torstai 30. huhtikuuta 2020

Sotkun munkit


Nyt kun viime aikoina on tullut muutenkin leivottua normaalia enemmän, innostuin myös muutaman vuoden tauon jälkeen paistelemaan vappumunkit itse. Lapsen ollessa pieni, uppopaistohommat vain jäi, ja oli helpompaa hakea munkit kaupasta. Mutta nythän meillä on jo iso tyttö, joka auttaakin leipomisessa tarvittaessa, joten itse paistetut munkitkin palasivat taas vappuperinteisiin. Munkit olen aina paistanut tällä samalla ohjeella. Eli sotkun munkit on kyseessä. Hyvä resepti, niin ei ole tullut koskaan mieleen kokeilla mitään muuta. Munkit paistan mieluiten rinkilän muotoon, koska silloin munkit paistuvat takuuvarmasti kypsiksi. Munkkirinkilöitä tulee tällä reseptillä iso määrä. Vaikka hyvähän se on, kun kerran uppopaistohommiin ryhtyy. Puolet munkkirinkilöistä lähtikin vanhemmilleni. En kuitenkaan viitsi munkkeja pakastaa, koska parhaimpia ne ovat tuoreena. 


Sotkun munkit
 
Taikina:
5 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
100 g voita
n. 900 g vehnäjauhoja
 
Paistamiseen:
öljyä
 
Pinnalle:
sokeria
 
Liuota hiiva käden lämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja kananmuna. Sekoita joukkoon vähitellen vehnäjauhot, ja alustamisen loppuvaiheessa sulatettu voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota n. 30 min. Pyörittele taikinasta pyöreitä munkkeja. Kohota vielä n. 30 min. Paina kohonneista munkeista sormi läpi ja venytä rinkeleiksi. Paista munkkirinkilät n. 180 -asteisessa öljyssä molemmin puolin, muutama munkki kerrallaan. Nosta munkkirinkilät öljystä reikäkauhalla ja valuta hetki talouspaperin päällä ylimääräistä rasvaa pois. Pyörittele munkkirinkilät sitten sokerissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-