torstai 23. heinäkuuta 2020

Itse leivotut Bao Bunit eli aasialaiset höyrysämpylät srirachalohella


Yksi tämän hetken trendiruoista on Bao Bunit eli aasialaiset höyrytetyt sämpylät erilaisin täyttein. Nyt kauppoihin on tullut valmiita Bao Buneja, joita ei tarvitse kuin lämmittää ja täyttää. Ostimme kokeeksi yhden pakkauksen valmiita sämpylöitä, ja mietein, ettei neljästä pienestä sämpylästä paljoakaan syötävää saa. Netistä sitten löysinkin reseptin höyrysämpylöille, ja niitä oli tosi helppo ja nopea leipoa itsekin. Itse leivottuja sämpylöitä tuli 12 ja ne tulivat paljon edullisemmaksi kuin kaupan valmiit, jotka maksoivat liki 3 euroa paketti. Ja kun samaan aikaan maistelimme sekä kaupan valmiita höyrysämpylöitä että itse leivottuja, itse leivotut päihittivät kaupan sämpylät myös sekä maussa että rakenteessa. Bao Bunit täytin mausteisella srirachalohella sekä Rasilaisen hapiskimchillä. Bao Buneja tulen leipomaan vielä monet kerrat ja kokeilemaan erilaisia täytteitä. Tosi hyviä ovat ja kivaa vaihtelua pizzalle, tortilloille ja muille vastaaville.


Itse leivotut Bao Bunit eli aasialaiset höyrysämpylät srirachalohella
(12 kpl)

Bao Bun -sämpylät:
2 dl vettä
1 1/2 tl kuivahiivaa
3 + 2 rkl rypsiöljyä
6 1/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen pienessä kulhossa. Lisää 3 rkl öljyä. Mittaa yleiskoneen kulhoon 6 dl jauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada koneen käydessä hiivavesiseos ohuena nauhana jauhoseokseen. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä, hieman tahmea pallo. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja 1 rkl kerrallaan. Taikina ei saisi tarttua käsiin. Voit vaivata taikinan myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Voitele puhdas kulho tilkalla rypsiöljyä. Laita taikina kulhoon ja anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli niistä noin ½ cm paksuja soikeita kiekkoja. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä. Taita taikinakiekot kahtia ja laita ne leivinpaperille. Peitä keittiöpyyhkeellä. Anna kohota 30 minuuttia. Käytä sämpylöiden kypsentämiseen bambusta tehtyä höyrytyskoria ja vokkipannua (tai leivinpaperilla vuorattua siivilää ja kattilaa). Kuumenna pannun pohjalla noin 2 cm vettä ja varmista, että höyryosan pohja ei osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä 6 – 9 minuuttia. Jos käytät kattilaa, pidä kansi kiinni. Tarkkaile kypsymistä. Sämpylöiden tulee olla pehmeitä, sisältä juuri ja juuri kypsiä. Liikaa kypsentyessään ne muuttuvat kovahkoiksi. Tarjoa sämpylät hieman jäähtyneinä. Voit myös pakastaa ne. Lämmitä sämpylät nopeasti höyryttämällä tai mikrossa.

Srirachalohi:
n. 500 g merilohifileetä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl srirachakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 valkosipulin kynsi

Laita merilohifilee uunivuokaan ja mausta pinta suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita keskenään srirachakastike, soijakastike, hunaja ja hienonnettu valkosipuli. Levitä kastike lohen päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa n. 20 min., kunnes kala on kypsää.

Lisäksi:
majoneesia
1 rs Rasilaisen hapiskimchiä
1 tlk ananaspaloja
lehtisalaattia
punainen chili
korianteria

Levitä lämmitettyjen höyrysämpylöiden väliin majoneesia. Täytä lehtisalaatilla, srirachalohella, hapiskimchillä ja ananaksella. Ripottele päälle ohuita chilisiivuja sekä korianterin lehtiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-