perjantai 3. toukokuuta 2019

Juhlavat peruna-suupalat

Jeeper -samppanja saatu Lignell & Piispaselta.


Tänä vappuna päätimme lähteä taas pitkästä aikaa vappupiknikille metsässämme olevalle hirsilaavulle. Muutama vappu on jäänyt välistä lapsen ollessa vähän turhan pieni, mutta nyt perinteistä vappupäivän viettoa voidaan taas herätellä henkiin. Piknikille piti tietenkin keksiä jotain kivaa pikkupurtavaa. Sain juuri sopivasti vapuksi Lignell & Piispaselta samppanjaa, joten koitin keksiä pikkusuolaiset sen kanssa sopiviksi. Ja pitihän niiden olla sellaisiakin, että ne on helppo pakata mukaan ja kantaa pienen kävelymatkan päähän metsään. Tietenkin vappupäivänä alkoi satamaan vettä, mutta sen ei annettu häiritä, vaan sadetta uhmaten suuntasimme laavulle piknikeväiden kanssa.


Kaupoista alkaa jo löytymään varhaisperunoita. Espanjalaiset varhaisperunat olivat kelvollisen näköisiä ja kohtuuhintaisia, joten sain ajatuksen tehdä niistä pieniä suupaloja. Olin juuri vähän aikaa sitten ostanut myös jemmaan merileväkaviaaria odottamaan sopivaa ideaa, ja sehän löytyi näistä peruna-suupaloista. Paahdetuille perunan puolikkaille vain ranskankermaa, merileväkaviaaria, katkarapuja ja tilliä. Nopeaa ja yksinkertaista, mutta juhlava ja herkullinen suupala on siinä!


Juhlavat peruna-suupalat

n. 1 kg varhaisperunoita
2 - 3 rkl oliivi- tai ruokaöljyä
sitruunamehua
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 prk Euro-East Vegan Cavi'ar -merileväherkkua
n. 100 - 150 g katkarapuja
tilliä

Pese varhaisperunat ja leikkaa perunat puolikkaiksi. Kuivaa perunoista ylimääräinen kosteus pois. Pyöräytä perunat öljyssä ja puserra joukkoon sitruunamehua. Levitä perunat uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Mausta hyvin sormisuolalla ja mustapippurilla. Paahda uunissa 200 asteessa n. 30 - 40 min., kunnes perunat on kypsiä ja saaneet hyvän värin. Anna perunoiden jäähtyä. Lusikoi jäähtyneille perunoille ranskankermaa. Lisää päälle merileväherkkua sekä katkarapuja. Koristele peruna-suupalat tillillä.


Ranskalainen Jeeper Grande Reserve Blanc de Blancs Champagne Brut oli meille ennestään vieras samppanjamerkki, mutta se nousi heti ehdottomasti suosikiksi. Samppanja on erittäin kuiva, mutta hyvin miellyttävällä tavalla. Se on raikas ja hedelmäinen, pienellä paahteisuudella. Todella tyylikäs juoma kevään juhlien juhlistajaksi. Jeeper sopi erittäin hyvin myös meidän vappupiknikin kuohuvaksi juomaksi ja suolaisten pikkupurtavien seuralaiseksi. Peruna-suupalojen lisäksi tein meille padron paprikoista ja chorizosta pannulla paahtamalla cocktailtikkuja, ja olipa mukana myös ruissipsipussi herkullisine dippeineen. Helppoa, mutta herkullista piknikevästä. Kyllä maistui hyvälle loistavan Jeeper -samppanjan kanssa metsän keskellä lintujen laulaessa ja pienen kevätsateen ropistessa laavun kattoon. Uunidonitseilla saatiin vielä vappupiknikille makea päätös kaiken suolaisen päälle.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

2 kommenttia:

  1. Oi nam!! Ja tuollaisessa ympäristössä nuo maistuisivat aivan täydellisiltä!! Ihana vappubrunssi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuolla oman metsän siimeksessä on kiva käydä eväsretkellä. Ja ulkona kaikki maistuu aina entistä paremmalta.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-