tiistai 23. syyskuuta 2014

Pihlajanmarjahyytelö


Alun perin kävin poimimassa pihlajanmarjoja vain hyytelön raaka-aineeksi. Ämpärillisestä riitti marjoja kuitenkin muuhunkin käyttöön, ja eilen hyytelön lisäksi käytin pihlajanmarjoja muun muassa kermavanukkaan maustamiseen ja hyydyttämiseen. Marjat keräsin jo hyvissä ajoin, vaikka ne ovatkin parhaimmillaan silloin, kun pakkanen on niitä vähän päässyt puraisemaan. Pakkanen hieman makeuttaa muuten niin happamia marjoja. Minä en kuitenkaan malttanut odotella ensi pakkasia, eli viime yöhön asti. Pelkäsin vähän myös jääväni ilman marjoja, koska linnut syövät puut äkkiä tyhjiksi. Kaiken varalta siis keräsin pihlajanmarjat hyvissä ajoin ja laitoin pakastimeen saamaan makeutta ja odottelemaan jatkojalostusta. Eilen oli vihdoin aikaa pitää säilömispäivä, ja pihlajanmarjahyytelöt tuli keitettyä. Hyytelöstä olen pitänyt jo pienestä pitäen, ja silloin sitä tuli syötyä useimmiten voileipäkeksien päällä. Pakkasinpa usein hiihtoretkillekin mukaan hyytelöllä sipaistuja voileipäkeksejä, ja herkuille persona saatoin syödä ensimmäiset keksit jo melkein samantien, kun vasta sain sukset jalkaani. Eilen keittämäni hyytelö poikkeaa perinteisestä hyytelöstä sillä, että maustoin hyytelön vielä lopuksi vaniljakonjakilla. Konjakin voi halutessaan jättää poiskin, mutta hienon vivahteen sekin hyytelölle antaa. Pihlajanmarjahyytelöä voi käyttää moneen makeaan, mutta se sopii hyvin myös riistaruokien lisukkeeksi.

Pihlajanmarjahyytelö

3 l pihlajanmarjoja
7 1/2 dl vettä
1,5 kg hillosokeria
(1 dl vaniljakonjakkia)

Mittaa puhdistetut ja hyvin huuhdellut marjat kattilaan. Lisää joukkoon vesi ja kiehauta. Keitä n. 20 minuuttia, kunnes marjoista irtoaa mehu. Älä kuitenkaan survo marjoja, koska silloin hyytelöstä tulee sameaa. Siivilöi mehu kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon hillosokeri. Keitä 10 - 15 minuuttia. Kokeile hyytelön valmiusastetta kaatamalla lusikallinen hyytelöä kylmälle lautaselle. Vedä keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista. Kuori hyytelön pinnalta vaahto pois ja mausta lopuksi halutessasi vaniljakonjakilla. Purkita hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.


9 kommenttia:

 1. On kyllä todella kauniin punaista hyytelöä! Täytyisi pihlajanmarjoista vielä itsekin taikoa jotain..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nätin punaista tuli hyytelöstä.:) Pihlajanmarjat hyötykäyttöön vain!:)

   Poista
 2. Kauniin väristä! Pakkanen on jännä juttu, puolukatkin vaan tykkää kun saavat pientä pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Ei ihan heti uskoisi, että oransseista marjoista tehty.:) Happamat marjat usein tykkää pakkasesta. Karpalotkin vain paranevat, kun vähän saavat kylmää.:)

   Poista
 3. Ihanan väristä! Tätä vois jopa kokeilla tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Nättiä tulee hyytelöstä ja on monikäyttöistä.:)

   Poista
 4. Kokeiltua tuli. Sanoisin, että parempaa kuin hillo, jota olen joskus aikaisemmin tehnyt. Omenoiden joukkoon tuli myös kokeiltua, se vaan on vielä maistamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihlajanmarjoissa on omanlaisensa maku. Kaikki eivät siitä välttämättä pidä, mutta minusta hyytelöt ja hillot ovat hyviä, kivan happaman makeita.:)

   Poista
 5. On tullut tehtyä jokunen kerta ja lisäsin siihen vielä rosepippuriakin.Sahramilla saa kauniin oranssinpunaisen värin ja punaisella elintarvikevärillä syvän punaisen.Kun siivilöi marjat niin niitä ei kannata murskata tulee muuten samea hillo🤗🤔

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-