keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Perunapiirakat


Perunapiirakat on minulle tuttu herkku jo ihan varhaisesta lapsuudesta. Aluksi niitä syötiin Karjalasta kotoisin olleen mummuni leipomina, sitten äitini leipomina. Joulun alla minun alkoi tehdä mieli perunapiirakoita illalla nukkumaan mennessä. Aamulla sitten ensimmäiseksi laitoin perunat kiehumaan ja päätin, että on vihdoin minunkin aika opetella piirakoita tekemään. Eikä perunapiirakoiden leipominen ollutkaan niin vaikeaa, aikaa ja hermoja vievää, kuin olin pelännyt. Itse asiassa pari pellillistä perunapiirakoita valmistui ihmeen helpolla. Ei piirakoista nyt niin kauniita ensikertalaiselta tullut, ja perunapiirakoidenhan pitäisi olla pyöreitä. Soikeaan muotoon vain oli paljon helpompi piirakat tehdä. Ja hyviähän piirakoista tuli! Koska ensimmäinen kokeilu oli onnistunut, innostaa se leipomaan piirakoita toistekin.


Perunapiirakat
(30 kpl)

Perunasose:
n. 1 kg jauhoisia perunoita
3 dl maitoa
2 rkl voita
1 kananmuna
suolaa

Taikina:
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 dl kylmää vettä
tilkka ruokaöljyä

Voiteluun:
1 dl maitoa
50 g voita

Kuori perunat, lohko ne ja keitä vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja survo perunat muusiksi. Lisää joukkoon maito, voi ja suola. Anna soseen jäähtyä ja sekoita joukkoon vielä kananmuna. Sekoita taikinan ainekset keskenään tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa. Pyöritä taikina pötkyläksi ja jaa 30 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja litistä. Kaulitse ne sitten ohuiksi pohjiksi. Levitä kuorille perunasosetta niin, että reunat jää tyhjiksi. Rypytä reunat piirakoiden päälle. Paista piirakoita uunin keskitasolla 275 asteessa n. 15 min., kunnes pinta saa väriä ja taikina on kypsää. Kuumenna maito ja sulata joukkoon voi. Voitele perunapiirakat kauttaaltaan maito-voiseoksessa heti uunista tultuaan. Laita piirakat liinan alle, jolloin kuori pehmenee.



6 kommenttia:

  1. Mitenkä sitä on unohtanut perunapiirakat, makumuistojaan kun hetken hakee, niin heti huomisaamuna ovat kiehumassa perunat piirakoiden täytteeksi.
    Että ovat hyviä illalla tee kupillisen seurana.
    Muutama päivä sitten nuoriso kyseli köyhiä ritareita, piti ostaa kilopitkoa ja ritarithan siitä saatiin. Molemmat ihania- ja muistorikkaita herkkuja.
    Kiva kun kirjoitit perunapiirakoista. Hyvää alkanutta uutta vuotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä joku saattaa hetkeksi jäädä unohduksiin, mutta kyllä ne kaikki hyvät aina mieleen palaa. Meillä on kyllä perunapiirakoita syöty muutaman kerran vuodessa äitini toimesta, mutta hyvä on jo opetella itsekin tekemään. Hyviä ovat vastaleivottuina. Köyhistä ritareista on meilläkin jo turhan paljon aikaa viime kerrasta. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  2. Voi miten ihanan näköisiä! Pitäis varmaan itsekin kokeilla tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Perunapiirakat on niin hyviä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tehdä itsekin. Ei ollut ollenkaan niin vaikeaa kuin luulin.

      Poista
  3. Mies muistelee lapsuuttaan Savossa ja äitinsä peruna- ym. moninaisia piirakoita. Meikä tumpelo ei ole uskaltanut piirakkahommiin ryhtyä, mutta nyt kyllä houkuttaisi. Sen verran herkulliselta näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta vain kokeilemaan piirakoiden leipomista! Takuulla tulee hyviä. Maku pääasia, ja minäkin luotan, että ulkomuoto alkaa tuosta vain paranemaan, kunhan harjoittelee. Tällaisia perinneleipomuksia kannattaa pitää yllä ja harjoitella tekemään.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-