ne tunnistavat. Kunhan vain kerää kaikki villiyrtit puhtailta paikoilta ja useimmat villiyrtit kannattaa poimia mahdollisimman nuorina.


Nokkosvohvelit & voikukkamarmeladi

Nokkosvohvelit:
3 dl nokkosen lehtiä
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna
2 1/2 dl täysmaitoa
2 rkl voisulaa

Huuhtele nokkosen lehdet ja ryöppää niitä muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Huuhtele lehdet kylmässä vedessä, puserra ylimääräinen vesi pois ja hienonna. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, suola ja hienonnettu nokkonen. Lisää joukkoon kananmuna, maito ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi ja paista vohveliraudalla vohveleita.


Voikukkamarmeladi:
5 dl voikukan terälehtiä
4 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

Mittaa voikukan terälehdet kattilaan. Vältä vihreitä osia, koska ne antavat kitkerää makua. Lisää kattilaan vesi. Kiehauta ja keitä n. 15 min. Siivilöi liemestä terälehdet pois. Käytä harsoa tai vaikka suodatinpussia. Puserra kaikki neste talteen. Kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä hillo-marmeladisokeri. Kiehauta ja keitä parin minuutin ajan. Kuori pinnalta mahdollinen valkoinen vaahto pois ja purkita puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin. Jäähdytä ja säilytä viileässä.



3 kommenttia:

  1. Villiyrtit kiinnostavat kovasti, mutta olen vähän arka keräämään mitään mikä saattaa olla myrkyllistä, joten totesin saman kuin sinäkin. Aloitetaan nokkosista ja voikukista :)

    VastaaPoista
  2. Heh, rakas syöppäs vähän rikkaruohoja. <3 :D
    Tämä on hyvää, tänä vuonna ei tullut tehtyä.. Nämä vohvelit kyllä houkuttaisi, olen vaan tosi laiska paistaja. Kerran kolmeen vuoteen tyyliin...
    Kauniit kuvat jälleen kerran!

    VastaaPoista
  3. Ihanat villiyrttiruuat. Villiyrttien aikaan täällä eli talvella ja keväällä kerään ahkerasti villiyrttejä,jota Välimeren ilmasto tarjoaa runsain mitoin. Tuo voikukkahillo kiinnostaa;täällä ei ole voikukkia,mutta keväällä on kauniin keltaisia kruukukakkaroita,ja voisin ensi vuonna kokeilla tätä ohjetta niiden kukkiin.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-