keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Palsternakkalaatikko


Jääkaapissa oli puolitoista palsternakkaa, jotka halusin jouluksi sieltä pois. Mieleeni tuli ajatus, millaista joululaatikkoa palsternakasta mahtaisi tulla. Tuumasta toimeen ja kokeilemaan. Jo pelkästään maustettu sose maistui hyvältä ennen uuniin laittoa, eikä palsternakkalaatikko paistonkaan jälkeen yhtään hassumpaa ollut. Jos pidät palsternakasta, niin tämä laatikko on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Kaikkihan ei palsternakan mausta pidä, joten silloin ei varmasti laatikkokaan maistu. Palsternakka on yksi suosikkijuureksistani, niin laatikkokin oli kiva lisä joulupöydässä, ja toi pientä vaihtelua perinteisten laatikoiden rinnalle. Joulupöytämme on aina hyvin perinteinen, ja blogista reseptit jo löytyykin, joten paljon muuta jouluista postattavaa ei olekaan palsternakkalaatikon lisäksi. Perinteinen joulu on meille mieluisa ja yleensä jotain pientä uutta tulee kokeiltua vanhojen suosikkien lisäksi. Osa uusista kokeiluista jää joulupöytään, osa ei. Palsternakkalaatikko taitaa jäädä. Koska kyseessä oli siis kokeilu, reseptin ainesmäärillä tulee aika pieni laatikko. Jouluna siitä kuitenkin riittää syömistä useammalle, kun pöydässä on niin montaa muutakin.

Palsternakkalaatikko

600 g palsternakkaa
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
2 rkl vaaleaa siirappia
valkopippuria
muskottipähkinää
inkivääriä
suolaa

Päälle:
korppujauhoja
voinokareita

Keitä suolalla maustetussa vedessä kuoritut palsternakkalohkot kypsiksi. Palsternakka kypsyy n. 15 - 20 minuutissa. Kaada keitinvesi pois ja soseuta palsternakat sauvasekoittimella. Sekoita jäähtyneeseen soseeseen kuohukerma ja kananmuna. Mausta sose vaalealla siirapilla, valkopippurilla, muskottipähkinällä, inkiväärillä ja suolalla. Kaada sose voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle hieman korppujauhoja. Lisää päälle muutama voinokare ja paista uunissa 150 asteessa n. 2 tuntia.

maanantai 18. joulukuuta 2017

Shelterin mallasleipä - kinuskileipä


Leipä kuin kinuski! Tämä lause kiinnitti huomioni Soppa365 -sivustolla, ja tiesin heti tässä olevan reseptin, jota on pakko kokeilla. Kyseessä on siis Shelter-ravintolan rakastetuin herkku, mallasleipä, joka päälle sivellyn voi-siirappiseoksen ansiosta maistuu ihan kinuskille. Mallasleivät ovat muutenkin herkullisia, joten mitähän leivästä tulee kinuskisella lisällä? Yksi parhaista leivistä, jota olen koskaan syönyt. Tai uskaltaisin jopa väittää, että parasta koskaan syömääni leipää. Leivoin viime perjantaina ohjeella tulevat kaksi leipää, ja toinen leipä hävisi saman päivän aikana. Toisen sentään ehdin pelastamaan pakastimeen joulua varten. Leipä oli niin hyvää, että seuraavana aamuna laitoin heti ensimmäiseksi maltaat likoamaan uutta leipäsatsia varten. Shelterin mallasleivät ovat todella helppotekoisia ja sopivat hyvin joululeiviksi. Ja epäilen, etteivät leivät jää meillä pelkästään jouluherkuksi. Kyllä näitä on leivottava pitkin vuotta. Jos pelkästään leipä on Shelterissä näin hyvää, millaista ruoka sitten mahtaakaan olla? Pitääköhän tässä alkaa suunnittelemaan Helsingissä käyntiä...


Shelterin mallasleipä
(2 leipää)

2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl kuuma vettä
1 1/2 dl tummaa siirappia
3 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 rkl suolaa

Voi-siirappi:
1 dl tummaa siirappia
100 g voita

Kaada mallasrouhe (yleiskoneen) kulhoon. Kiehauta vesi, sekoita se mallasrouheen joukkoon ja anna seoksen turvota huoneenlämmössä 2 tuntia. Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon siirappi, kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15 – 20 minuuttia, kunnes taikina kiiltää. Lisää suola ja vaivaa koneella vielä pari minuuttia tai käsin 5 minuuttia. Voitele kaksi leipävuokaa (noin 30 cm). Jaa taikina vuokiin ja anna leipien kohota huoneenlämmössä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmista voi-siirappi. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes sitä on jäljellä noin puolet. Anna seoksen jäähtyä. Paista leipiä uunissa 30 – 40 minuuttia. Ota leivät uunista ja kumoa ne uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele leipiin kauttaaltaan reilusti voi-siirappia ja paista vielä 5 minuuttia 180-asteisessa uunissa.


lauantai 9. joulukuuta 2017

Vorschmack


Tein itsenäisyyspäivän aterialle pitkästä aikaa vorschmackia. Kaupasta löytyi edulliseen hintaan luomukaritsan jauhelihaa ja kotona odotteli paketti luomunaudan jauhelihaa. Siitä se ajatus vorschmackista sitten lähti. Useimmiten vorschmack tehdään lampaasta, mutta karitsakin käy hyvin. Itse olen tähän saakka tehnyt vorschmackista riistaversion peuran jauhelihasta. Siitäkin tulee hyvä vorschmack, koska peurassa on paljon makua. Vorschmackia voisi pitää hyvinkin arkisena ruokana. Onhan se jauhelihaa ja anjovista. Vorschmack on kuitenkin todella herkullista ja valmistus vie aikaa, joten juhlapöytäänkin se kelpaa mainiosti. Ainakin meillä.


Vorschmack

400 g karitsan tai lampaan jauhelihaa
300 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
3 - 4 valkosipulin kynttä
100 g anjovista liemineen
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl konjakkia
3 - 4 dl vettä
suolaa
jauhettua valkopippuria

Kuumenna pannulla öljy ja ruskista jauhelihat erissä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit pannulla pehmeiksi. Anna jauhelihan ja sipuleiden jäähtyä ja jauha sitten monitoimikoneessa yhdessä anjoviksen kanssa puolikarkeaksi seokseksi. Lisää seokseen anjoviksen liemi sekä tomaattipyre. Lisää vettä niin, että seoksesta tulee löysähköä massaa. Mausta massa konjakilla, valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kaada seos uunivuokaan. Kypsennä uunissa 150 asteessa vähintään kolme tuntia, mielellään vielä kauemmin kunnes massa sakenee niin, että sitä pystyy lusikalla muovailemaan. Sekoita seosta muutaman kerran kypsentämisen aikana, mutta anna lopuksi annoksiin tulla hyvä pinta. Tarjoile vorschmack perunamuusin tai uuniperunoiden, etikkasäilykkeiden sekä smetanan kera.


torstai 7. joulukuuta 2017

Koivuhalko lakka-ruiskääretorttu


Leivoin itsenäisyyspäiväksi kääretortun. Tein pitkästä aikaa pohjan ruisjauhoista ja siitä tuli ihanan pehmeä ja kuohkea. Ruisjauhoissa on enemmän makuakin kuin vehnäjauhoissa. Aikomuksenani oli tehdä kääretorttuun puolukkainen täyte, mutta suunnitelma muuttui, kun kaupassa oli lakka-tuorejuustot tarjouksessa. Kun kaapissa oli vielä lakkahilloakin, puolukat saivat jäädä tällä kertaa. Koska kaapissa oli valkoista sokerimassaakin ja, jostain kumman syystä, unohtunut palanen tummaa suklaata (miten se on meillä mahdollista?), innostuin vielä päällystämään kääretortun massalla ja koristelemaan suklaalla koivuhaloksi. Näin kääretortustakin tuli juhlapäivänä juhlavampi. Koivuhalko kääretorttu sopisi hyvin myös juhannuksen makeaksi leivonnaiseksi.

Koivuhalko lakka-ruiskääretorttu

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g lakka-tuorejuustoa
(maun mukaan tomusokeria)
1 - 1 1/2 dl lakkahilloa

Päälle:
valkoista sokerimassaa
n. 20 g tummaa suklaata

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut ruissihtijauhot sekä leivinjauhe. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200 asteessa n. 7 - 9 min., kunnes pohja on kypsä. Ota uunipelti uunista ja kumoa kääretorttupohja toiselle leivinpaperille. Anna jäähtyä ja poista pohjapaperi. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon lakka-tuorejuusto. Lisää tarvittaessa hieman tomusokeria, mutta ota huomioon lakkahillon ja sokerimassan makeus. Levitä kääretorttupohjan päälle ohut kerros lakkahilloa ja hillon päälle reilu puolet kerma-tuorejuustoseoksesta. Kääri torttu napakaksi rullaksi ja kääri esim. leivinpaperin ja folion sisälle. Käännä saumapuoli alaspäin ja anna tortun olla viileässä muutama tunti. Poista kääretorttu paketista. Levitä kääretortun pinnalle loppu kerma-tuorejuustoseoksesta ohueksi kerrokseksi. Kaulitse valkoinen sokerimassa ohueksi levyksi ja päällystä kääretorttu. Paloittele suklaa mikron kestävään astiaan ja sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Koristele kääretortun pinta sulalla suklaalla käyttäen esim. cocktailtikkua.

maanantai 4. joulukuuta 2017

Persimon nice cream


Persimonit ovat olleet taas sesongissa jonkun aikaa ja niitä on tullut syötyä jo useampi sellaisenaan. Vähän aikaa sitten tein pitkästä aikaa nice creamia eli jäisistä banaaneista tehtyä jäätelön oloista herkkua. Mukaan laitoin nyt myös persimonia ja siitä nice cream sai lisää hyvää makeutta. Nice cream on ihanan raikas  ja kevyt herkku, joka sopii myös monelle ruoka-aine-allergikolle jäätelön korvikkeeksi. Pakastimessa kannattaakin aina pitää banaanin siivuja varalla, jos herkkuhammasta alkaa kolottamaan. Pakastetusta banaanista pyöräyttää nopeasti "jäätelöä" tai käyttää smoothieiden pohjana.

Persimon nice cream

2 banaania
1 persimon
tilkka vaniljauutetta

Lisäksi:
kaakaonibsejä
persimonia

Kuori ja siivuta banaanit pakasterasiaan. Kuutioi persimon rasiaan mukaan. Anna hedelmien jäätyä vähintään muutama tunti. Laita jäiset hedelmät blenderiin ja anna koneen pyöriä, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Pidä välillä taukoa, ettei kone kuumene liikaa. Mausta persimon nice cream vaniljauutteella ja tarjoile kaakaonibsien sekä pakastamattoman persimonin kuutioiden kera.