maanantai 9. joulukuuta 2013

Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä


Laihian Mallas Oy otti minuun yhteyttä yhteistyön merkeissä, ja kysyi haluaisinko kokeilla heidän uutuustuotettaan, Saaristolaisleipää. Kyseessä on valmisjauhoseos, ja pakkaus sisältää myös kuivahiivan sekä kertakäyttöisen paistovuoan. Joukkoon lisätään vain neste. Itse en pahemmin ole tällaisia tuotteita käyttänyt, mutta tämä kuulosti kuitenkin kiinnostavalta. Saaristolaisleipä on yksi parhaimmista leivistä ja tässä oli hyvä tilaisuus päästä testaamaan eroaako tällainen valmispaketista tehty leipomus itse alusta asti tehdystä. Enpä siis voinut kokeilusta kieltäytyä, ja viime viikolla hain postista Laihian Mallas Oy:n tuotteita paketin.


Saaristolaisleivän leivontaan ryhdyin tänä aamuna. Nesteenä käytin piimää ja ensimmäiseksi lämmitin sen 42 -asteiseksi. Jauhoseoksen ja kuivahiivan sekoitin kulhossa keskenään ja lisäsin joukkoon lämmitetyn piimän. Puulastalla sekoittelin ainekset vielä hyvin sekaisin keskenään ja taikina oli nopeasti valmiina kohotettavaksi. Ensimmäiset puoli tuntia kohotin taikinaa kulhossa, sen jälkeen kaadoin uudelleen sekoitetun taikinan voideltuun, paketin mukana tulleeseen vuokaan, ja annoin kohota uudelleen vielä toiset puoli tuntia. Taikina kohosi hyvin sekä kulhossa että vuoassa. Leivän pinta oli uuniin laitettaessa vuoan reunan tasalla. Leipää paistettiin 175 asteessa 50 - 60 minuuttia. Loppuvaiheessa voitelin leivän pinnan vielä siirappivedellä ja jatkoin paistamista 15 minuuttia. Siirappivesi antaa leivälle hyvän pinnan ja myös lisää makua.


Valmisjauhoseoksissa pelkään aina, että jos leipomuksesta tulee jotenkin keinotekoisen makuinen. Ainakin Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleivän kanssa ennakkoluuloni olivat turhia. Maussa ja koostumuksessa en huomannut mitään eroa alusta asti itse tehtyyn verrattuna. Herkullista saaristolaisleipää valmistui hyvin pienellä vaivalla. Jos jotain moitittavaa olisi löydettävä, niin pientä miinusta voisin antaa kartonkivuoasta. Vuoan reunat antavat uunissa sen verran periksi, että leipä mielellään leviää ennemmin kuin kohoaa. Lopputuloksena matala, leveä leipä. Jämäkämmässä vuoassa leipään saisi paremmin korkeutta. Tosin on myös ihan ymmärrettävää, ettei kertakäyttövuoka voi olla täysin peltivuoan veroinen. Eikä tämä pieni vika ollutkaan muuta kuin lähinnä kosmeettinen. Maku ja koostumus on kuitenkin aina tärkein. Voisin hyvinkin jatkossa käyttää tätä tuotetta kiireisen arjen helpottajana tai pitää pakkausta kaapissa hätävaraleipänä. Nyt joulun ollessa tulossa, tästä voisi myös helposti ja nopeasti leipoa ruokalahjoja. Valmis leipä vain vuokineen sellofaaniin ja rusetti koristeeksi. Jos ulkomailla asuville sukulaisille ja tuttaville lähettelee kotimaisia ruoka-aineksia, Saaristolaisleivän jauhoseospaketti voisi olla myös mieluisa yllätys. Monihan kaipailee ulkomailla tummaa leipää ja tästä sitä olisi ainakin tosi helppo tehdä itse.

Yhteistyössä: Laihian Mallas Oy

10 kommenttia:

 1. Hyvin samat ajatukset oli näemmä sullakin leivän suhteen :) Valmiiksi jauhoseokseksi tämä oli kyllä oikein kelpo tuote! Varmasti käytetään meillä jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan positiivinen kuva jäi tästä tuotteesta. Ihan sama juttu vain kävi kuin sinullakin, että leipään tuli enemmän leveyttä kuin korkeutta, mutta ei se suuri miinus ollut. Tosi hyvää kuitenkin, kun aina luullut, että tällaiset ei voi maistua kotitekoiselta. Nyt tuli samalla joululeivätkin tehtyä.:)

   Poista
 2. Hyvältä näyttää leipäsi, niin kokonainen kuin valmiit muna-anjovisleivätkin.;) Täytyisiköhän laittaa leipä kokeiluun jouluksi.:) Kaikki mikä helpottaa jouluaskareita, on tervetullutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Useimmiten meillä tämän tyyppiset leivät päällystetään kananmunilla ja anjoviksella. Se vain on niin pettämätön yhdistelmä vuodesta toiseen.:) Kokeile vaan. Helpottaa tämä hieman jouluaskareita, kun muutenkin sitä leipomista nyt riittää. Tämä tulee vaivatta siinä sivussa.:)

   Poista
 3. Hyvän näköinen leipä ja kiva tietää että tuollainen on olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Uskoisin, että tälle leivälle ihan menekkiäkin on, kunhan ihmiset sen löytävät.:)

   Poista
 4. Ihan kiva idea, kiireiselle varmasti hyvä apu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tällekin tuotteelle varmasti paikkansa on.:)

   Poista
 5. Tätä on moneen kertaan kokeiltu ja aina onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi leivän teko enää paljon helpompaa olla. Tässä ei paljon vikaan voikaan mennä, kunhan huolehtii, että neste on riittävän lämmintä, jotta hiiva alkaa toimia.:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-