Lanttukukko on tuttu herkku jo lapsuudesta saakka. Mummo teki isoja lanttukukkoja, joista leikattiin syöjille siivuja, mutta meillä kotona alettiin leipoa pieniä kukkosia. Kukkosista pidän itse enemmän, koska niissä on enemmän kuorta kuin leikatuissa siivuissa, ja niitä on huomattavasti helpompi syödä. Pienet kukkoset myös kypsyvät uunissa nopeammin. Lanttukukkosia meillä leivotaan muutaman kerran talven mittaan. Omiin kukkosiini laitan pelkästään lanttua täytteeksi, lihansyöjä saa kukkosiin myös possua. Kuoritaikinan voi tehdä pelkästään ruisjauhoista, mutta voi joukkoon sekoittaa hieman vehnäjauhojakin sitomaan taikinaa enemmän ja hieman miedontamaan rukiin makua.
Lanttukukkoset
Taikina:
4 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 11 dl hienoa täysjyväruisjauhoa
lanttu
kasvislientä
suolaa
siirappia
voita
(possun kylkisiivuja)
Voiteluun:
voisulaa tai lantun keitinlientä
Kuori lanttu ja leikkaa se ohuiksi siivuksi. Keitä lanttusiivut kypsäksi kasvisliemessä. Kaada keitinvesi tarvittaessa talteen, ja mausta lanttusiivut siirapilla ja lisää tarpeen mukaan suolaa. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Ota taikinasta nokareita ja kaulitse ne jauhotetulla alustalla soikeiksi n. 3-5 mm vahvuisiksi kuoriksi. Laita jokaiselle kuorelle lanttusiivuja, muutama voinokare sekä halutessasi paloiteltuja possun kylkisiivuja. Taita kuori vastakkaiselta laidalta toiselle laidalle ja paina reuna tiiviisti kiinni. Paista 225 - 250 asteessa n. 40 min. Ota kukot uunista ja voitele voisulalla tai lantun keitinliemellä. Kääri kukot yksittäin voipaperin sisälle sekä siihen päälle vielä foliota ja laita paketit liinan alle. Näin reuna ja kuori pehmenevät.
En ole koskaan tehnyt lanttukukkosia, mutta kuulostavat herkullisilta!
VastaaPoistaKannattaa joskus kokeilla, jos vain pitää lantusta ja ruiskuoresta. Kukot on hyviä!:)
PoistaNam, tulee ihan lapsuus mieleen. Minun synnyinkodissani tehtiin hyvin usein kaikenmoisia kukkoja (sekä äiti että isä olivat karjalasta savoon muuttaneita) niin peruna-, lanttu-, liha-, kuin erilaisia kalakukkojakin. Semmosia isoja lakikukkoja tai sitten helppoa patakukkoa. Tällaiset pienet ovatkin söpöjä...vieläköhän sitä saisi ennen joulua aikaiseksi kukon teon??
VastaaPoistaKarjalasta meidänkin suku on lähtöisin. En kuitenkaan muista, että lantun lisäksi olisi muita kukkoja tehty. Taisi lanttukukot olla parhaita.:) Itse teen joskus aina avonaisia lohikukkoja, ja joskus on tullut tehtyä ihan umpinaisia kalakukkojakin. Lanttukukot on mukavia tällaisina pieninä, kun lanttutäyte pakkaa aina pursuamaan ulos. Näitä on helppo syödä ihan käsin. Joululeipomuksia pitäisi aloitella, ei siinä sivussa paljon muuta tule leivottua.
Poistavoi miten herkullisen näköinen kuva taas =P kukkosten kokeilulistakin on jo melkoinen ;)
VastaaPoistaKiitos.:) Kaikenlaiset kukot on hyviä, kun täytteet muhivat ruiskuoren sisällä.:)
PoistaMä oon kokeillut joskus tehdä lanttukukon tapaista vuoassa ja sitten joka syksy tehdään "instant"-lanttukukkoja. Täytyypä kokeilla joskus tätäkin ohjetta.
VastaaPoistaLanttukukot on herkkua :)
Minulla odottelee kokeilua vuoassa tehtävä kalakukko. Vuokaan on varmasti näppärä kukko tehdä.:) Kannattaa kokeilla tällaistakin kukkoa, vaikka vähän työläämpää onkin pieniä kukkosia tehdä. Ovat kuitenkin kaiken vaivan arvoisia.:)
PoistaNäistä tuli aika kovia! Mitähän tein pieleen?
VastaaPoistaKukot pitää heti uunista oton jälkeen voidella todella hyvin, ja kääräistä kunnon paketteihin. Voi vaikka ihan kunnolla pyöräyttää koko kukon lanttujen keitinliemessä, jos uunista tullessa jo tuntuu oikein kovalta.
PoistaMontako tuolla ohjeella suunnilleen tulee ? :)
VastaaPoistaVoi, pistitpä nyt yhtäkkiä pahan, kun ei ole vähään aikaan tullut tehtyä. Minun pitää jatkossa selvästi kiinnittää enemmän huomiota myös noihin annosmääriin. Tuo taikinamäärä ei kovin iso ole. Riippuu vähän kaulitsemisesta ja kukkojen koosta. 12 - 16... Hyvä pellillinen nyt kuitenkin.:)
PoistaOk, kiitos. 50 kpl tuollaisia tilattiin syntymäpäiville, joten vähän suuntaa sain, moninkertaisena tekee taikinan :)))))))
PoistaNämä lanttukukkoset ovat olleet jo yli kuusikymmentävuotta minun kausiherkkua. Nykyisin myös evääksi lentokoneeseen, maistuu niin turkasen hyvältä kahvin kanssa siellä pilvien yläpuolellani! Ja nälkä lähtee.
VastaaPoistaMinäkin olen pitänyt lanttukukoista lapsesta asti. Herkullisia ja täyttäviä.
Poista