perjantai 6. syyskuuta 2013

Välimeren halloumi-kasvispiirakka


Mieleni teki leipoa jokin suolainen piirakka pitkästä aikaa. Halloumia en ole koskaan kokeillut leipomuksissa, joten lähdin kehittelemään piirakkareseptiä sen ympärille. Koska erilaisia kasviksia oli kaapit pullollaan, piirakkaan pääsivät halloumin kaveriksi munakoiso, kesäkurpitsa, paprika, sipuli ja valkosipuli. Siis samat kasvikset kuin ratatouillessa, tomaattia lukuun ottamatta. Kirsikkatomaattejakin oli tarkoitus alun perin piirakan päälle laittaa jokunen, mutta jätin ne sitten pois, koska vuoka oli lopulta uuniin laitettaessa niin täynnä. Eikä tomaattien puute mitään haitannutkaan. Leivinjauhekin unohtui pohjataikinasta pois. Muistin sen vasta, kun taikinan teko oli jo siinä vaiheessa, että oli myöhäistä, mutta ei sekään lopputuloksessa mahdottomasti haitannut. Piirakkapohjaksi tein taas suosikkini, eli perunasosejauhepohjaisen taikinan. Pohjassa on hyvä maku ja se on kivan pehmeä, varsinkin kun muistaa laittaa sen leivinjauheenkin mukaan.

Välimeren halloumi-kasvispiirakka

Pohja:
1 dl perunasosejauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 dl kylmää vettä

Täyte:
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
Olympos -yrttimausteseosta
suolaa
n. 1/2 pkt Halloumi-juustoa

Paistamiseen:
voita, juoksevaa kasvisrasvavalmistetta, ruokaöljyä tms.

Päälle:
tuoretta persiljaa

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon hieman pehmennyt voi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka viileään n. 30 minuutiksi. Pistele pohjataikinaan haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia. Kuori ja viipaloi ohuiksi siivuiksi punasipuli, hienonna valkosipulin kynnet. Kuutioi paprika ja leikkaa halutessasi osa piirakan päälle koristesuikaleiksi. Kuutioi munakoiso ja kesäkurpitsa. Kuullota kasvikset erissä pannulla pehmeiksi. Sekoita kasvikset lopuksi keskenään (muista ottaa koristepaprikasuikaleet joukosta). Ota pannu liedeltä. Sekoita keskenään jogurtti, ruokakerma, sekä munat, ja sekoita jäähtyneen kasvisseoksen joukkoon. Mausta seos yrttimausteseoksella sekä suolalla, ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Leikkaa halloumi viipaleiksi ja lado siivut ja paprikasuikaleet piirakan päälle. Paista vielä n. 30 minuuttia. Ripottele valmiin piirakan päälle hienonnettua persiljaa.

12 kommenttia:

  1. Onpas ihana! Tässä voisi olla sopiva tarjottava tulevaisuudessa siintäviin tupaantlijaisiini. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka oli tosi ihanaa. Aika nopeasti loppui.;) Varmasti sopisi myös tupaantulijaisiin.:)

      Poista
  2. Ihanalta kuulostaa! Halloumi on aivan ihanaa, kiva idea laittaa sitä piirakkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli ja halloumi sopi hyvin myös näin käytettäväksi. Pitää laittaa sitä jatkossa useamminkin piirakoihin.:)

      Poista
  3. Tosi herkullisen näköistä piirakkaa. halloumifaneja olemme, vaan leipomuksiin en minäkään sitä ole käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Halloumi on tosi hyvää. Aina on tullut sitä vain paistettua tai grillattua johonkin salaatteihin. Hyvin käy kuitenkin myös leipomuksiin.:)

      Poista
  4. ♪♫° ·.
    Passei para uma visitinha.
    Receita maravilhosa!
    Essas fotos são irresistíveis, dão água na boca.

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ♪♫° ·.
    º° ✿✿ ·.

    VastaaPoista
  5. Hyvin toimi piirakassa. Ja oli kyllä hyvä piirakka. Eihän noilla aineksilla voi paljon vikaan mennäkään.:)

    VastaaPoista
  6. upea kasvispiirakka,nam

    VastaaPoista
  7. Voisikohan tavallisen ruokakerman tilalla käyttää Valion grillattu paprika ruokakermaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti voi. Jättää sitten tarvittaessa vaikka kokonaan pois yrttimausteseoksen ja suolan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-