keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Muropikkuleivät


Inhoan pikkuleipien leipomista. Se taikinan kaulitseminen, muotilla otto, uudelleen kaulitseminen... Kun vielä taikina alkaa helposti tarrata kaikkeen kiinni... Liian aikaa ja hermoja vievää minulle. Nyt ostin äskettäin kranssityllan, joka soveltuu hyvin vaikka pursotettavien pikkuleipien tekemiseen. Eilen innostuin kranssityllaa testaamaan ja tein murotaikinan, jonka sitten pursottelin uudella tyllallani pikkuleiviksi. Todella helppoa ja taikina oli nopeasti pelleillä pikkuleipinä ja valmiina uuniin!


Murotaikinan maustoin pääsiäiseen sopivasti raastetulla sitruunan kuorella. Taikinaa voi maustaa monella muullakin tapaa sitruunan sijaan ja siten saa aina hieman erilaisia pikkuleipiä. Taikinaan voi laittaa vaikka vaniljasokeria tai kardemummaa. Pikkuleipien päälle voi ennen paistoa ripotella sokeria ja kanelia, tai dipata valmiit pikkuleivät suklaaseen. Vaihtoehtoja on monia. Pursotettavia pikkuleipiä on niin kätevä tehdä, että varmasti innostun nyt leipomaan niitä useamminkin ja kokeilen erilaisia taikinoita. Kranssityllalla tulee tosi kivan näköisiä pikkuleipiä, mutta tietenkin moni muukin iso tylla sopii pikkuleipätaikinan pursottamiseen.


Muropikkuleivät

200 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl raastettua sitruunan kuorta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja sitruunan kuoriraaste, ja sekoita taikina tasaiseksi. Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa on sopiva, iso tylla paikoillaan. Pursota taikina uunipellille leivinpaperin päälle pikkuleiviksi ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 8 - 10 minuuttia, kunnes pikkuleivät on kypsiä ja alkavat saada hieman väriä.


Pikkuleipiä leipoessani testasin samalla Pavonin Forosil-silikonialustaa, jonka sain Confetti.fi:stä tuotetestiin. Alusta sisältää satoja pienen pieniä reikiä, ja niiden ansiosta leipomukset paistuvat rapeiksi. Alusta kestää -40 - +230 astetta, ja se on kooltaan 38,5 cm x 28,5 cm. Toisen pikkuleipäpellillisen paistoin silikonialustalla ja toisen leivinpaperin päällä. Ja totta se on. Silikonialustalla leipomukset paistuvat rapeammiksi. Lisäksi leipomukset paistuvat tasaisemmin, koska ilma pääsee reikien ansiosta hyvin kiertämään pellin ja leivonnaisten välissä. Pari muutakin testiä olen jo ehtinyt silikonialustalla tekemään. Niistä jo jotain on Instagramin puolella näkynyt, ja tänne blogin puolelle on tulossa vielä lisää reseptien kera.

Silikonialusta saatu tuotetestiin Confetti.fi:stä.


7 kommenttia:

  1. Todella kauniita pikkuleipiä ♥ Ajattelin itsekkin ostaa tuon kranssityllan, tulee kyllä tosi kaunista jälkeä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuolla tyllalla tulee tosi kivat. Pakko tehdä marenkejakin tässä pian. Ja kermavaahdollakin voi saada hienoja kuviointeja.:)

      Poista
  2. Ihania :). Voikohan tällä samalla taikinalla pursottaa pikkuleipäpursottimella?

    Aurinkoista pääsiäistä :)

    Pirjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Eiköhän se onnistu. Ainakin tuon tyllan raosta taikina tuli ilman isompaa voimailua. Tietty taikinaan voi laittaa pikkaisen vähemmän vehnäjauhoja, jos kovin pienet reiät on pursottimessa. Näillä mittasuhteilla kuitenkin nuo kuviot säilyivät tosi hyvin paistaessakin.

      Poista
    2. Niin ja kiitos samoin! Oikein mukavaa pääsiäistä!:)

      Poista
  3. Tosi kauniit pikkuleivät:) Oikein hyvää pääsiäisen aikaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael! Ja oikein mukavaa pääsiäistä myös sinulle!:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-