torstai 5. syyskuuta 2013
Aamiaissämpylät
Kukapa meistä ei haluaisi aloittaa aamuaan uunituoreilla, itse leivotuilla sämpylöillä? Mutta kuka jaksaa aamulla aikaisin nousta sämpylöitä leipomaan, varsinkaan kiireisinä arkiaamuina? No, tällä reseptillä aamiaispöytäänkin saa käden käänteessä tuoreet, lämpimät sämpylät. Taikina tehdään jo illalla, leivotaan valmiiksi sämpylöiksi ja kohotetaan yön yli jääkaapissa. Aamulla ei enää tarvitse muuta kuin voidella sämpylät ja laittaa uuniin kymmeneksi minuutiksi. Niinpä meilläkin oli tänä aamuna uunituoreet sämpylät pöydässä jo puoli seitsemältä. Aamiaisen pöytään saamisessa ei mennyt kuin vartti siitä, kun nousin kellon soidessa ylös. Helppoa ja nopeaa. Vai mitä?
Aamiaissämpylät
25 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 rkl ruokaöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl vehnäleseitä
6 - 7 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
vettä
Pinnalle:
vehnäleseitä
Murenna hiiva kulhoon, kaada päälle osa kylmästä vedestä ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loppuvesi, öljy, sokeri, suola, vehnäleseet ja lähes kaikki vehnäjauhot. Säästä hiukan leipomiseen. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa jauhoja apuna käyttäen tasaiseksi tangoksi. Leikkaa tanko 12 yhtä suureksi palaksi ja pyörittele pitkänomaisiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja taputtele kevyesti hiukan matalammiksi. Peitä sämpyläpelti leivinliinalla ja kääräise lopuksi muovikelmuun tai muovipussiin. Pane pelti jääkaappiin ja anna kohota siellä yön yli. Ota pelti jääkaapista ja pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 8 - 10 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä hetki ritilällä ja tarjoa ne sitten aamiaiseksi erilaisten leivän päällysteiden kanssa.
Tunnisteet:
Aamiainen & brunssi,
Ruoka,
Suolaiset leivonnaiset
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Herkullisen näköisiä! Pitääpä kokeilla joku syysaamu :)
VastaaPoistaminttusblog.blogspot.fi
Hyviä, pehmoisia ovat. Kokeile vaan.:)
PoistaSama menetelmä toimii myös pullataikinan tekemisessä.
VastaaPoistaOlen tehnyt pullataikinan kylmään nesteeseen,muotoillut sen jääkaappiin ja
seuraavana päivänä vain pullat kohoamaan hetkeksi huoneen lämpöön ennen paistamista.
Totta, tuoretta pullaakin voisi samoin metodein tehdä. Viikonloppuaamuna maistuisikin myös tuore pulla.:)
PoistaHyvännäköisiä sämpylöitä!
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaVoih.. tuoreita sämpylöitä! Ei kyllä voisi päivä paremmin alkaa!!
VastaaPoistaMikäs sen parempaa kuin juuri uunista tullut sämpylä. Näillä päivä alkaa mukavasti.:)
PoistaTätä pitääkin kokeilla. Yleensä sämpylät ovat viikonloppu aamujen herkkua! :)
VastaaPoistaKokeile.:) Viikonloppuisin on paremmin aikaa aamiaisen valmistamiseen, mutta näin saa sämpylöitä nopeasti myös arkena.:)
PoistaOnpa helppotekoiset sämpylät:)
VastaaPoistaNiin on.:)
PoistaMukavaa on jo aamulla saada uunituoretta leipää pöytään. Aina se kaupan leivän voittaa.:) Varmasti kaikki tykkäävät, kun saavat vasta leivottua leipää aamiaisella. Tulee niin ihana tuoksukin vasta leivotusta.:) Leseet tekevät hyvää. Taikinaan voisi hyvin lisätä myös vaikka jotain siemeniä, pellavaa, auringonkukkaa... Laittaisi vaikka hieman vähemmän leseitä.;)
VastaaPoista