sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Loputtomat ruissämpylät & Samasta padasta 2: Puolessa tunnissa


Sain arvostelukappaleena keittokirjan Samasta padasta 2: Puolessa tunnissa - kirja joka saa nirsonkin nauttimaan ruoasta. Nirsoakin nirsomman lapsen äitinä jo pelkkä kirjan nimi kuulosti hyvältä. Miten sitten kävikään? Kävimme lapsen kanssa yhdessä kirjan läpi ja katsoimme reseptin kerrallaan, mitä kokeilisimme. Lähes jokaisesta reseptikuvasta vastaus oli ei. Suurin osahan näistä resepteistä on sellaisia, missä kaikki ainekset on sekaisin keskenään. Ja sehän ei meidän nirsolle käy. Lautasella pitää kaikki ainekset olla erillään. Enää ei sentään kalapuikkoja vaadita pesemään, jos pikkaisen on kylkeen tarttunut vierestä perunamuusia, mutta muuten on tarkkaa. Ainoa ruoka, jossa kaikki saa olla sekaisin, on kalakeitto. Eli vielä on tekemistä, että meidänkin nirson saa enemmän innostumaan ruoasta ja syömään, tai edes maistamaan, kaikkea mitä eteen laittaa. Itse löysin paljonkin kokeilemisen arvoisia reseptejä. Esimerkiksi tiskitön tomaattipasta, huijarin butter chicken, sitruunaiset haukipihvit, xxl-pihvit, pannuleipä sekä pohjaton vaniljajuustokakku. Kaikki kirjan reseptit pitäisi valmistua suht vaivatta ja nopeasti, mikä on aina plussaa lapsiperheessä. Samasta padasta 2 onkin hyvä kirjavalinta pienten lapsen vanhemmille tai isovanhemmille.


Aloitimme sitten kirjan reseptien testaamisen helpoimmasta päästä ja leivoimme loputtomia ruissämpylöitä. Uunituoreen sämpylän uskoin sentään maistuvan. Taikina tehtiin edellisenä iltana valmiiksi vain sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Aamulla jääkaapissa odotti valmis, kohonnut taikina, ja siitä vain pellille lusikoiden avulla nokareita. Aivan älyttömän helppoa! Näitä tullaan leipomaan jatkossakin, koska lämmin vastaleivottu sämpylä todellakin kelpasi nirsommallekin. Hienoa tässä reseptissä on myös se, että koko taikinaa ei tarvitse paistaa yhdellä kertaa. Taikina säilyy jääkaapissa jopa viikon. Eli taikinasta voi useampana aamuna paistaa aamupalaksi tarvittavan määrän.

Loputtomat ruissämpylät
(n. 20 kpl)

7 dl kylmää vettä
8 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1 ps kuivahiivaa
2 - 3 tl suolaa

Mittaa vesi ja jauhot kulhoon. Ripottele pinnalle kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi.  Ota neljännes taikinasta toiseen kulhoon vauvalle. Sekoita suola loppuun taikinaan. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla, ja laita yöksi jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Nosta taikinasta kahden lusikan avulla haluamasi määrä pikkusämpylöitä pellille leivinpaperin päälle. Laita loppu taikina takaisin jääkaappiin (vauvan sämpylät voit paistaa kaikki ja pakastaa). Ripota vehnäjauhoja sämpylöille ja napsaise saksilla ristiviilto koristeeksi. Sämpylöitä ei tarvitse kohottaa. Paista sämpylöitä uunissa n. 20 min., kunnes pinta on ruskistunut. Ota sämpylät uunista ja peitä vauvan sämpylät liinalla, niin kuori pehmenee. Voit jatkaa paistamista vielä 10 min., jos pidät rapeakuorisista sämpylöistä. Vehnäjauhojen sijaan voit kokeilla myös esim. kauraa tai spelttiä.


Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-