perjantai 28. toukokuuta 2021

Mausteinen uunilohi pikkelöidyllä punasipulilla

Pyrimme syömään kalaa vähintään kerran pari viikossa. Useimmin syömme lohta, joten sen valmistamiseen kaipaa aina uusia ideoita. Pidämme mausteisesta ruoasta, ja sriracha on osoittautunut hyväksi lohen maustajaksi. Niinpä tämäkin kirjolohi sai pinnalleen srirachapohjaisen kastikkeen ja kypsennyksen jälkeen lisäsin päälle vielä pikkelöityä punasipulia, kapriksia, sitruunaviipaleita ja herneen versoja. Pikkelöity sipuli ja sitruuna antaa mausteiselle lohelle hyvää raikkautta ja hapokkuutta, kaprikset kivaa suolaisuutta.

Mausteinen uunilohi pikkelöidyllä punasipulilla

n. 600 - 800 g kirjolohifilee
suolaa
mustapippuria myllystä

Maustekastike:
1 rkl srirachaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl soijakastiketta

Pikkelöity punasipuli:
1 pieni punasipuli
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
ripaus suolaa

Lisäksi:
kapriksia
sitruuna
herneen versoja

Valmista ensin pikkelöity punasipuli. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Laita sipulit lasipurkkiin. Kiehauta liemi ja kaada purkkiin sipulien päälle. Anna maustua vähintään tunti tai yön yli. Valmista lohi. Laita kirjolohifilee uunipellille leivinpaperin päälle. Mausta pinta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita yhteen sriracha, hunaja ja soijakastike. Levitä kastike lohen pinnalle. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 15 - 20 min., kunnes kala on mehevän kypsää. Lisää päälle pikkelöityä punasipulia, kapriksia, sitruunan siivuja sekä herneen versoja. 

torstai 27. toukokuuta 2021

Halloumi-nokkosmunakas

 

Nyt alkaa pihasta ja luonnosta löytyä taas tuoretta, vihreää syötävää. Eilen keräsin pihan reunoilta muutaman nokkosen oksan ja tein meille lounaaksi munakkaan, mihin nokkoset sujautin mukaan. Lisäksi paistoin munakkaan päälle halloumisiivuja. Sopivan ruokaisa lounasateria, melko nopea valmistaa ja maukasta.

Halloumi-nokkosmunakas

4 - 5 dl nokkosta
1 pkt halloumia
6 kananmunaa
1/2 dl vettä tai maitoa
ripaus suolaa

Pannulle:
ruokaöljyä tai voita

Laita nokkosten ryöppäystä varten vesi kiehumaan. Puhdista ja huuhdo nokkoset. Ryöppää nokkosia kiehuvassa vedessä minuutti pari. Valuta ja jäähdytä. Hienonna nokkosia hieman veitsellä. Riko kananmunat kulhoon, lisää vesi tai maito ja sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon nokkoset ja suola. Leikkaa halloumi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannulla rasva ja lisää pannulle munakasmassa. Paista miedolla lämmöllä. Tällä välin paista halloumiviipaleet kuivalla parilapannulla molemmin puolin, kunnes viipaleiden pinta saa väriä. Lisää halloumiviipaleet munakkaan päälle ennenkuin munakkaan pinta ehtii kokonaan hyytyä. Paista munakasta vielä sen aikaa, kunnes pinta juuri ja juuri hyytyy.

torstai 20. toukokuuta 2021

Pellavaiset hapanjuurivohvelit

 Valo24h -pellavansiemenet sekä Makumarjan luomumansikkahillo saatu Korjuu.comilta.

Tein lauantaina hapanjuuripohjaisen vohvelitaikinan. Taikina sai rauhassa valmistua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sunnuntaina pihatöiden lomassa oli helppo sitten käydä välillä paistamassa vohveleita välipalaksi. Vohvelitaikinaan laitoin Valo24h:n paahdettuja ja rouhittuja pellavansiemeniä. Paahdettu pellavarouhe antaa rapean pähkinäistä makua ja niitä voi lisätä sellaisenaan vaikka jogurttiin, rahkaan tai puuroon. Pellavarouhe on hyvä lisä myös erilaisiin taikinoihin, leipiin tai sämpylöihin, vohveleihin ja lettuihin, kääretorttuun jne. Ruoanlaitossakin paahdettua pellavarouhetta voi hyödyntää monin tavoin. Vain yksi ruokalusikallinen pellavarouhetta riittää päivittäisen omega-3-tarpeen tyydyttämiseen. Rapeat pellavaiset hapanjuurivohvelit maistuivat Makumarjan luomumansikkahillon ja kermavaahdon kera kahvitauolla.

Pellavaiset hapanjuurivohvelit

100 g hapanjuurta
2 dl maitoa
2 dl vichyvettä
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl Valo24h paahdettua rouhittua pellavaa
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
50 g voisulaa

Sekoita hapanjuuri, maito, vichyvesi, vehnäjauhot ja pellavarouhe. Lisää sokeri, suola ja voisula. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa seuraavaan päivään. Paista vohveliraudalla ja tarjoa mansikkahillon ja kermavaahdon kera.

Instagram-tilillä on giveaway, josta on mahdollisuus saada Valo24h pellavarouheita!