perjantai 21. kesäkuuta 2013
Louhisaaren juoma eli herukanlehtijuoma
Teen kesäisin aina mustaherukan lehdistä Louhisaaren juomaa, ja nyt tein kesän ensimmäisen erän juhannusjuomaksi. Ihana, herukkainen tuoksu täytti talon, kun juoma oli tekeytymässä. Herukan lehdistä valmistettu juoma on hyvän makuista ja raikasta, ja se maistuu kuumina hellepäivinä. Juomaa voi tehdä sitruunahapon sijaan myös hiivalla, mutta itse suosin sitruunahappoa. Sen kanssa juoma valmistuu nopeasti ja helposti.
Louhisaaren juoma eli herukanlehtijuoma
5 l mustaherukan lehtiä
8 l vettä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria
Laita lehdet kattilaan kerroksittain sitruunahapon kanssa, kaada kiehuvaa vettä päälle, anna olla yön yli. Siivilöi lehdet pois, kiehauta, lisää sokeri. Tarjoile viileänä, joko laimennettuna tai ei.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tuo onkin ihan mahtava juoma.Tutustuin siihen muutama kesä sitten Tertin kartanossa ja ihastuin:-) sen jälkeen oli pakko pyytää ystävältä herukan lehtiä ja postasinkin siitä.toivottavasti saan tuota tänäkin kesänä! Hyvää juhannusta:-)
VastaaPoistaJuoma on tosi ihanan makuista. Kesällä sitä on pakko aina muutaman kerran tehdä. Toivottavasti sinäkin sitä taas saat. Kiitos samoin!:)
PoistaOlen lisännyt palan tuoretta inkivääriä on hyvä aromi
PoistaKuulosta ihanalta ja muistuta paljon seljankukkan mehun tekoon. Pitäisi kokeilla!
VastaaPoistaMonista eri aineksista voi mehuja tehdä tähän tapaan. Tässä juomassa on tosi ihana aromi. Kannattaa kokeilla, jos lehtiä on käytettävissä.:)
PoistaTämä kuulostaa ihanalta ja minusta on niin hienoa kun kaikkia luonnonantimia käytetään Hyväksi :) Herukanlehdissä on ihanan vahva aromi. Onko tässä merkitystä, että onko lehdet nuoria vai vanhoja??? Jospa innostuisin kokeilemaan!
VastaaPoistaTämä on tosi hyvää. Kerran kun tekee, niin sitten pitää tehdä joka kesä.:) Luonnossa olisi paljon kaikenlaista mitä voisi hyödyntää, kun vain tietäisi ja osaisi. Herukanlehdet tuoksuvatkin tosi hyvälle. Jo niiden kerääminenkin on mukavaa, kun niiden tuoksu täyttää ilman. Normaalisti olen ehtinyt juomaa tekemään vasta vähän myöhemmin kesällä, jolloin lehdet on olleet vanhempia. Nyt poimein mukaan vanhempia lehtiä sekä aika paljon uusia vaaleamman vihreitä lehtiä sellaisista uusista versoista, mitkä pitää poistaa. Nuoria lehtiä oli sen verran paljon, että väri jäi hieman vaaleammaksi kuin muina kertoina, mutta maku oli kuitenkin kutakuinkin sama. Juomaa kannattaa ehdottomasti kokeilla.:)
PoistaLisään pienen palan inkivääriä pilkottuna kannattaa kokeilla😊
PoistaLouhisaaren juoma on ihana kesäjuoma. Maistuu melkeinpä sille kuin lehdet tuoksuu. Mustaherukassa on ihana tuoksu.:) Meillä jäi Mojitot tekemättä, vaikka limettejäkin olisi ollut. Mutta onhan tässä kesää vielä... Mojito on hyvä kesädrinkki.:)Niin, mitenkähän sitä voisi rommin korvata Mojitossa... Jääkö juoma turhan pliisuksi, jos sekoittelee sen kaikista muista aineksista, mutta jättää vain rommin pois? Mansikka- ja/tai vadelmamojitoakin kannatta kokeilla. Ne ovat myös todella hyviä.;)
VastaaPoistaMeillä tehtiin kotona lapsuudessa Louhisaaren simaa aina vapuksi tavallisen siman asemesta ja välillä muulloinkin.
VastaaPoistaHiivan kanssa tehtyä voisinkin välillä kokeilla. On tuossa juomassa hieno maku. Kiva, kun lehtiäkin voi noin hyödyntää.:)
PoistaSäilyykö juoma kuinka pitkään? :)
VastaaPoistaItse käyttäisin juoman noin kahden viikon sisällä. Pakastaakin kuulemma voi, joten jos tuntuu, ettei ehdi käyttämään, niin pakkaseen sitten osa.:)
PoistaJuuri nyt tekeillä. Itse laitan hieman vähemmän sitruunahappoa, n.30-40gr
VastaaPoistaNyt ei ole tullut pariin vuoteen tehtyä. Tarvitsisi kyllä tehdä, kun on niin hyvää.:)
Poista