keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Puolukkasima


Vappu on lähellä, ja monella on jo sima tuloillaan. Ei silti hätää, jos et ole vielä ehtinyt tai muistanut simaa tehdä. Vielä nippa nappa ehtii. Ainakin, kun antaa siman valmistua huoneenlämmössä. Perinteisen siman sijaan tai lisäksi olen jo useampana vuotena tehnyt simaa vadelmista ja mansikoista. Marjasimat ovatkin tulleet meille jäädäkseen. Tähän aikaan vuodesta marjoja vielä pakastimesta löytyy myös sima-aineiksi, ja marjoista valmistettu sima on sekä hyvää että kauniin väristä. Puolukoita on pakastimessa vielä monta pussia, joten tällä kertaa valmistin siman niistä. Mikä olisikaan makeassa juomassa parempi sitruunan korvaaja kuin samalla tavalla kirpeä ja hapokas puolukka? Puolukkasimasta tuli raikasta ja ihan mielettömän kauniin punaista. Hyvä asia puolukkasimassa oli myös se, ettei simaa varten tarvinnut ostaa kaupasta ulkomaisia tuontihedelmiä, vaan raaka-aineet on kerätty ihan ilmaiseksi lähimetsistä.

Puolukkasima

5 dl puolukoita
2 l vettä
250 g sokeria
pienen herneen verran tuorehiivaa

Pulloihin:
sokeria

Mittaa puolukat ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä, kunnes puolukoista irtoaa mehu. Siivilöi mehusta marjat ja sekoita kuuman mehun joukkoon sokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen määrään mehua ja sekoita joukkoon. Laita astian päälle kansi ja anna siman käydä huoneenlämmössä vuorokausi. Pullota sima puhtaisiin desinfioituihin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria, kaada pulloihin sima ja kierrä korkit löysästi kiinni. Laita pullot viileään ja anna siman käydä vielä noin viikko. Jos siman valmistumisella on kiire, anna siman käydä huoneenlämmössä useamman päivän ajan.

2 kommenttia:

  1. Mä oon tehnyt useamman kerran vademmasta simaa ja se on ihanaa. Tämäkin kuulostaa ja näyttää ihanalta! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmasta olen minäkin tehnyt useamman kerran, ja kerran mansikasta. Hyvät simat tulee marjoista, ja puolukasta tosi ihana, kun on kirpeyttäkin mukana.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-