tiistai 7. toukokuuta 2019

Sitruunainen parsarisotto


Siitä saakka, kun kaupasta on taas saanut parsaa, sitä on syöty meillä nippukaupalla. Ensin kauppoihin tulivat perulaiset parsat, sitten espanjalaiset. Tänä keväänä huomasimme, että noissa parsoissa on valtava makuero. Perulainen parsa vei selkeästi voiton. Perulaiselle parsalle riitti nopea kolmen minuutin keittäminen eikä se välttämättä kaivannut mitään lisukkeita ja mausteita. Niin maukasta sellaisenaan ja perulaista parsaa olisi syönyt vaikka kuinka paljon. Espanjalaiset olivatkin sitten alkuun pettymys, kun ehti tottua perulaisen maukkauteen. Espanjalainen ei maistu meille pelkästään keitettynä, mutta onneksi parsaa voi käyttää monin tavoin. Pääsiäisenä esimerkiksi söimme parsarisottoa. Käytin risottoon myös reilusti sitruunaa, ja risotto oli herkullinen lisuke karitsan paahtopaisteille. Meillä on nykyään kasvimaalla myös pieni parsapenkki. Kunhan joskus päästään satoakin siitä keräämään, on mielenkiintoista nähdä millainen maku niissä on tuontiparsoihin verrattuna.

Sitruunainen parsarisotto 

500 g vihreää parsaa
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 - 2 valkosipulin kynttä
4 dl risottoriisiä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
n. 1 l kana- tai kasvislientä
1 rkl voita
2 dl raastettua parmesaania
mustapippuria myllystä
mikroversoja

Poista parsoista kovat kannat. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä n. 3 minuuttia, tai koosta riippuen. Älä kuitenkaan ylikeitä, vaan anna parsojen jäädä napakoiksi. Jäähdytä parsat kylmällä vedellä nopeasti ja paloittele annospaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna laakeassa kattilassa ruokaöljy ja kuullota hienonnetut sipulit pehmeiksi. Lisää kattilaan riisi ja kuullota riisit läpikuultaviksi. Lisää kattilaan sitruunan raastettu kuori sekä mehu, ja sekoita, kunnes mehu on imeytynyt lähes kokonaan riisiin. Lisää kuumaa kana- tai kasvislientä kattilaan kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen kauhallinen on lähes haihtunut. Sekoita koko ajan. Tähän menee n. 20 min. Kun risotto on kypsää ja valuvaa, sekoita joukkoon paloitellut parsat, voi sekä raastettu parmesaani. Mausta mustapippurilla. Kaada risotto tarjoiluastiaan ja viimeistele mikroversoilla.


2 kommenttia:

  1. Risottoa ajattelin sunnuntain lisäkkeeksi, parsa on kyllä niin monikäyttöinen
    herkku, joka maistuu keväällä aina yhtä hyvälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsa on ihana kevätherkku ja sopii monenlaiseen käyttöön. Yksi vakiogrillattavakin meillä.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-