lauantai 15. joulukuuta 2018

Lakritsipiparit


Jouluaatto alkaa olla jo hyvin lähellä, mutta ei paniikkia eikä stressiä, jouluvalmistelut on hyvällä mallilla. Joululeipomukset on tehty, koti siivottu ja koristeltu, joulukuusi on katsottuna omasta metsästä valmiiksi ja joulupukkikin on tilattu. Ensi viikolla vielä ruokien valmistelut ja sitten saa aatto tulla.

Tänä vuonna vietämmekin joulua vähän isommalla porukalla, kun kutsuimme minun vanhempani meille aatoksi. He, kun ovat meidän jälkeemme lapsen läheisimmät ja tärkeimmät ihmiset. Syntymästä saakka ovat olleet ahkerasti lapsen elämässä mukana, jaksavat usein käydä katsomassa ja leikkimässä, ja ovat lapsen asioista ja kuulumisista kiinnostuneita. Ihan niinkuin isovanhempien kuuluukin olla, jotta lapsen kanssa syntyy se vahva elinikäinen side. Siksi jouluaattoakin on mukava yhdessä viettää, ja onhan se joulu erilainen pienen lapsen riemua katsellessa, kuin vain pelkästään aikuisten kesken.


Viimeisimmät joululeipomukset teimme viikolla lapsen kanssa yhdessä. Meillä taitaa olla kasvamassa innokas pikkuleipuri tai jopa tuleva ruokabloggaaja. Sen lisäksi, että lapsi mielellään osallistuu ruoanlaittoon, kuvailee hän myös ruokia yhdessä kanssani omalla pikkukamerallaan. Pipareita piti tietenkin vielä leipoa jouluksi, mutta nyt ei tehtykään ihan perinteisiä, vaan lakritsaisia. Perinteisen piparitaikinan maustoin muiden mausteiden lisäksi lakritsijauheella sekä lakritsiströsseleillä. Lapsi ei pitänyt kaupan valmiista lakritsipipareista, mutta itse tehdyt maistuivat. Jo leipoessa taikinaa hävisi parempiin suihin aika vauhtia. Ja mikä ihana, jouluinen tuoksukin kotiin tulvi pipareiden paistuessa uunissa!

Lakritsipiparit

125 g voita
1 dl muscovado-, intiaani- tai taloussokeria
3/4 dl muscovadosiirappia
1 tl raakalakritsijauhetta
1 1/2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl jauhettua pomeranssin kuorta
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl lakritsiströsseleitä
1 tl soodaa

Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Kiehauta ja keitä, kunnes ainekset on sekaisin. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä. Sekoita joukkoon muna, ja sitten vehnäjauhot, joihin on sekoitettu lakritsiströsselit ja sooda. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna jähmettyä viileässä vaikka yön yli. Kaulitse taikina levyksi ja ota muotilla pipareita. Paista piparit uunin keskitasolla 200 asteessa koosta riippuen n. 5 - 8 min.


7 kommenttia:

  1. Ihanaa kun lapsella on rakastavat ja välittäävät isovanhemmat! Se on niin tärkeä asia ja lapselle jää elinikäiset muistot, ja turvallisuudentunne yhteisistä hetkistä. Niiden merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa!!

    Nämä piparit on kyllä niin herkullisen kuuloisia, tämän joulun hitti! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Lapsille on vain hyväksi, jos vanhempien lisäksi on myös isovanhemmat, joiden kanssa läheiset välit. Onneksi omilla vanhemmillani riittää aikaa ja haluja olla lapsen elämässä mukana niin paljon kuin vain mahdollista. Eivät laita harrastuksia ja muita asioita lapsen tapaamisen edelle ja kaikki lastenlapset ovat aina olleet saman arvoisia, ja kaikille on aikaa ja läheisyyttä riittänyt. Ja onhan se yhdessä vietetty aika aina yhtä antoisaa sekä lapsille että isovanhemmille.

      Hyviä pipareita tuli, vaikka kaikkein parasta piparkakuissa on mielestäni aina taikina. Niin näissäkin!:)

      Poista
  2. Mies tykästyi Annas-lakritsipipareihin, onnistuisinkohan tällä ohjeella luomaan jotain vielä parempaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tykästyttiin myös Annas-pipareihin, ja siksi olikin pakko kokeilla tehdä myös itse. Nämä piparit olisi kyllä voinut syödä jo pelkästään taikinana.:)

      Poista
  3. Sen jälkeen kun söin nyt Suomessa Annas lakupipareita, ihastuin niihin niin että munkin suunnitelmissä on tehdä lakupipareita. Tosin en muistanut ostaa Suomesta lakuströsseliä jota on Annan pipareissakin, eikä täällä niitä saa. Lakujauhetta on ,itse tekemää, ja itse keitettyä lakusiirappia, joten saa nähdä mitä niistä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, ihastuttiin Annas-pipareihin ja siksi laitoin taikinaan myös noita lakritsiströsseleitä, koska niissäkin lakritsi oli siinä muodossa. Näissä omissa vain strösselien pinta lähti vähän sulamaan ja pipareista tuli viirullisia, mutta ei haittaa. Lakritsijauheella saa hyvin taikinaan makua ja lakusiirappi kuulostaa tosi hyvältä.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-