tiistai 10. heinäkuuta 2018

Kirsikka-amarettohillo


Mansikkaresepteistä siirrytäänkin sitten seuraavaan sesongissa olevaan marjaan, eli kirsikkaan. Kirsikat alkoivat kypsymään puutarhassa heti mansikoiden perään, ja tänä vuonna saadaan ihan hyvä sato. Hieman pieniksi osa kirsikoista jää alkukesän kuivuuden vuoksi, mutta määrällisesti kirsikoita tulee reilusti. Rastaat verottavat mielellään osan sadosta, mutta jää kirsikoita omaankin käyttöön riittävästi. Isoja puita on niin hankala suojatakin linnuilta, niin koitetaan vain itsekin ehtiä kirsikoita poimimaan sitä mukaa kun kypsyvät. Meillä on puutarhassa sekä makea- että hapankirsikkaa. Kaikkiaan kirsikoita on neljä puuta sekä kaksi pensasta. Tosin toinen pensaista näyttää ja on kooltaan enemmän puu kuin pensas.


Talouskäytössä hapankirsikat ovat kaikkein parhaita ja tuoreena naposteluun makeakirsikat. Eivät hapankirsikatkaan silti hassumpia ole sellaisenaan syötynä, ja makeakirsikoitakin voi käyttää hilloihin, mehuihin, likööreihin ym. Kirsikkahillo on ihan mahdottoman hyvää, mutta myös työlästä, koska jokaisesta hilloon tulevasta kirsikasta pitää poistaa kivi yksitellen. Hidasta sekä sotkuista hommaa, mutta itse tehty kirsikkahillo on kaiken vaivan arvoista. Hyvä apuväline kivien poistossa on muuten kova mehupilli. Sillä saa hyvin kiven painettua kirsikasta pois. Nyt on vaivaa nähty kirsikkahillon eteen ja muutamasta kirsikkakilosta olen kivet poistanut. Osan kivettömistä kirsikoista laitoin vielä vain pakastimeen ja keitän vasta talvella hilloksi. Yhdestä kilosta keitin jo pari purkillista ihanaa hilloa. Hilloon käytin molempia kirsikoita ja maustoin amarettoliköörillä. Tästä ei hillo paljon parane!


Kirsikkahillo

1 kg kivettömiä kirsikoita
1 dl amarettolikööriä (Disaronno)
500 g hillosokeria

Mittaa kirsikat kattilaan. Lisää joukkoon amarettolikööri. Kuumenna ja sekoita joukkoon hillosokeri. Keitä hiljakseen n. 15 min. Kuori päälle syntyvä vaahto pois. Purkita hillo puhtaisiin, desinfioituihin lasipurkkeihin. Säilytä viileässä.


2 kommenttia:

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-