keskiviikko 21. elokuuta 2019

Ilmapallokakku


Mihin tämä aika menee? Meidän pieni prinsessa täytti maanantaina jo 4 vuotta! Sen pienen nyytin sijaan meillä on jo iso tyttö. Aikuinen jo, sanoo hän itse täytettyään peräti 4 vuotta, mutta ei sentään vielä, isän ja äidin onneksi. Sehän oli sitten tietenkin taas juhlan paikka ja syntymäpäivän kunniaksi kahviteltiin sunnuntaina. Päivä oli hyvin syksyinen ja sateinen, mutta juhlat olivat silti oikein onnistuneet ja tunnelma kohdallaan. Olihan paikalla kaikki lapselle tärkeät ihmiset. Koska tarjottavia jäi runsaasti, vanhempani tulivat vielä seuraavanakin, ja sitä seuraavana päivänä kahvittelemaan. Onneksi on välittävät isovanhemmat, jotka jaksavat juhlia lapsen tärkeää päivää vaikka kolmekin päivää peräkkäin.

Syntymäpäiväjuhliin piti tietenkin leipoa täytekakku. Jo aikaa sitten sain idean, että seuraava syntymäpäiväkakku koristellaan ilmapalloilla. Pienistä vesi-ilmapalloista saa koottua näyttävän koristeen. Vesi-ilmapallojen täyttämiseen tarvitaan pieni pumppu, puhaltamalla niihin ei ilmaa saa, tai ainakaan minä en onnistunut puhaltamaan. Onneksi lapsen pomppulelun pumpulla ilmapallojenkin täyttö onnistui. Kakusta tein aika korkean ja kakussa oli kaksi kuuden munan kakkupohjaa päällekkäin. Välit täytin luottomoussellani, johon käytin tällä kertaa mansikoita. Mutta mousse on hyvää myös vadelmista ja mustikoista tehtynä. Päälle levitin palettiveitsellä kermavaahtoa ja osan pursottelin. Tulipa samalla huomattua, että vispikermoissakin on eroja. Olen tottunut käyttämään Flora Vispiä, mutta nyt pintavaahto oli Floraa, pursotukset Milbonaa. Olisi pitänyt pysytellä vain Florassa. Tai ainakin tehdä toisin päin, pursotukset Floralla. Flora toimii paljon paremmin. No, vaikkei pursotukset menneet ihan nappiin, ei se onneksi kakun makuun vaikuttanut. Millaisen täytekakun sitä ensi vuodeksi sitten taas keksisi? Onneksi on taas vuosi aikaa miettiä.

Ilmapallokakku

Pohja:
12 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
vehnäjauhoja

Kostutukseen:
vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
2 1/2 dl vispikermaa
2 dl maitorahkaa tai turkkilaista jogurttia
6 dl pakastemansikoita
tomusokeria maun mukaan
1/2 dl mansikkamehua
4 liivatelehteä

Päälle ja reunoille:
kermavaahtoa

Koristeeksi:
vesi-ilmapalloja
ompelulankaa
mehupilli

Leivo kakkupohja. Tee joko kaksi 6 munan kakkupohjaa, tai jos omistat oikein korkean kakkuvuoan, tee yksi 12 munan kakkupohja. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se vehnäjauhoilla. Riko lasiin kananmunat. Mittaa samanlaiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin muniakin toisessa lasissa on. Mittaa kolmanteen lasiin vehnäjauhot ja leivinjauhe. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat levyiksi. Kostuta kakkulevyt vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka tai turkkilainen jogurtti sekä mansikat. Makeuta tomusokerilla oman maun mukaan. Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi ja liuota mehuun liivatteet yksitellen. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen muiden ainesten joukkoon. Kasaa kakku irtopohjavuokaan. Laita kostutettu kakkulevy vuoan pohjalle. Kaada päälle täytettä ja laita päälle kostutettu kakkulevy. Jatka, kunnes päällimmäiseksi jää kakkulevy. Peitä vuoka tuorekelmulla. Anna kakun hyytyä ja tekeentyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Poista kakku vuoasta tarjoiluvadille. Levitä kakun päälle ja reunoille kerros kermavaahtoa. Koristele kakku kermavaahtopursotuksilla. Valmista ilmapallokoriste. Täytä haluamasi määrä palloja ilmalla. Solmi ne yhteen ompelulangalla ja pujota langat mehupillistä läpi. Kiinnitä mehupillin läpi tulleet langat vaikka teipillä pillin alapäähän kiinni. Kiinnitä ilmapallokoriste mehupillillä kakkuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-