perjantai 15. lokakuuta 2021

Suppilovahveropiirakka

 Mausteet saatu: Yrttipaja.

Tänä syksynä on saatu taas tosi hyvä sienisato. Nyt viime aikoina olen käynyt lähimetsästä keräämässä suppilovahveroita. Osa on mennyt pakastimeen, osa annettu, ja osa valmistettu heti. Suppilovahveropiirakkaa leivoin jokin aika sitten ja maustoin piirakkaa Yrttipajan maustesuolalla ja valkosipulisekoituksella. Yrttipaja on Euran Kauttualla toimiva kotimainen perheyritys, jonka toiminnan pääpaino on villeinä kerättyjen ja luonnollisesti tuotettujen kasvien tuottamisessa, jatkojalostamisessa ja myynnissä. Yrttipajan valikoimista löytyy kotimaiset, ympäristöystävälliset ja laadukkaat vaihtoehdot sekä keittiöön että kosmetiikkaan. 

Suppilovahveropiirakka

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
ripaus Yrttipajan Maustesuolaa
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
5 dl suppilovahveroita
1 prk ranskankermaa
3 kananmunaa
1 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
2 - 3 tl Yrttipajan Maustesuolaa
2 tl Yrttipajan Valkosipulisekoitusta
mustapippuria myllystä

Paista pannulla suppilovahverot. Nosta pannu syrjään ja anna hetki jäähtyä. Nypi keskenään huoneenlämpöinen voi ja jauhot, joihin on sekoitettu Maustesuola. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina irtopohjavuoan leivinpaperilla vuoratulle pohjalle ja hieman reunoille. Sekoita suppilovahveroiden joukkoon ranskankerma, kananmunat, ruokakerma ja juustoraaste. Mausta seos Maustesuolalla, Valkosipulisekoituksella ja mustapippurilla. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Kypsennä 200 -asteisen uunin keskitasolla n. 30 min.

torstai 30. syyskuuta 2021

Kurpitsaleipä

 

Meidän kurpitsasatomme oli tänä vuonna huikea! Kasvatin neljä kurpitsaa joiden yhteispaino oli yli 50 kiloa. Isoin kurpitsa painoi 20 kiloa. Osa kurpitsoista lahjoitettiin, ja lopun käytin itse. Osan keitin soseeksi ja laitoin pakastimeen. Kurpitsasosetta voi hyödyntää monin eri tavoin, pizzassa tomaattikastikkeen sijaan, sosekeitoissa, taikinoissa jne. Halusin heti kokeilla kurpitsaleipää, koska olen nähnyt kuvia hienoista, kurpitsan muotoisista leivistä. Muoto leipään saadaan, kun leivän ympärille solmitaan paistilankaa ja sitten paistetaan. Hieman pelkäsin miten hapanjuuritaikinani tällä kertaa käyttäytyy uunissa, repeytyykö se vai mitä tapahtuu, mutta hienostihan se paistokin sujui ja leivästä tuli juuri oikean muotoinen ilman repeämiä.  

Kurpitsaleipä

100 g aktiivista vehnäjuurta
240 g löysää kurpitsasosetta
375 g vehnäjauhoja
8 g suolaa

Lisäksi:
paistilankaa
kanelitanko

Mittaa kulhoon juuri, kurpitsasose sekä jauhot. Sekoita, älä vaivaa. Anna taikinan olla autolyysissä n. 1 tunti. Lisää taikinaan suola puristelemalla. Vaivaa taikinaa kevyesti nostelemalla sitä kulhon kulmista keskelle. Siirrä taikina öljyttyyn kannelliseen rasiaan. Anna levätä huoneenlämmössä ja taittele 30 minuutin välein kolme kertaa taikinan kohotuksen alussa. Kohota taikinaa kaikkiaan n. 4 tuntia. Nosta taikina työtasolle ja esimuotoile. Anna leivän levätä n. 15 min. Tee lopullinen muotoilu ja laita leipä pyöreään jauhotettuun kohotuskoriin. Laita kylmälepoon ja paista leipä seuraavana päivänä. Mittaa paistilangasta 5 - 6 pätkää, jotka saat kiedottua leipän ympäri. Asettele pätkät leivän päälle ristiin ja solmi päät yhteen toiselta puolelta. Paista leipää 250 asteessa 15 min. Muista kosteuttaa uuni. Laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 20 min. Ota leipä uunista, poista narut ja anna leivän levätä n. 1 tunti. Työnnä leipään kannaksi kanelitanko.


maanantai 27. syyskuuta 2021

Omena-ruusukvittenihillo

Yksi suosikkikasveistani meidän pihassa on japanin ruusukvitteni. Pidän kasveista, jotka ovat sekä koristeellisia että hyötykäyttöön sopivia. Japanin ruusukvitteni tekee pieniä happamia hedelmiä, joita Pohjojan sitruunoiksikin kutsutaan niiden kirpakan maun vuoksi. Japanin ruusukvittenimme teki tänä vuonna mukavasti satoa ja pääsin keittelemään siitä hilloa. Ruusukvittenin hedelmät ovatkin parhaimmillaan hyytelöissä ja hilloissa, ja sopivat ne marmeladeihin ja mehuihinkin. Ruusukvittenilikööriäkin olen silloin tällöin tehnyt. Hillona ruusukvittenit ovat kuitenkin mielestäni parhaita. Kirpakkaa makua taittaakseni lisään joukkoon useimmiten myös omenaa. Niin tälläkin kerralla, koska omenasato on ollut ihan valtaisa. Omena-ruusukvittenihillo on loistava makupari koville voimakkaan makuisille juustoille juustotarjottimella. Sopii se hyvin myös kakkujen ja kääretorttujen väliin.

Omena-ruusukvittenihillo

500 g ruusukvittenin lohkoja
500 g omenan lohkoja
tilkka vettä
1 pkt hillo-marmeladisokeria

Lohko ruusukvittenit ja omenat ja poista siemenet. Mittaa lohkot kattilaan, lisää tilkka vettä ja kiehauta. Keitä, kunnes lohkot pehmenevät ja soseuta sitten sauvasekoittimella. Lisää hillo-marmeladisokeri ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Keitä 2 - 5 min. sekoittaen. Kuori pinnalta vaahto. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje ja säilytä viileässä.